Oricât de mult ar încerca Primăria Galați să justifice suma alocată pentru așa-zisul Târg de Crăciun 2017, de la Sindicate, calculele nu au cum să ajungă la 50.000 de euro. Opinia noastră, a celor de la Alternativa – Jurnalism fără mogul, este că totul, dar absolut totul a fost făcut în bătaie de joc. Bradul este strâmb și ornat parcă din sărăcie, iar mașinuțele și trenulețul electric vin să întregească imaginea de bâlci. Vata de zahăr mai lipsea din peisaj ca să ne simțim într-adevăr ca la țară.
Acest eveniment organizat de Primăria Galați nu are priză la cetățeni din simplul motiv că nu are nimic de oferit. Cele 15 căsuțe din lemn unde se vând căciuli, papuci, turtă dulce, cârnați afumați, mici, bere și cașcaval nu au nimic în comun cu Crăciunul. Astfel de mărfuri am mai văzut pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și de Paști, și de Zilele Galațiului. Nu am văzut la căsuțe și ceva specific Galațiului, unde lumea să vină să cumpere ceva ce are legătură cu Galațiul. Nu că ar veni prea mulți turiști în Galați, dar dacă ar veni, ce naiba să cumpere de la târg? Cârnați și căciuli?!
Și-atunci, se pune întrebarea: de ce alocă, de doi ani încoace, Primăria Galați suma de 50.000 de euro, din bani publici, pentru astfel de evenimente care nici nu promovează Galațiul și nici nu îi atrag pe gălățeni? Simplu: anul trecut, Radio Galați Media SRL a pus mâna pe contract, iar în 2017 firma unui gălățean mutat în București a luat caimacul. Interesant este că această firmă a fost singura care s-a înscris la licitație și că a făcut o ofertă cu numai 600 de lei mai mică decât cea avansată de primărie. Astfel, Primăria Galați a pus la bătaie suma de 200.000 de lei pentru Târgul de Crăciun, iar oferta firmei din București a fost de 199.401 de lei, de parcă ar fi știut că nu mai există altcineva înscris la licitație, care să ofere un preț mai mic.
Eventualele comparații între târgurile de Crăciun care se organizează în țară (Sibiu, București, Craiova etc.) și târgul din Galați chiar nu își au rostul. Cele 15 căsuțe înghesuite în spațiul strâmt de la Sindicate și cele 3-4 concerte cu artiști de mâna a doua (gen Dorian Popa sau Xonia) nu au cum să creeze o atmosferă specifică Crăciunului. Nici gălățenii nu vin la acest pseudo-târg de Crăciun, darămite cetățenii din alte orașe, care ar trebui atrași aici ca să își cheltuiască banii și să promoveze apoi Galațiul vecinilor și rudelor lor de acasă.