Abuz al Jandarmeriei Galați. Cum s-a ajuns la o amendă imensă de 15.000 de lei în loc de „avertisment” sau o sancțiune de cel mult 2.900 de lei. Totul a pornit de la un muc de țigară aruncat din mașină

In Actual, ImpoziTaxe, Local, TraficChin

Un gălățean, cocalar de felul său, a aruncat un chiștoc pe geamul mașinii lui, la semafor. În spatele mașinii sale era un echipaj al Jandarmeriei Galați care „a intervenit”. Amenda maximă pentru astfel de gesturi mârlănești este de cel mult 2.900 de lei. Însă șoferul din Galați a fost amendat cu 15.000 de lei, fiind acuzat că ar fi aruncat „deșeuri” în spațiul public.

Dar de când a devenit „deșeu” un banal muc de țigară?!

Este evident că e urât gestul făcut de gălățeanul cu pricina, că nu e frumos să arunci țigara (chiștocul) pe geamul mașinii, dar haideți să ne aplecăm puțin asupra problemei.

În primul rând Jandarmeria Galați pare să nu aibă rol în piesă în acest caz.

Dar Jandarmeria Galați s-a băgat în seamă încadrându-l pe cocalarul gălățean la o faptă mult mai gravă pe care el a comis-o.

L-au încadrat la legea care reclamă aruncarea și/sau depozitarea deșeurilor în mod ilegal și i-au dat o amendă de 15.000 de lei (10 salarii minime pe economie).

Stați puțin: 15.000 de lei pentru un un chiștoc?!

Dar gălățenii care își renovează apartamentele și abandonează sacii ăia de rafie cu gresie, faianță și alte alea pe dealul de lângă fostul ILF Galați (cum urci către drumul către Combinat), ei contribuie la întreținerea mediului înconjurător sau cum?

Că nu am auzit pe nimeni din Jandarmeria Galați să constate astfel de abateri.

Repetăm, din punct de vedere civic, gălățeanul care a aruncat un chiștoc pe geam a făcut un gest reprobabil.

Urât!

Un cocalar care a crezut că și-a cumpărat stradă în Galați, că e în curtea lui.

Dar nu despre asta este vorba aici.

Noi discutăm despre măsurile impuse de Jandarmeria Galați, în funcție de fapta comisă de individul sancționat.

Oficial, amenda maximă pentru aruncarea unui chiștoc pe geam este de cel mult 2.900 de lei.

Omul trebuia amendat, nu contestă nimeni asta, dar nu cu 15.000 de lei.

Să îi aplici 15.000 de lei amendă acestui gălățean doar pentru că a aruncat un chiștoc pe geamul mașinii e cam mult.

În plus, de când a ajuns Jandarmeria Română, o instituție militarizată, alcătuită de fapt din niște paznici cu salarii mari de la stat, să aibă atribuții pentru a regla astfel de lucruri?

De exemplu, întrebăm și noi ca proștii.

În ce categorie a fost încadrat mucul de țigară, ca obiect sau ca substanță?

Care a fost logica aplicării OUG 92/2021 art. 20 coroborat cu art. 62 alin. (1) lit. b) și alin. (2) în locul, de exemplu, OUG 195/2002, actualizată, art. 102 alin. (1) pct. 23?

Am solicitat astăzi (vineri) Jandarmeriei Galați să ne precizeze prevederile legislative care privesc faptele contravenționale pentru care ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române au competențe de constatare și aplicare a sancțiunilor și, eventual, care mai și sunt exceptate de la aplicarea Legii prevenirii nr. 270/2017.

Și am mai întrebat încă două chestiuni:

1. Câte amenzi pentru „abandonarea de deșeuri” prin aruncare din autovehicule a aplicat Jandarmeria Galați în ultimii cinci ani?

2. Agentul constatator și/sau colegi ai acestuia din echipajul cu care își desfășura activitatea de serviciu se cunoșteau/aveau vreo dispută anterioară sau vreun fel de legătură cu persoana sancționată?

Încă așteptăm răspuns la aceste întrebări.

Cel mai probabil, gălățeanul cocalar care a aruncat mucul de țigară pe geamul mașinii a fost încadrat la articolul 4 din OUG 92/2021 art. 20, care prevede, cităm:

Producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligația să supună deșeurile care nu au fost valorificate potrivit art. 15 unei operațiuni de eliminare în condiții de siguranță, care îndeplinesc cerințele art. 21.

(2) Operatorii economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului pentru activitatea de eliminare a deșeurilor au următoarele obligații:

a) să asigure eliminarea în totalitate a deșeurilor care le sunt încredințate;

b) să folosească cele mai bune tehnici disponibile și care nu implică costuri excesive pentru eliminarea deșeurilor;

c) să introducă în instalația de eliminare numai deșeurile menționate în autorizația emisă de agenția județeană

pentru protecția mediului, ANPM, după caz, și să respecte tehnologia de eliminare aprobată de acestea.

(3) Abandonarea deșeurilor este interzisă.

(4) Eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop este interzisă.

(5) Incendierea deșeurilor de orice fel este interzisă.

Cum s-a ajuns de la o amendă de cel mult 2.900 de lei la una de 15.000 de lei?!

Bă, voi sunteți nebuni la cap?

Gălățeanul ăsta este un cocalar, nu e niciun dubiu aici, a greșit omul și trebuie să plătească, dar nu îi dai amendă 15.000 de lei pentru că a aruncat un chiștoc pe geam.

Dă-i amendă 2.900 de lei (maximul prevăzut de lege), dar nu tu, Jandarmeria Galați, că nu ai rol în piesă, ci Poliția Galați.

Conform OUG 195/2002 (Codul Rutier), art. 102 pct. 23, la articolul 102 (1) se precizează că, cităm:

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzuta în clasa a IV-a de sancțiuni (9-20 puncte, 1.305 – 2,900 de lei) următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: (…) Aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz”.

Acest cocalar din Galați a primit însă 15.000 de lei amendă în loc de maximul de 2.900 de lei.

Și asta pentru că jandarmii care nu credem că aveau dreptul să îl amendeze i-au dat automat altă încadrare, și anume că ar fi aruncat „deșeuri” pe stradă.

E, aici e de discutat.

Și spunem asta pentru că Jandarmeria Română, o instituție de forță, cum îi place să să i se spună, a mai abuzat și în trecut de români.

Jandarmeria i-a gazat pe protestatari în Piața Victoriei, în 10 august 2018.

Jandarmeria i-a bătut zeci de ani la rând pe suporteri pe stadioane.

Românii au luat bătaie de la Jandarmerie cam cât au încasat bastoane dizidenții în pușcării pe vremea lui Ceaușescu.

Repetăm, este urât gestul făcut de acest șofer din Galați.

Dacă ești fumător, nu arunci chiștocul pe geamul mașinii. Nu arunci nici hârtii, nici ambalaje, nimic, pentru că strada nu este pubelă, nu e coș de gunoi.

Le pui în mașină și când oprești undeva le lași civilizat la primul coș de gunoi.

Probabil că gălățeanul va câștiga procesul dacă va contesta în instanță amenda de 15.000 de lei.

Și spunem asta pentru că mucul de țigară nu are cum să fie considerat „deșeu”.


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

2 commentsOn Abuz al Jandarmeriei Galați. Cum s-a ajuns la o amendă imensă de 15.000 de lei în loc de „avertisment” sau o sancțiune de cel mult 2.900 de lei. Totul a pornit de la un muc de țigară aruncat din mașină

  • pe OUG 195 nu poate constata si sanctiona altcineva decat „politistul rutier” definit in norme ca acel politist care este numit prin decizie a IGPR sau in localitatile de frontiera, politistul de frontiera.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu