PNL are multe inițiative de proiecte de legi de votat în Parlament. Are și oameni care ar vrea să apuce țara de coarnele reformelor. Are președinte plin de optimism și abilitatea de a învârti vorbele, mai ales în vâjâială prin teritoriu (Ludovic Orban, venit ieri la Filiala Galați a PNL). Are enorm de mulți oameni de valoare și competență care stau și își așteaptă recunoașterea și afirmarea politică și toți atâția care nu așteaptă, ci se bagă în stil rinocer, are deci organizație județeană plină de veleitari (unii de-a dreptul parazitari), are Comitet de Coordonare județean a activităților de opoziție, are lideri tineri în teritoriu (vezi deputatul George Stângă), are și cadavre politice de trimis la putrezit în Parlamentul European (vezi vicepreședintele regional Victor Dobre), are…
Nu are însă Putere. Cică sunt zvonuri prin sondaje că norocul de a încăleca Puterea e împărțit 30 la 33 cu PSD. În doi ani, ar putea s-o prindă din nou la loc îngust și să-i sară în spate. Chestiunea zilei este însă că nu prea își găsește lațul cu care să prindă Fiara. Și când îl găsește, fie e prea unsuros, fie e prea noduros, de multe ori e aproape putred, ba – ca regulă de excepție – e din sfoară de surogat de trandafir…
Poporului îi pute liberalismul, dar și presei?
Ludovic Orban: Mi-am propus să prezint proiectele legislative ale PNL, pentru că din păcate în mass-media națională este foarte greu să le prezentăm. Orice am spune, aproape nu apare nimic și am luat decizia să le prezint în fiecare județ unde ajung.
Întrebare: Ar fi posibil să susțineți un post de televiziune care să nu fie ostil liberalismului, să fie oarecum pro PNL?
L.O.: Nu există în acest moment un post de televiziune care să fie favorabil PNL. Posturile existente sunt greu de susținut doar din piața de publicitate…Este foarte puțin probabil să existe cu adevărat șansa apariției unui post de genul acesta, care să aibă și succes pe piață…Noi căutăm să prezentăm corect ideile liberale. Uleiul va ieși la suprafață. Și nu mai este mult până la alegerile europarlamentare, până la cele parlamentare…
Candidații la europarlamentare din teritoriu să fie, dar selectați la Centru!
L.O.: În primul Consiliu Național vom stabili calendarul, criteriile, procedurile prin care vom desemna până la sfârșitul lunii noiembrie acești candidați. Va fi înainte de începerea campaniei, să-și transmită proiectele, să-și crească gradul de notorietate și încredere din partea cetățenilor. Sunt importanți, singurele voci ascultate la Bruxelles sunt ale președintelui Iohannis și ale PNL, membru al celei mai importante grupări, PPE – care deține președinția Comisiei Europene, președinția Parlamentului European și președinția Consiliului European. Este extrem de important să susții deciziile care avantajează România, deci vom fi foarte exigenți în alegerea candidaților. Trebuie să aibă experiență politică, administrativă, competențe într-un domeniu. Trebuie să aibă expertiză recunoscută într-un domeniu, să cunoască relațiile internaționale, să știe limbi străine. Se va da vot într-un Consiliu Național.
Întrebare: N-ar fi revoluție dacă ar fi alegeri interne la nivelul filialelor județene?
L.O.: Hm! Există național! Ascultați-mă! Lista e națională, trebuie să trimitem lideri puternici, care să facă servicii României. Un om de valoare poate veni și dintr-un județ unde nu e cel mai bun scor al PNL. Vor fi și asocieri, pe județe, dar evaluarea va fi centrală…
O lege de interzicere a partidelor etnice inițiată pe Partidul Național Liberal? Hai s-o lăsăm pe mâine, poate o fac alții!
Întrebare: Ce-ar fi să folosiți „naționalul” din denumirea partidului și să veniți și cu o lege de interzicere a partidelor etnice. Ați fi antieuropean? Cum a votat UDMR și minoritățile la moțiunea de cenzură „Jos Guvernul Dăncilă” este evident antinațional.
L.O.: Nu poți să interzici asocierea… Mai sunt partide etnice și în alte țări…(sare la slugărnicit Victor Dobre: sunt partide etnice, în Slovacia, Suedia, Finlanda…)
Dacă nu ai șenal lăți – adâncit politic, nu ai Zonă Metropolitană!
Întrebare: De ce credeți că de la București zona metropolitană Galați – Brăila se vede pe undeva prin Ucraina?
L.O.: Vă trebuie conectivitate! Nu aveți Dunărea navigabilă! Ai port, dar nu ai standard, pe șenal trebuie să ai o lățime de 100 de m și o adâncime la debitul minim de 2,5 m. Plus instalațiile de ghidare pe maluri. E un proiect început de mine, când eram Ministru al Transporturilor. 10 ani, cei care au fost după mine n-au mișcat nimic. Eu am fost primul care am vorbit de drumul expres Galați-Brăila-Drajna. Este nevoie de legătura cu coridorul 4 european. Este o legătură vitală, care trebuie făcută. Am transferat documentațiile pentru pod autorităților din Brăila și Tulcea, dar n-au reușit să-l facă…
Este însă și pasivitatea Guvernului, față de ce se întâmplă la Sidex. A fost ajutor de stat de 3 miliarde. Nu mai spun de contract… Au fost 42 de acte adiționale, neadoptate prin lege, și pe care nu le cunoaște nimeni. Statul trebuia să se implice pentru a crea pentru Galați condiții favorabile în urma vânzării Combinatului.