Administrația Pucheanu a pus cruce (roșie) Jocurilor marinărești dunărene de Ziua Marinei

In ClientiCaptivi, Local

N-a fost o Zi a Marinei mai ponosită, coclită, aiurită, pârlită, jerpelită și alienată ca Ziua Marinei din Anul Centenar 2018.  Gândită de niște derbedei de administrație și pusă în operă de niște conțopiști ai șterpelirii banilor publici, Ziua Marinei 2018 pare să anunțe că la Galați nu este loc pentru turism și divertisment de nivel (măcar) național. Aici, „lupii tineri ai bunei administrări”- expresie excitantă, emanată de „lupul” țicnit Picu Roman – au creat deja o Zonă Liberă de amplu, strălucitor, festiv, eclatant, impresionant, grandios, original, emoționant. Galații au fost și la ediția Centenar a Zilei Marinei un pol al ignorării și disprețului  față de fastul, efuziunea și solidaritatea specială impusă de Anul Marii Uniri în cel mai mare port al Dunării românești. Ionuț Pucheanu, Sorin Enache, Picu Roman, Marius Humelnicu, Vergiliu Vals și Cristi Ochiu atât au putut produce pentru anul centenar 2018 – un plictis, o improvizație, o însăilare de eveniment.  

Deschiderea către Dunăre – o înfundătură din epave și grilaje și vegetație spontană

Cam 300 de amatori (din 300 000) de atmosferă festivă stăteau dezorientați, apatici, resemnați, în soare, pe caniculă, pe digul ferfenițit, nereparat de la inundațiile din 1970, prinși între gardul tip „vopsea peste rugină” marca Capețis și grilajele tip Jandarmerie. Vreo 22 de oficiali și un sobor de preoți în cap cu ÎPS Casian stăteau sub umbrarul Palatului Navigației. Oficialii erau de exclusivitate pesedistă, cu excepția numită Victor Dobre, care se simțea în elementul lui printre pesediști, poate tocmai pentru a confirma ceea ce observăm din 92 încoace – VPD a ținut bine în lesă cățelul PNL, pentru a servi cu lătratul bine temperat stăpânul PSD.

Au urmat momente de protocol rutinal și foială publică

cât timp un comandat de la Marină a citit o dare de seamă interminabilă, cât s-a dedat la agramaticalități și buchiseli recidivistul Mihai Manoliu – altfel destul de subprefect ALDE Galați, a spus niște platitudini Primarul Pucheanu și ÎPS Casian a făcut exerciții de cântare cu publicul, pe refrenul „Mulți ani trăiască!”. Emblema acestei minimaliste adunături de oficiali la sărbătoarea – emblemă a Galaților, Ziua Marinei, a navigatorilor și călătorilor pe Dunăre și mai ales a Sfintei Marii, a fost Crucea de Flori ce urma să fie lăsată pe Dunăre. O frumoasă cruce pe dominantă roșu (pesedist?!), care părea să ascundă mesaje subliminale – gata, adio, Galații au fost și vor fi pe veci o feudă a Partidului care e-n toate, inclusiv în paragina și ponoseala de la Galați, pe lângă care va curge veșnic și degeaba  Dunărea!

S-a trecut la momentul exclusivităților, adică al festivismelor ferite/ascunse  de ochii publicului

de oribilul mastodont al terminalului de pasageri APDM, care an de an obturează vederea spre Dunăre. Trec anii și nimeni din administrația locală nu are suficientă inspirație să mute această batoză navală (este o construcție cu fonduri europene, proiectată/construită de un politruc pesedist, în afara standardelor UE, deci inutilă pentru traficul „Croaziere pe Dunăre”) din fața Palatului Navigației, pentru a lăsa expuse vederii publicului atât lansarea pe ape a Crucei Comemorative, cât și a paradei navale.

Dimpotrivă, mai mult decât atât, anul acesta a mai apărut în frontul de vedere către Dunăre o șandrama uriașă, o soneta hidrotehnică, pusă tembel alături de terminal, în dreapta. În stânga, vederea era oricum definitiv compromisă/blocată de vegetația spontană (sălcii) netăiate, necurățate niciodată din anii 90. Aceste erori „aranjate” de niște edili ignoranți și incapabili explică indiferența publică față de o sărbătoare emblemă pentru Galați.

Singurul moment de superlativ a fost probabil o pauză între momentele festiviste, în care a fost pusă pe amplificare Hora Primăverii, cântată de Lăutarii lui Botgros. Emoție de lacrimi! Evident, pentru cei care simt grația unei astfel de Zile și a unei simfonii folclorice geniale.

 https://www.youtube.com/watch?v=sa5ieh3QZV4    

Cursa Rowmania – trasă din nou în gangul Monaco

Este pentru a treia oară când are loc de Ziua Marinei exercițiul de promovare a canotajului popular cu canotcile Asociației lui Ivan Patzaichin. Obstinația cu care această cursă de portofoliu pentru municipiul-port Galați este vârâtă, din calcul și interese de clientelism de partid, în terasa improvizată și ilegală Monaco, nu face decât să compromită definitiv o cursă ce ar  putea aduce incomparabile avantaje economice și o promovare de imagine uriașă pentru Galațiul turistic.

Rowmania la Galați rămâne o întrecere între niște găști de băieți puși pe distracție, care primesc câte un tricou ca să hârjonească în canotci pe Dunăre și să facă consumație la o terasa-tavernă fără autorizații și încadrări în planurile de urbanism. Care este rezultatul cursei de canotci Galați-Brăila? Nu contează, oricum nu interesează pe nimeni. Toată această fușereală a costat un fleac, doar 38.000 de lei de la bugetul public, un buget care încă nu prevede un plan anual de montat bănci pe marile bulevarde și pe malul Dunării sau amenajarea de adăposturi în stațiile  de tramvai.

Și unde sunt Jocurile Marinărești? Pe Fir întins!

Mda! Specific pentru Galați sunt licitațiile dubioase, cu srl-uri de partid, care iau bani de la Primărie ca să facă distracție pentru poporul votant. Ziua Marinei 2018 a avut distracţie de tipul “Fir Întins”, organizat de Gaby Modelles Events S.R.L. Buzău, pentru numai 178.000 de lei. Trecem peste imbecilitatea denumirii evenimentului, nu contează nici conținutul șoului, importantă este starea de improvizație și tembelism privind amenajările și amplasamentele,  ce se repetă an de an, la toate spectacolele publice.  Avem o certitudine: administrația din Galați, cică una a tinerilor „lupi”, este impotentă, nu poate organiza spații adecvate participării unor mase uriașe de spectatori, nu este capabilă (și mai gravă este reaua intenție) să procedeze la un concurs de idei și refuză planificarea bugetului necesar pentru construirea unei incinte de spectacole de mari dimensiuni.

Și jocurile marinărești, o colecție de obiceiuri și tradiții dunărene de patrimoniu local, unde sunt? Nu sunt! N-a avut noroc Galațiul nici anul acesta. Poate după viitoarele alegeri…Hai, marș la vot, și nu uitați, doar PSD vă dă!


Poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu