Alexandra – în mormânt, trei angajate de la DGASPC și DAS Galați „cercetate disciplinar” pentru că au tratat cu nepăsare cazul fetiței de 9 ani omorâtă în bătaie de mama sa. Concluziile raportului Corpului de Control al ANPDCA

In Actual, ImpoziTaxe, Local

Raportul Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) în cazul Alexandrei Vasilache, fetița de 9 ani din Galaţi (foto) omorâtă în bătaie de propria mamă, făcut public astăzi (marți), a scos la iveală un lucru anticipat de toată lumea. Și anume că instituțiile DGASPC Galați și DAS Galați nu și-au făcut treaba așa cum ar fi trebuit și au tratat cu nepăsare și dezinteres cazul Alexandrei.

Ancheta demarată de ANPDCA a identificat trei angajate (funcționare) care se fac vinovate pentru turnura tragică pe care a luat-o cazul Alexandrei Vasilache: psihologul + asistentul social de la DGASPC Galați, care s-au ocupat de acest caz, și șefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi (subordonată Direcției de Asistență Socială – DAS Galați).

Concret, raportul Corpului de Control al ANPDCA consemnează „o lipsă de coordonare și grave deficiențe” în modul în care specialiștii de la nivelul DAS Galați și DGASPC Galați au intervenit în cazul celor 3 fetițe, începând din martie 2023, când situația lor a ajuns în atenția Direcției, ca urmare a unei sesizări primite de la grădinița unde era înscrisă una dintre fete.

Potrivit raportului, psihologul a considerat în mod eronat că agresiunea la adresa surorii mijlocii a Alexandrei a fost „doar un episod izolat” și a greșit atunci când a hotărât că monitorizarea situației copiilor poate să aibă loc în continuare la domiciliul familiei.

Specialiștii DGASPC Galați nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie.

„Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetițe și, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galați. La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz și a recomandat doar implicarea unchilor materni, în creșterea și educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilități mintale (redard moderat – n.red.)”,

se arată în raportul ANPDCA, care a fost făcut public marți, 27 februarie 2024, la aproape o lună de la moartea Alexandrei (vezi foto mai jos).

Echipa de control a mai constatat că DGASPC Galați, deși a solicitat DAS Galați monitorizarea situației minorelor și comunicarea apariției unei situații de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz și nu a transmis planurile de reabilitare și/sau reintegrare socială a copiilor.

Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiștii din cadrul serviciului de asistență socială al Primăriei au constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă și de familia unchiului matern, care locuia în aceeași casă, se mai arată în raportul Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Autoritățile de la București au anunțat și un prim set de sancțiuni față de de cele trei funcționare care nu și-ar fi făcut treaba așa cum ar fi trebuit în cazul Alexandrei și a surorilor ei mai mici.

Sancțiunile par însă un soi de confiscare a boilor de la bicicletă, de praf în ochii cetățenilor revoltați.

Și spunem asta pentru că psihologul și asistentul social vor fi mutați în alt birou (serviciu) din cadrul DGASPC, în timp ce șefa Serviciului Public de Asistență Socială nu va fi nici măcar schimbată/suspendată din funcție.

„Principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu şi declanşarea cercetării disciplinare în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, caz intrat în atenţia DGASPC Galaţi în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârşitul lunii ianuarie.

De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”,

a mai precizat ANPDCA prin interemediul unui comunicat de presă.

Ce ar putea păți cele 3 funcționare cercetate disciplinar

Așadar, cele trei funcționare de la DGASPC Galați și DAS Galați urmează să fie cercetate disciplinar pentru că nu și-au făcut treaba, iar o fetiță de 9 ani (Alexandra) a murit din cauza nepăsării lor.

Potrivit Codului Muncii, art. 251, cercetarea disciplinară va fi făcută de o persoană sau de o comisie stabilită de angajator.

Altfel spus, cele trei funcționare vor fi judecate de colegi din cadrul DGASPC, respectiv DAS Galați.

Tot Codul Muncii prevede că „cercetarea disciplinară” se încheie cu un referat al comisiei, adresat conducerii companiei, în care comisia indică faptele care au fost comise de salariat și argumentele pentru care aceste fapte sunt considerate abateri disciplinare, indică normele interne încălcate de catre salariat, apărările salariatului și propune o sancțiune disciplinară.


Fărămogul.ro are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Angajatorul este cel care stabilește sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, ținând cont de următoarele aspecte:

a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;

b) gradul de vinovăţie a salariatului;

c) consecinţele abaterii disciplinare (a murit un copil de 9 ani – n.red.);

d) comportamentul general în serviciu a salariatului;

Conform articolului 248 din Codul Muncii, sancțiunea disciplinară poate fi:

a) avertismentul scris;

b) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;

c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;

d) reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

În concluzie, cea mai gravă pedeapsă pe care cele trei funcționare o pot primi este să fie date afară. Asta pe linie administrativă, de serviciu.

În schimb, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați ar putea să se autosesizeze după publicarea acestui raport al Corpului de Control al ANPDCA și să le cerceteze pe cele trei funcționare pentru neglijență în serviciu, asta dacă angajații în cauză sunt funcționari publici.

Iată ce se spune la art. 298 din Codul Penal la „Neglijența în serviciu”, cităm:

„Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Vom reveni.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu