Festivalul Scrumbiei din Galați este un exemplu despre cum se poate sifona cu succes banul public. Acest festival care ar fi trebuit să scoată Galațiul din anonimat, grație poziționării sale la Dunăre, nu a atras turiști în oraș, ci doar a mâncat o grămadă de bani publici în cei 17 ani, de când a luat naștere.
Festivalul Scrumbiei din Galați s-a născut în anul 2001, la propunerea lui Florin Pâslaru, care în acea vreme era consilier local din partea PSD, actualmente consilier personal al lui Liviu Dragnea. Scopul acestui festival a fost atragerea de turiști în Galați, dornici să mănânce pește, să participe la concursuri de gastronomie și la concursuri de pescuit.
La 17 ani de la înființare, constatăm că Festivalul Scrumbiei nu a adus vreun beneficiu Galațiului, asta în ciuda faptului că a înghițit sute de mii de euro din bani publici. Turiștii nu au dat năvală în Galați ca să mănânce scrumbia vândută la festival iar hotelierii nu și-au umplut camerele pe timpul Festivalului Scrumbiei.
Mai rău, nici măcar gălățenii nu mai vin la Festivalul Scrumbiei. De câțiva ani încoace, bate vântul pe faleza Dunării, de Festivalul Scrumbiei. Sunt prea puțini oameni pentru un festival care a fost gândit să aibă anvergură națională, să aducă oameni din alte orașe care să își cheltuie banii în Galați.
Festivalul Scrumbiei, un festival care nu a adus niciun beneficiu Galațiului
Problema este că Festivalul Scrumbiei a început să înghită tot mai mulți bani de-a lungul timpului. De exemplu, în anul 2010, Primăria Galați a alocat suma de 45.000 de lei pentru Festivalul Scrumbiei, aveți dovezile aici. Și pe vremea aia festivalul dura tot o zi și era la fel de anost.
În 2018, Festivalul Scrumbiei a costat 120.000 de lei (fără TVA), din bani publici. Primăria Galați a alocat de trei ori mai mulți bani decât în 2010 pentru Festivalul Scrumbiei, iar rezultatul a fost același: dezastru! De la 45.000 de lei în anul 2010 s-a ajuns la 120.000 de lei, în 2018, și nimănui nu i se pare în neregulă acest lucru. Festivalul Scrumbiei din Galați mănâncă bani publici, de 17 ani încoace, iar risipa asta din bani publici nu a adus vreun beneficiu Galațiului și gălățenilor din banii cărora se organizează acest festival.