De Centenar, Galațiul, suburban ca acum 100 de ani! A mai aruncat niște rahat în Dunăre (VIDEO)

In Actual, Blocuitorii, Local

Cum aniversează Centenarul cel mai important oraș dunărean din România? Azvârlindu-și rahatul în Dunăre!

După sute de milioane de euro investite în refacerea camalizării și construirea sistemului de epurare, Galațiul își deversează dejecțiile tot ca acum 100 de ani.

Pentru situațiile în care ar interveni probleme tehnic insurmontabile, Apă Canal a păstrat vechile deversoare, de dinainte de pornirea stației de epurare. Deoarece aceasta a fost construită mamut, pe o singură parte a orașului, respectiv către vest, la ieșirea spre Tecuci, tot ce se deversează de pe versantul est al orașului (între strada Traian și Bădălan, tot Centrul Mazepa I și zona Portului) se scurge în stațiile de pompare de la intersecțiile străzilor Ana Ipătescu și Griviței cu Portului și SP2, din Piața IC Brătianu (zona Elice).

 

În fiecare din aceste puncte, există refulări direct în Dunăre ale apelor uzate, care ar trebui folosite doar în caz de pericol (pompe inutilizabile și pericol de inundație etc.) Drept pentru care, acestea sunt controlate prin vane sigilate, cică, de Apele Române.

Ei bine, în multe situații obișnuite, ca să nu mai consume energie electrică, pompând materiile de canalizare peste deal, din estul orașului către vest, către stația de epurare, Apă Canal deversează discret, ziua în amiza mare, dejecțiile direct în Dunăre.

Adesea, fiindcă se înfundă grătarele de filtrare, apelează tot la vechile canale de deversare, fără nicio epurare.

Mai țineși minte cum erau să-și găsească sfârșitul doi muncitori ai Apă Canal, recent, la stația de pompare de la Elice?  Ei intrau acolo să curețe grătarele sistemului de transport al dejecțiilor către stația de epurare.

Aceste grătare ar trebui să se autocurețe, cu racloare automate, mecanizate. Or, acestea nu funcționează, din sursele noastre, de aproape doi ani!

Grătarele se înfundă, muncitorii refuză să le curețe, pompele nu fac față, sistemul are și deficiențe din proiectare, nimeni nu răspunde.

Apă Canal SA = Primăria Galați/Consiliul LocalGalați/Unitatea Administrativ Teritorială Galați în proporție de 99,29% din acțiuni.

Așadar, tot ceea ce se întâmplă în această firmă ar trebui decis de consilieri și supravegheat îndeaproape de primar. Și tot aceștia ar trebui să răspundă pentru încălcările legislației, inclusiv a aceleia de mediu.

Or, ce să vezi, nu răspund nici măcar instituțiile abilitate la apel! Agenția de Protecția Medului și Garda de Mediu locală, așa cum veți putea vedea din filmul de mai jos, nici nu au program de permanență. Cei de la Apele Române răspund la telefon, dar, evident, la fața locului se lasă așteptați pe termen nedefinit. Normal, doar ei sunt cei care aplică sigiliile pe vanele Apă Canal care ar trebui să stea închise…

 

Imaginați-vă doar, dacă în centrul Galațiului, la kilometrul 0 – cum indica un semn dispărut acum din intersecția de la Elice – se întâmplă așa ceva, ce s-o fi deversând prin gurile de scurgere ale apelor uzate din Siret (combinatul siderurgic fost al ArcelorMittal) sau către gura de vărsare a Prutului (Șantierul Naval Damen). Imaginați-vă ce-o fi acolo unde nu putem vedea, în bazinele de purificare, în țevile subterane din care ajunge apa la robinetele dumneavoastră. Ce-o mai fi și în contabilitatea Apă Canal, în care nu calcă picior de Curte de Conturi, sau în modalitatea de construcție a prețului celui mai scump metru cub de apă potabilă din lume, după știința noastră…


Dacă vrei ca în Galați să mai existe jurnaliști independenți, poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu