Cine a nimerit pe Faleza Galaților duminică 1 aprilie 2018, nu-i fu dat să vadă ceea ce autoritățile pesediste se tot străduiesc să imprime ca tradiție forte pentru viața celui mai mare municipiu dunărean din România – Festivalul Scrumbiei, etalon, brand, emblemă pentru Galațiul unei excelențe turistice.
Într-un descrescendo accentuat, Festivalul Scrumbiei pare extras din sarcasmele cinice de tip radio Erevan: nu era Festival, ci doar o șușă provincială, folosită ca paravan pentru sifonări jegoase către firmele de casă ale PSD, nu a fost centrat pe degustarea scrumbiei, ci a fost o plesneală gastronomică, peticită cu concursuri ridicule de pescuit și cu întrecerri penibile de preparat borș de pește congelat în grupuri de amatori, păcăleala de 1 aprilie a fost inclusă în pachet- scrumbia fiind înlocuită cu macrou și stavrid congelat, faleza nu era o alee de promenadă ci o scârboasă platformă, inundată de Dunăre și de gunoaie, iar când Festivalul trebuia să fie la maxim (ora 16), era deja în momentul strângerii catrafuselor. Real brand dement de Galați sub administrație absolutist pesedistă.
Festivalul Scrumbiei este de la an la an tot mai departe de proiectul inițial
care era gândit ca o manifestare amplă, cultural-gastronomică și de divertisment. Au dispărut spectacolele destinate unui public larg, surprizele gastronomice atractive și populare, capabile să atragă la Galați turiști (care aduc și bani de cheltuit în industria hotelieră), festivalul caricaturii și umorului a devenit o amintire iar participarea unor echipaje de pescari conduse de primarii localităților vecine Galațiului a rămas doar la stadiul de intenție.
Festivalul Scrumbiei s-a impus în varianta vulgară, model PSD, centrată pe jumulirea bugetului local
pe organizarea chiolhanului tradițional de la Pescarul (și anul acesta, fostul restaurant pescăresc a fost rezervat în integralitate acestui scop meschin, cu două săptămâni în urmă) unde își serbează ziua cei doi Florini baroni locali (Florin Pâslaru și Florin Popa). Participarea populară, de mase, a fost trasă în pomană electorală, în ascunzișurile de la Precista, unde se dă tradiționala pomană electorală, deghizată fie în borș de pește, fie în sarmale.
Nici măcar nu s-a mai oprit circulația pe Faleza de Sus, semn clar al desconsiderării cetățenilor din Galați, împinși la o țigăneală crasă, cu improvizații flagrante și jenante, pe Faleza de Jos.
Nivelul foarte scăzut al „Festivalului” șușă a fost certificat și la ediția 2018 de trei bufoni certificați de recidivele precedente, organizate pentru poporul populație din Galați – secretarul de Guvern Florin Pâslaru, viceprimarul de UNPR Picu Adetin Roman și senatorul scrumbiilor Nicolae Bacalbașa. Toți trei mândri că sunt la putere și că au mai dat încă odată poporului prost și sărac duzini de sugiuc pe băț au dat un brânci Festivalului Scrumbie către o evoluție de râsu-plânsu. Dovada irefutabilă – fotografii jenante de la fața locului. Și programul comunicat de Primăria Galați, gândit și aplicat întocmai, pentru Gâgă votantul universal.
Informare
Oferta declarată câștigătoare pentru servicii de organizare ”Festivalul Scrumbiei” este cea care aparține S.C. Forward Music Agency S.R.L. București.
Valoarea contractului: 119.996 lei fără T.V.A.
Programul artistic al evenimentului
– Concurs de îndemânare pescărească 07.00 – 09.30
– Premiere concurs 9.30 – 10.00 (aoleu și văleleu!, premiul cel mare, Barbu Stancu, a reuşit o captură de 94 de grame şi a mărturisit că prada a fost destul de greu de prins).
– Concurs gastronomic – mâncăruri tradiționale din pește 09.00 – 12.00
– Premiere concurs gastronomic 12.00 – 12.30
– Concurs de cunoștințe pescărești 10.00 – 11.00
– Premiere concurs cunoștințe pescărești 11.00 – 11.15
– Grătare scrumbie și produse specific pescărești 09.00 – 16.00 (scump, scump!, altădată era mai ieftin, s-a dat la 15-20 de lei scrumbia, 10 lei înlocuitorul de scrumbie, macroul congelat)
– Expoziții: tradiții pescărești, bărci, lansete, trofee, pește, 10.00 – 16.00
– Spectacol pentru copii, piese de teatru în aer liber 11.00 – 12.00 (pe vântoasă, ploaie și décor de mâl și gunoaie)
– Concert muzică populară și ușoară 12.00 – 16.00 (Florin Vasilică și Grupul Teleormanul, Alina Eremia, artiști locali)
– Târg de meșteri populari 10.00 – 16.00