Ce a început pe vremea lui Stan banca Raiffeisen, continuă în regimul Pucheanu Shopping City şi Transfero. Așa au fost puse în cutia milei publice niște sărăcii de adăposturi/refugii pentru călătorii transportului urban. Vor fi 21 de astfel de amplasamente de tip donație, deci dacă sunt de pomană, să fie primite. Nu le primește însă Ăl de Sus, ci ăi mulți de jos, care își fac cruce de arătările apărute în stațiile de transport public. Sunt prea înguste, sunt prea înalte, sunt supradimensionate, sunt prea anoste, sunt panouri publicitare mascate, dar de ce să fie și incomplete (le lipsește un geam din spate)? Răspunsul să fie inscripționat de Primăria Pucheanu în spațiul din refugii fără geam, cu următorul text: Ioane, de ce ești prost? Pentru că sunt sărac! De ce ești sărac?! Pentru că sunt prost! Dacă nu e corect politic, avem și alternativă: Suntem noi săraci, dar în schimb suntem foarte proști!
Închide geamu’, că trage curentu’!
Cam așa ar suna rugamintea călătorului gălățean care așteaptă înfrigurat în vânt sosirea unui mijloc de transport în comun într-una din stațiile recent modernizate. Răspunsul ar veni ferm din partea unui coleg de ‘suferință’: Nu pot, pentru că geamul … lipsește. Ideea e că, nu știm din ce motiv, refugiile din stațiile de călători au în loc de trei geamuri verticale, numai două. Și asta nu e valabil doar la stația de călători din imagini (stația de la Sala Sporturilor), ci la absolut toate stațiile unde s-au amplasat recent aceste noi si relativ moderne refugii. Dacă am fi vorbit doar de una-două stații, am fi crezut ca ori au fost furate, ori sparte. Dar această situație este valabilă pentru toate stațiile de călători, inclusiv cele mai frecventate: Țiglina, Bănci, Trei Star, Potcoava, Centru.
Părerile contribuabililor gălățeni despre această anomalie sunt împărțite
Unii sunt de părere că procesul de amplasare nu s-a finalizat încă, alții merg mai departe și se gândesc chiar și la tăieri de fonduri … pardon … de geamuri de pe listă. Da, ar fi fost o variantă uzuală, dacă ar fi fost refugii construite pe bază de concurs de idei, cu licitație publică pentru cel mai bun constructor. N-a fost licitată nici ideea estetică, nu s-a uzat nici de bugetul municipal, a fost doar o repriză de pomană publică contra…facilități pentru privat. Și când este pomană, trebuie ca refugiul să aibă toate geamurile? În fond, dacă adăpostul nu apără de ploaie nici cele 3-4 persoane care încap sub acoperiș, de ce n-ar livra și o leacă de vâjâială?
Ce spune Primăria? ”Mulţumim firmelor care s-au implicat în demersul iniţiat de Primărie, contribuind la bunăstarea gălăţenilor. Cred că este prima dată când, în Galaţi, pentru un scop comun, mediul privat bate palma cu administraţia publică locală. Aşadar, pentru toţi agenţii economici din Galaţi care doresc să se alăture acestui proiect este un bun prilej de a-şi promova serviciile şi îi aşteptăm în continuare alături de noi”.
Unde vor fi alături interesele publice majore cu cele ale privatului zgârcit?
Deocamdată, în 21 de stații. Ulterior, în alte 150 de refugii noi. De data asta, fără pomană, de la buget, cu licitație. Valoarea estimată: între 637.478 şi 1.384.858 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut (la preț mic se virează parandărătul mai lejer!?). Oricum, panouri publicitare mascate fiind, nici nu mai contează
Bogdan CERCHEZAN