Dacian Cioloş a venit la Galaţi, la dezbaterea intitulată „Galaţi, Moldova, România, încotro?” din cadrul consultării naţionale “Întrebăm România Împreună”. A fost un eveniment organizat de Platforma România 100 împreună cu comunităţile locale RO100 Galaţi şi RO100 Curăţăm Galaţiul. A moderat dezbaterea Marian Dumitru, membru al comunității Curățăm Galațiul. Au răspuns la întrebările puse de persoanele prezente la Parcul de Soft Dacian Cioloș, președinte fondator al Mișcării România Împreună și al Platformei România 100 și Oana Bogdan, fondator al Mișcării România Împreună.
Multe au fost nelămuririle, confuziile, angoasele, curiozitățile, mirările, idealismele și naivitățile civice la care a trebuit să răspundă Dacian Cioloș. Nu puține au fost iritările lui Cioloș la devierile logoreice ale unor intervenienți, care doreau să constate niște stări și deraieri ale vieții publice, pe care le știa toată lumea și la care nu se formulau întrebări de substanță. Căutarea unui lider al Opoziției miraculoase, care să determine momentul de emoție de care are nevoie o mulțime pentru a deveni o masă coerentă cu o direcție precisă pare să fi fost tema de subconștient a adunării și a discuțiilor.
Problema este că nici Dacian Cioloș nu dă semne că este liderul charismatic, călare pe calul alb al dorințelor poporului
ce ar putea să determine majoritatea inertă a votanților să se urnească către urne. Despre Moldova și izolarea/defavorizarea ei, aproape nimic. Despre ideologia viitorului partid, ceva unsuros și alunecos. Despre cum vor fi desemnați candidații pentru viitorul partid? La alegerile locale, îi vor desemna filialele locale, dar cu drept de veto de la Centru, dacă nu se respectă principii și valori. Va fi acolo și meritocrația, dar nu-i suficientă. Trebuie să fie oameni care conving și care transmit mesajul complet. Mda! Soarele democrației și al luptei politice vine și pe platforma „România împreună” tot de la Centru, de la București. De la Galați-Brăila vine doar sărăcia și abandonul. De multe ori din fundătura metropolitană de sud-est se mai aude și un mârâit de genul: „Ne-am săturat de București!” Nu cumva este chiar datoria „metropolitanilor” subdezvoltați să creeze oleacă de emoție electorală agitând niște bannere cu aceste cuvinte de magie preelectorală?
Cioloș: „Eu mi-am făcut datoria! Mi-am asumat guvernarea într-un an dificil. Nu m-am dus să câștig bani, am guvernat pentru că am considerat că este o responsabilitate. Acum suntem în momentul în care nu mai putem pasa responsabilitatrea către alții. Emoția socială o cream discutând cu oamenii, la scara de bloc. Îi putem convinge și pe ei? Măcar să creadă în ce votează, și tot este un avans considerabil!”
Nu puține au fost momentele în care Cioloș a răbufnit nervos la propunerile de a veni cu ideea sclipitoare
care să creeze emoția socială de care are nevoie masa mare a populației în acest moment. Un activist civic extrem de implicat în frământările actuale ale societății civile – Luchian Melnic – a pus o problemă delicată: alegerile se câștigă cu voturi, adunate pe bază de emoție. Nu platformele câștigă alegerile, ci emoțiile de moment. Așa au pierdut alegerile Năstase și Ponta.
Luchian Melnic: Trebuie să dați voie oamenilor din comunitățile locale să-și adapteze modul de a face opoziție, în funcție de provocările momentului și excesele celor de la putere, cu resurse și fapte locale. Altfel, cum să-i atragi pe oameni la vot? Oamenii care nu votează pentru pomeni electorale sau minciuni televizate votează oameni cu care se pot identifica la vot. Apoi cea mai mare problema a opoziției actuale este lipsa aproape critică de membri sau voluntari în structurile de partid. Dacă vă uitați la numărul cu semnături pentru Campania „Fără penali” strânse până acum o să vedeți totusi cât de puține semnături s-au strâns în multe județe și o să înțelegeți că numărul redus de semnături în multe județe e cea mai bună dovadă că opoziția nu a adunat încă un număr suficient de membri cu care să susțină ușor campanii de anvergură și poate nu o să aibă nici observatori care să asigure corectitudinea viitoarelor alegeri. Nu vă bazați pe camerele video, le vor scoate. Acestea două sunt problemele fundamentale ale organizarii unei opoziții : aducerea unor candidați cu care oameni se pot identifica și care să le vorbească din suflet, nu din cărți și crearea de structuri de partid cu număr suficient de membrii, pentru a te putea lupta in campanii de orice fel pentru România.
Cioloș: „Mă întreabă multă lume: Cum mă convingeți pe mine să vin să vă votez? Atunci îi întreb și eu: sunt tot un simplu cetățean, cum mă convingeți pe mine să fac ceea ce fac? Am să mă duc să-mi văd de meserie, că oricum spun unii că nu am meserie, că am profitat de sprijinul serviciilor secrete, deci vreau să profit, mă duc să-mi văd de carieră…”
„Asta este chiar definiția patriotismului – să dovedim că suntem capabili să ne guvernăm!”
Cioloș: „Mă întrebați dacă există un plan de la est pentru constituirea la vârf a unui grup infracțional organizat. Nici nu contează ce plan este, impoprtant este să nu-I lăsăm să aplice un plan al altora, atât timp cât este contrar intereselor României și al societății românești. Să stăm doar pe margine și să filosofăm nu folosește la nimic. Încă odată vă spun, ca și în 2016, dacă vom trata cu superficialitate momentul alegerilor, iară vom avea ocazia să facem cenaclu încă patru ani și ne vom rafina și mai bine discursul ca să explicăm cât de răi sunt cei de la guvernare. Uniunea Europeană nu poate să blocheze legile, poate să comnnvingă autoritățile. România este un stat suveran și ne bucurăm că nu suntem conduși din afară. Dacă ar fi așa, am avea un eșec al capacității unei nații de a se autoconduce…Eu nu vreau să ajungem acolo. Să ne milogim la alții, la americani, la europeni, să ne fie frică de Moscova și de alții…Asta este chiar definiția patriotismului – să dovedim că suntem capabili să ne guvernăm!
„Kovesi a făcut lucruri minunate pentru ca lupta împotriva corupţiei în România să fie consolidată”
Cioloș: ”Eu sper să nu afecteze lupta anticorupţie pentru că eu ştiu că la DNA sunt mulţi oameni verticali, profesionişti care sper eu să nu se lase intimidaţi şi vreau să le transmit şi un mesaj cu ocazia aceasta, să ştie că şi oameni din stradă, dar şi forţe politice, sunt alături de ei ca să îşi facă treaba în mod independent şi profesionist, aşa cum au făcut-o şi până acum. Laura Codruţa Kovesi a făcut lucruri minunate pentru ca lupta împotriva corupţie în România să fie consolidată, să fie un exemplu pentru multe ţări din Europa şi din afara Europei şi vreau să-i mulţumesc şi pe această cale pentru ceea ce a făcut acolo şi pentru că a rămas demnă până la capăt.
Însă sunt convins şi cred că e important să demonstrăm că lupta împotriva corupţiei din România nu depinde doar de un om şi că avem instituţii deja puternice care nu pot fi intimidate de decidenţi politici cărora le e frică de instituţii puternice şi care încearcă să le decimeze. Cred că e important în continuare să arătăm celor care atacă justiţia că nu sunt într-un sat fără câini, cred că nu e totul pierdut pentru ca modificările codului penal şi codului de procedură penală care au fost operate să nu ajungă să fie aplicate, mi se pare esenţial acest lucru şi trebuie să ne mobilizăm ca să putem asigura aceasta.
Important este ce vom face de acum înainte pentru că eu consider că sunt ultimele zvâcniri ale celor care de un an şi jumătate au o problemă cu justiţia şi încearcă să încalce justitiţia, sunt ultimele zvâcniri şi e important să mergem în apărarea justiţiei în continuare. Sunt convins că sunt foarte mulţi oameni de bun simţ în România, sunt unii care se exprimă vizavi de ceea ce se întâmplă şi sunt unii care reprimă din diferite motive sentimentele şi senzaţiile pe care le au, dar care sunt în aceeasi stare de disperare vizavi de ceea ce se întâmplă şi mi se pare important să dăm semnalul clar că toţi oamenii aceştia nu sunt singuri şi că există în România o alternativă capabilă să facă lucrurile drept, cinstit, transparent, onest şi profesionist”.