Ctitorie marca Pucheanu: fântână intrată la apă de zeci de ori, piste de biciclete din pensulă, un trotuar și un scuar lipsă, dar deviz scumpit în două rânduri | GALERIE FOTO ȘI FACSIMILE

In Actual, BugeTun, Local

N-am auzit pe careva să se deranjeze să facă vreo minimă verificare și, eventual, să le ceară socoteală edililor vizavi de cum arată fântâna refăcută din Mazepa, din apropierea Potcoavei de Aur.

Aceasta cu toate că a trecut ceva timp de când am lansat în spațiul public semnale că fântâna respectivă, din fața blocului B8, pare a fi una dintre cele mai recente țepe pe bani publici din epoca Pucheanu.

Sub formă de jeturi meschine ieșind dintr-un pavaj mediocru, dezolant de gri și uniform, fântâna face parte dintr-o lucrare mult mai amplă al cărei preț a fost crescut în două rânduri. Este vorba despre „Amenajarea trotuarelor de pe Strada Brăilei, între Potcoava de Aur și strada Roșiori”, lucrare ce inițial cuprindea și trotuarul dinspre nord (vizavi), dar și scuarul bulevardului Strada Brăilei.

Țeapa constă în faptul că, așa cum se pare că i-a obișnuit administrația Pucheanu pe majoritatea gălățenilor, distanța dintre ceea ce s-a scris, respectiv desenat, în proiect și planșele acestuia este uriașă față de realitate.

Când nu există opoziție în Galați, măcar există ALTERNATIVA Fără Mogul

Ne-am fi așteptat ca măcar vreun consilier – de exemplu de la opoziția care se laudă că a ieftinit ștrandul după ora 17, când se adună hârtiile de pe plajă, ori se mândrește cu ce a mai făcut dar în afara activității politice, pe la serviciu, sau cu acțiuni civice, de voluntariat, care ne sunt rezervate nouă, amărăștenilor de pe stradă – să se fi apucat de niște documente, niște calcule și măsurători, să vadă cu ochii lui ce face aparatul condus de un  primar care-și permite să facă pe dirigintele în ședințele de Consiliu Local.

Dar, ți-ai găsit! Opoziția gălățeană există mai mult pe Facebook sau cu niște demersuri juridico-administrative într-atât de stângace și lente încât se va termina mandatul și nu vor apuca măcar să primească vreun răspuns de la autoritățile pe care susțin că le-ar fi sesizat…

Așa încât mai bine luați aminte la ce vă arătăm noi aici, în exclusivitate pe ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul, despre cum vi se cheltuie taxele și impozitele. Dacă tot nu există dram de opoziție și ochi public și critic între cei pe care i-ați ales, măcar vă oferim ce-am putut strânge noi, cu puținele noastre puteri de jurnaliști.

Fântână care, din dreptunghiulară, cu bazin și stânci, devine rotundă, plată, dar și mult intrată la apă

Amenajarea trotuarelor Străzii Brăilei între strada Roșiori și Potcoava de Aur s-a votat de către Consiliul Local în august 2018. Mai exact prin HCL 457/30.08.2018, ce prevedea o valoare totală a investiției de 11,6 milioane de lei.

Din acesta, așa cum puteți vedea mai sus, în devizul general anexat hotărârii de consiliu local, un cost de aproape 65 de mii de euro (la acea vreme) era prevăzut pentru refacerea fântânii din fața blocului B8.

L-a momentul votării HCL 457/2018, în planurile prezentate consilierilor, fântâna arăta, în mare, așa cum puteți vedea mai jos, cu o suprafață cât a vechii fântâni.

 

Fiindcă planul nu ne poate da decât o idee de mărime, haideți să citim descrierea variantei inițiale de refacere a fântânii arteziene de la blocul B8.

Pe scurt, o fântână cu jeturi țâșnind dintre stânci, dar și o perdea de apă pulverizată de jur împrejur, printr-o instalație din inox înaltă de 6 m, care să creeze un decor de vapori, cețos, de jur-împrejur.

Ceva monumental, ce să mai!…

Astăzi însă, fântâna arată așa, caricaturală, cum o vedeți, inclusiv în fotografia de deschidere – fotografie făcută și colportată pe rețelele sociale de către Primăria Municipiului Galați chipurile ca să-i uimească pe cetățeni.

Adică, în ciuda efectului de spațiu obținut printr-o lentilă superangulară – sau poate chiar din cauza acestei alegeri neinspirate a fotografului „oficial” – fântâna arată ca o caricatură meschină a unor țâșnitori în mijlocul unui cerc de praf care se tot accentuează în timp din cauza stropilor împrăștiați de jeturi.

Doar că, ce să vezi, deși planurile se pare că au fost modificate, ce s-a realizat este mult mai puțin chiar și decât modificarea.

Mai exact, dintr-o planșă a planului ce a modificat forma fântânii, de la rectangulară la rotundă, reiese că fântâna trebuia să arate așa.

Observați două aspecte foarte importante în desenul de mai sus: mențiunea S = 255 mp și cele cinci stânci/bolovani de granit care apar și în descrierea inițială, cea pentru forma dreptunghiulară a fântânii, la care s-a renunțat.

Pentru oricine a luat bacalaureatul pe propriile puteri, la o suprafață de 255 mp, fântâna respectivă, circulară fiind, ar trebui să aibă un diametru de 18 metri.

Într-un articol recent, din Viața liberă, în care se anunță că „Costurile amenajării Potcoava de Aur – Trei Star cresc din nou”, se vorbește (pe final) de o suprafață a fântânii de 150 mp. Chiar și la această dimensiune, fântâna ar trebui să aibă un diametru de 14 m.

În realitate, ctitoria cu țâșnitori direct din gresia pavajului are doar 3,5 până în 4 m (maxim 5 m) diametru (sau diagonală, mai nou, fiindcă forma geometrică pare ceva cam nedefinit dacă vă uitați cu atenție mai jos).

Așadar, în loc de o fântână de 255 sau măcar 150 de metri pătrați, ni s-a făcut, din bani publici!, una de 12-15 m pătrați – că n-am măsurat-o cu ruleta ca să nu ne enervăm mai tare. Deci, ca suprafață, de câteva 10-15 ori mai mică decât cea prevăzută inițial!

Noi am cerut pe 28 iunie Primăriei să ne pună la dispoziție devizul general, dar mai ales desenele tehnice după care s-a făcut această fântână. Să vedem și noi cum arată planurile după care s-a lucrat ca să înțelegem pe ce s-au dat banii.

Iată mai jos ce răspuns am primit de la Primăria Galați acum câteva ore. Unul din care nouă ne transpare clar că edilii – prinși cu fântâna micșorată grav și nu doar atât ca lipsă pe inventar, după cum veți vedea mai jos – au ceva de ascuns. Și nu puțin!

Înțelegem că, la ordinul patronilor firmelor „de casă” – Lemacons (fostă Vega ’93/Citadina), adică Corneliu Istrate și familia lui, sau Tancrad, adică Cristian Stăncic și familia lui, cel care i-a „asfaltat” drumul spre pușcărie lui Gheorghe Bunea-Stancu de la Brăila – documentele achizițiilor publice, făcute din bani publici de către Primăria Galați devin secrete, vezi Doamne!

Iar când noi am mai tot spus aici, pe ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul, că primarul Galațiului nu este Ionuț Florin Pucheanu – el fiind doar un personaj trist, învârtit cu cheița – ați zis că e doar o metaforă?

Iată mai sus dovada că autoritatea primarului Galațiului a fost înlocuită de bunul plac al mogulilor gălățeni ai asfaltului și lucrărilor de infrastructură din bani publici. Ei domnesc în tovărășie în Primărie, ei decid ce documente aveți voie să vedeți sau nu, respectiv dacă aveți voie sau nu să știți cum vi se cheltuie taxele și impozitele.

Observați ultima frază din răspunsul oficial de mai sus, semnat de ditamai primarul, un director plus un șef de serviciu din PMG – practic trei „greuceni” -, aceea în care ne conchid că documentele „nu putem să vi le putem pune la dispoziție” (sic!). Zici că cineva a scris cu niște chiloței tremurând de frică – fie de furia asfaltangiilor obișnuiți să bată cu cărămida de bani în masă, fie de mâna lungă a justiției, mână care tot se întinde la un moment dat dacă e rost de dizgrație în partid…

Ei bine, noi tot am obținut niște capete de prin documentele alea pe care le consideră edilii „secretizate” deși Legea 544/2001 stipulează clar că „dosarul achiziției publice este public”. Iar acesta, prin definiție, include toate actele întocmite cu ocazia achiziției publice – de la justificare, studiu de fezabilitate, proiect devize etc., până la dispoziții de plată, control pe faze, note de recepție, plăți finale etc.

Iată cum arată descrierea fântânii după modificare, cu forma rotundă, cea care apare și în desenul de ansamblu „interceptat” de noi și reprodus mai sus.

Comparați descrierea asta cu ce vedeți în realitate. Asta ați primit, gălățeni?

Pistele de biciclete s-au transformat în desene pe… gresie

O altă păcăleală groasă, de dosar cu șină și gratii la mașină pe drumul spre DNA, sunt pistele de biciclete.

În forma actuală, ele constau în niște simple dungi, urâte, trasate neglijent, cu vopsea verde-bolnav, din aceea cu care vopseau comuniștii scările de bloc până la brâu și nu se mai desprindea de pe pereți nici arsă cu torța de benzină.

În proiectul după care cică s-a făcut lucrarea pentru care se vor plăti aproape 3 milioane de euro (cât o clădire de liceu, cu tot cu sală de sport, dar fără furăciuni la execuție), descrierea pistelor de biciclete arată după cum puteți citi mai jos.

Așadar, fundație, balast stabilizat, strat de asfalt colorat de 4 cm, borduri de delimitare, plus bolarzi rotunzi (bilele lui Pucheanu dacă atât se poate) pe partea dinspre trotuar.

Prin urmare, ar fi trebuit să avem o mică stradă în interiorul trotuarului, pentru biciclete. Nicidecum două dungi verde-broscoi trase cu pensula peste o gresie care, dacă plouă, numai de mers cu bicicleta sau cu trotineta nu mai este bună…

Ca să-i mulțumească pe Istrate și Stăncic, prețul a tot fost umflat în mod repetat

Fiindcă altă explicație nu există la repetatele modificări de preț care s-au tot făcut din 2019 încoace, de când s-a apucat primăria să facă licitații și să contracteze amenajarea trotuarelor de pe Brăilei.

La ambele licitații (una anulată) care s-au ținut pentru atribuirea amenajării trotuarelor Străzii Brăilei între Potcoava de Aur și strada Roșiori nu știm să fi depus oferte altcineva decât asocierea Lemacons SRL-Tancrad SRL-BTFarch-Proiect SA.

Doar că, la a doua licitație, deși la prima au depus o ofertă chipurile neconformă (probabil au ținut doar locul cald la dosare, cum se spune, ca să nu se înfingă vreun neavenit), asocierea celor doi „grei” ai asfaltului plus sateliții cu „proiectarea” a beneficiat de un preț estimat gata majorat.

De la 11,6 milioane de lei fără TVA inițiale, votate prin HCL-ul din 2018, s-a ajuns în final de 2019 la 14,4 milioane fără TVA. Deci scumpire cu 25% dintr-un foc!

Iar acum, sub aceiași ochi larg închiși ai consilierilor habarniști indiferent de la ce partid se pretind, se pregătește o scumpire de la 14,4 la 14,7 milioane de lei fără TVA. Mai trebuie ceva mărunțiș de niște vacanțe exotice ca să se facă plățile finale? Că lucrarea cică-i gata…

Ba uite că nu! Fiindcă știți ce mai cuprindea lucrarea în proiect? Inclusiv trotuarul de nord al Străzii Brăilei. Ba și scuarul, ba și niște copaci, irigații și chiar și niște sculpturi din metal pe scuar!

Pe dinafară e vopsit frumos proiectul și înăuntrul este „economia”

Iată în premieră absolută proiectul (vedeți în dreapta jos caseta) pe care s-a votat suma inițială în Consiliul Local.

Acesta este motivul pentru care documentele suport ale HCL-urilor nu sunt făcute publice și inclusiv partidulețul care se lăuda că le va face publice ședință de ședință – ca să știe toți cetățenii pe ce li se duc banii – a uitat sau se preface că plouă.

Asemenea diferențe uriașe dintre ce se plătește și ce se construiește sunt motivul.

Cei de meserie, cu care am discutat, ne-au spus că numai din diferențele constructive declarate și efectiv realizate în teren ale fântânii (chiar și așa, în ultima variantă, cea sub formă de farfurie) și ale pistelor de biciclete poate reieși o economie de vreo 150-200 de mii de euro. Cât patru limuzine bune, de șefi la Parlament, sau patru SUV-uri serioase, în jur de 200 CP și opțiuni pe alese.

Deja, dacă se mai iau în calcul și trotuarul de vizavi, scuarul și puzderia de copaci care trebuiau plantați conform proiectului inițial, se ajunge la „economii” colosale, de aproape 40-50% din devizul proiectului inițial.

Indiferent câte limuzine sau SUV-uri s-ar fi „economisit”, important este cine le-a luat. Voi, cetățeni? Poate pe la Primărie, or fi la dom’ primar, la vreun vice, la vreun city manager, vreun director din Primărie, vreun șef serviciu, cine și-a luat mașină nouă și scumpă recent? Sau poate vreo casă? Poate vom afla.

Până atunci, cât timp nu vine cineva – primar dar și consilieri care votează cum semnează primarul – să ne explice, cu proiectele, devizele și ordinele de plată pe față, ce și cum, putem crede orice. Și vizavi de orice lucrare din orașul ăsta care (doar) ni se pare că nu arată cum ar trebui ori cum ni s-a promis că va arăta.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

3 commentsOn Ctitorie marca Pucheanu: fântână intrată la apă de zeci de ori, piste de biciclete din pensulă, un trotuar și un scuar lipsă, dar deviz scumpit în două rânduri | GALERIE FOTO ȘI FACSIMILE

  • Ai ajuns ca personajul din Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

  • Am si eu o intrebare, cam retorica se pare. In Galati nu exista DNA, Curte de Conturi, ceva/cineva care sa verifice cum se fac si desfac toate contractele astea mosite de Fotea si Pucheanu? Dar verificat pe bune, nu asa, ca intre fini si cumetri.
    Sa dea cineva explicatii de ce bordura din contract costa de 10 ori cit aia de la Dedeman, de ce in proiect e una si in teren e alta, de ce asfaltul pus acum 2 ani deja e numai dimburi, de ce, de ce, samd.

  • ,,Felicitări” domnului primar, sunteți cel mai bun…Asa îl pupa în fund latrăii la postările lui ….Multi ,mulți prosti și lingăi domnule !Am ajuns sa ne bucuram dacă vedem un fapt normal ca anormale sunt toate în Galatiul nostru .

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu