Administrația Pucheanu a modificat condițiile de participare la un concurs de angajare astfel încât să câștige cine trebuie

In ImpoziTaxe, Local

Concursurile de angajare în Primăria Galați trezesc în continuare suspiciuni serioase. Ba mai nou, concursurile cu pricina nu mai sunt nici transparente, numele  concurenților fiind înlocuit cu numărul de înregistrare al dosarului de concurs.

Am analizat două concursuri de angajare în cadrul aceluiași Birou din Primăria Galați, fix pe aceeași funcție, care s-au desfășurat la o distanță de 2 ani. Și am constatat că administrația Pucheanu a modificat radical condițiile pentru participare la concurs, singura expicație fiind aceea că trebuie să câștige cine trebuie.

Să începem cu lipsa de transparență de la concursurile organizate de Primăria Galați, condusă de Ionuț Pucheanu (PSD).

De ceva vreme, pe site-ul Primăriei Galați nu mai sunt trecute numele și prenumele candidaților care vor să ocupe o funcție publică.

În locul numelor competitorilor care participă la concursurile organizate de Primăria Galați acum este trecut doar numărul de înregistrare al dosarului concurentului.

De exemplu, dacă până mai ieri aflam că „Maria Popescu” (am ales un nume la întâmplare) s-a înscris la un concurs al Primăriei Galați, acum în locul numelui „Maria Popescu” apare „219487/18.11.2020”, adică numărul de înregistrare aferent dosarului concurentei cu pricina.

Asta înseamnă că opinia publică nu mai poate afla în timp util dacă se pregătește vreun post pentru o persoană anume, care poate are bilet de trimitere de la Partid sau e ruda/amanta vreunui șef din administrație.

Cu siguranță cei din Primăria Galați vor argumenta că GDPR (Regulamentul General privind Protecția Datelor) i-a obligat să ia decizia de a nu mai publica numele și prenumele candidaților.

Or asta ar fi o minciună.

Și spunem asta pentru aici nu vorbim despre publicarea de date personale explicite ale candidaților (cum ar fi adresa, CNP, numărul de telefon, rezultatele analizelor medicale) ci de numele și prenumele acestora.

De când au devenit secrete numele celor care aspiră la o funcție în administrație, funcție remunerată din bani publici?

Dar asupra acestui subiect vom reveni cât de curând.

Până atunci, haideți să punem în oglindă două concursuri organizate de Primăria Galați.

Primul – în noiembrie 2018, iar al doilea – în decembrie 2020 (doi ani mai târziu).

În ambele cazuri a fost scos la concurs un post de „consilier, clasa I, grad debutant” în cadrul Biroului Relații Externe și Investitori (știm, este aiurea că există un astfel de Birou care a atras ZERO investitori în 4 ani).

Așadar, vorbim despre aceeași funcție în cadrul aceluiași Birou.

În mod normal, condițiile de participare la acest concurs ar fi trebuit să fie identice.

Dar, ce să vezi?

În noiembrie 2018, Primăria Galați îi transmitea unui candidat respins că, cităm:

„Nu îndeplinește condițiile de studii necesare ocupării funcției publice conform art. 54, lit. f din Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, respectiv, nu a făcut dovada studiilor superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe sociale, ramura de științe – științe politice, domeniul de licență: relații internaționale și studii europene, specializarea relații internaționale și studii europene” (vezi facsimil mai jos).

Așadar, în 2018, Primăria Galați le cerea candidaților să fie licențiați în „relații internaționale și studii europene”, lucru absolut logic ținând cont că era vorba de un post de consilier în cadrul Biroului Relații Externe și Investitori.

Doi ani mai târziu însă, în decembrie 2020, tot Primăria Galați nu le mai cere candidaților pentru același post să fie specializați în relații internaționale, ci să fie licențiați în „științe ale comunicării”, cu „specializarea – comunicare și relații publice” (vezi facsimil mai jos de la respingerea unui candidat).

„Nu îndeplinește cerința de ocupare a postului, respectiv nu face dovada studiilor universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe sociale, ramura de știință: științe ale comunicării, specializarea – comunicare și relații publice”.

Nu este greu de intuit că postul scos la concurs în decembrie 2020 este rezervat pentru o PR-istă.

Ce legătură să aibă specializarea „comunicare și relații publice” cu Biroul Relații Externe și Investitori?!

A, dacă era vorba despre Biroul Relații Publice sau Relații cu Mass Media, da, se impunea o astfel de cerință la înscriere.

Prin urmare putem concluziona că administrația Pucheanu modifică condițiile de participare pentru același post în funcție de candidatul care trebuie să câștige concursul.

Acum regulile au fost făcute, iată, pentru cineva care a absolvit Comunicare și Relații Publice.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

4 commentsOn Administrația Pucheanu a modificat condițiile de participare la un concurs de angajare astfel încât să câștige cine trebuie

  • viitorul parnaias acum e pe cai mari ,dar aplecat va sta multi ani ca e inca tanar ,si dupa el si restul

  • Domnule jurnalist nevertical, ia privește și aprofundează acest link: https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/what-personal-data_ro. Data viitoare încearcă să te documentezi temeinic.

    • Nu mai invocați articole de lege astfel încât să vă iasă d-voastră pasiența. Protecția privind numele unei persoane poate fi solicitată doar după afișarea rezultatelor la un concurs, probabil pentru ca cei care au oricum au picat examenul să nu fie ținta batjocurii, că uite ce notă mică au luat. Așadar, abia după afișarea rezultatelor un candidat respins poate solicita instituției să îi fie anonimizat numele, să nu îi mai apară numele pe site timp de ani de zile. Dar până la afișarea rezultatelor, mai ales când este vorba de accederea într-o funcție publică, numele candidaților ar trebui să fie făcute publice. O să revenim asupra acestui subiect, stați liniștit. Până atunci, însă, avem rugămintea să răspundeți la întrebarea: de ce a modificat administrația Pucheanu condițiile de participare la concursul de angajare în cadrul Biroului Relații Externe și Investitori, căci ăsta este subiectul principal al articolului?

  • Asa se face cand vrei sa aranjezi un concurs. Pui la cerințe eliminatorii studiile pe care le are persoana respectiva. Apoi elimini concurenta adevărata și lași sa participe la concurs cu persoana principala cu câteva persoane neinteresate de post.
    Asa ne trebuie daca n-am fost in stare sa eliminam de la putere mafia PSD din oraș!
    Oare de unde vor da salariile mari din Primarie?
    A, da, vor mari taxele si impozitele locale!
    De ce au „murit” toate lucrările de prin oraș?
    Pentru ca s-au terminat bănuții si așteaptă noul buget, noile măriri de taxe etc.
    De ce nu mai vin autobuzele hibride?
    Pentru ca banii s-au dus pe salariile celor din Administrație!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu