Cum să fie spitalele gălățene sigure la incendii când primesc cel mult o amendă simbolică, o dată la 5 ani?

In Actual, ClientiCaptivi, Local, Sanatate, Sistemul

Când vă mai povestesc unii cum construiesc ei spitale de umplu Galațiul cu ele, întrebați-i pe câte din cele existente măcar le-au autorizat la incendii. Ca să nu mai vorbim și despre calitatea actului medical, dotări, hrană, consumabile și medicamente aduse de acasă de către bolnavi etc…

Și cum ați vrea să se conformeze spitalele când, pentru nereguli, pompierii le aplică doar amenzi simbolice, o dată pe cincinal, cam cât ar lua la un loc un cuplu de adolescenți prinși sărutându-se fără mască (!) în troleibuz?

În aprilie 2019, Raed Arafat i-a remis ministresei Pintea de la Sănătate un raport vizavi de problemele de apărare la incendii constatate în 12 luni de controale la unități sanitare cu paturi.

Galațiul era menționat cu 9 (nouă) obiective: un spital județean, două spitale municipale specializate (pediatrie și psihiatrie), un spital municipal generalist (în Tecuci), o unitate medico-sanitară, două clinici private și un centru de servicii comunitare.

În noiembrie 2020, conform unui răspuns primit de la ISU Galați pe o solicitare privind doar spitalele, aflăm că aceleași spitale sunt în neregulă, ba primim și detalii vizavi de compartimentele neautorizate.

De exemplu, deducem că Morga de la Județean e OK în ce privește siguranța la incendii…

O parte din spitalele de mai sus sunt în administrarea Consiliului Județean, o parte în cea a Primăriei.

Și tot Primăria deține și centrul de servicii sociale cu asistență medicală colaterală de pe lângă Baia Comunală sau, respectiv, trebuie, prin poliția locală, să controleze și să cheme la respectarea legislației clinicile private.

Așadar, autoritățile publice locale, cele care se laudă cu investițiile în Sănătate, sunt de fapt direct răspunzătoare de funcționarea fără autorizațiile necesare ale facilităților deja existente.

O amendă pe cincinal, mai mică decât media pe economie

Controale în spitale și alte unități sanitare am observat că s-au mai făcut în 2010 și, bineînțeles, după Colectiv, în 2016.

În perioada 2019-2020, conform datelor remise presei, imediat după incidentul de la spitalul din Piatra Neamț, cei de la ISU Galați au fost în două controale la Județean, în şase spitale clinice municipale, la un spital orăşenesc, o policlinică, 20 de centre medicale și un centru de transfuzii.

Rezultatele? 114 deficienţe constatate, 34 remediate (cum?) pe parcursul verificărilor.

Aceleași spitale care nu aveau autorizație de siguranță la incendiu în aprilie 2019 sunt în culpă și după controalele finalizate în noiembrie 2020, la un an și jumătate de atunci:

  1. Spitalul Județean, Spitalul de Copii,
  2. cel de Psihiatrie,
  3. Municipalul din Tecuci și
  4. unitatea medico-sanitară din Gănești

sunt cele pe care le doare-n management de autorizația de securitate la incendii…

Hyperclinica Medlife, pe strada Nicolae Bălcescu

În schimb, la capitolul clinici private, în Galați, față de situația din aprilie 2019, Laurus Medical nu mai apare pe listă. Dar Hyperclinica Medlife e bine merci tot acolo, pe listă, și au mai apărut alte două clinici private: Sanavita și Expert-Med.

N-am reușit să deslușim care este situația cu spitalele de Boli Infecțioase, CFR, de Copii din Tecuci, orășenesc din Tg. Bujor – de unde s-a înfiripat cariera „tătucului”-președinte Costel Fotea, dar mai ales a Spitalului Militar.

Adică (încă) nu am aflat dacă spitalele menționate au primit măcar vreo vizită de control, darămite dacă au și autorizație la incendii. Că pe lista ISU Galați nu apar (vedeți lista în acest link)…

Și tare ni-i că – cel puțin în cazul Spitalului Militar – gradat la gradat parcă mai greu să-și scoată ochii pe „nimicuri” precum o amărâtă de autorizație la incendiu, dar mai ales procesul-verbal și sancțiunea din buzunar…

Dar poate suntem noi prea cârcotași, așteptăm răspunsul oficial la precizările cerute.

Ca să revenim la situația de mai sus, dincolo de cele 34 de deficiențe zice-se remediate, în alte 77 de cazuri s-au dat doar avertismente. Și, în final, s-au aplicat doar trei amenzi. În valoare totală de 13.500 de lei.

Adică 4.500 de lei amenda. Doar atât! O dată la cinci ani!…

Adică mai puțin decât un  salariu mediu brut pe economie. Nu mai vorbim de salariul mediu al funcționarilor de la stat care este cu mai mult de 50% mai mare decât cel pe întreaga economie!

Și vrem ca lucrurile să se schimbe? Cu cine? Cu ce sancțiuni?


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu