Sinistrat din Pechea, județul Galați: „Nu mai pot salva nimic de aici. Mobila s-a distrus, hainele s-au distrus, cerealele s-au dus cu apa, animalele sunt moarte, tot-tot e terminat. Am rămas cu hainele de pe noi. Pereții la casă s-au spart de la puterea apei, ușile au zburat din balamale, în vreo trei zile se dărâmă, n-am ce-i face…”

In Actual, ImpoziTaxe, Local

Mii de oamenii (oricum amărâți) din județul Galați au primit o lovitură năucitoare. Inundațiile fără precedent din noaptea de vineri/sâmbătă, 14 septembrie 2024, i-au lăsat fără nimic. Unii dintre ei au rămas, la propriu, doar cu hainele de pe ei, adică doar cu ce au apucat să se îmbrace atunci când a venit viitura care le-a umplut casele și curțile cu apă de 1,5 metri adâncime. Sunt mii de oameni din Pechea, Cudalbi, Corod, Slobozia Conachi și Cuza Vodă care nu mai au casă, acte, bani și care par ai nimănui. Este dramatic ce se întâmplă în aceste comune din județul Galați.

Bine, autoritățile se tot laudă că le aduc conserve și corturi puse în câmp (taman acum când stă să vină frigul), dar în multe localități lipsește până și apa potabilă, pentru că totul a fost cuprins de ape, iar fântânile au fost contaminate.

Acești oameni sunt în pragul disperării.

Politicienii au venit să îi vadă, au făcut poze cu ei după care au plecat rapid – pentru că unii dintre ei (cazul gușatului Nicolae Ciucă, de la PNL, posesor de pensie specială/de serviciu, de la MApN) avea o lansare de făcut la București, să își anunțe candidatura la alegerile prezidențiale.

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) i-a bătut pe umeri pe niște sinistrați și, sanchi, i-a asigurat de tot sprijinul lui, după care a dispărut și el din peisaj.

În spatele lor i-am văzut pe primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD), pe președintele CJ Galați, Costel Fotea (PSD), pe parlamentarii PSD Galați Marius Humelnicu și Marius „Ciasuri” Mărgărit, europarlamentarul Dan Nica (PSD) și pe d-ra prefect Anamaria Naggar (tot de la PSD)… iar lista poate continua cu tot soiul de alte figuri triste din partidul (PSD) care a nenorocit Galațiul, în ultimii 34 de ani.

Am și scris despre treaba asta aici, în Alternativa – Jurnalism fără mogul.

În urma acestor profitori politici, niște indivizi fără scrupule și fără pic de empatie, au rămas mii de oameni disperați, după ce în 2-3 ore viitura le-a luat agoniseala de-o viață.

Cum să o iei de la capăt, la 70 de ani, când nu mai ai casă, acte, animale… nimic?

A, te mută covrigarul Ciolacu într-un cort, nu-i așa?

Ok, și dup-aia ce faci, căci va veni iarna, iar alegerile vor trece?

O să stai într-un container până mori? Păi, cam da, dacă nu te duc ăștia la vreun azil de nebuni sau direct la cimitir.

După plecarea politrucilor disperați după imagine, bieții oameni au rămas cu noroiul, cu casele distruse de viitură, cu curțile inundate și cu animalele moarte care reprezintă un pericol pentru sănătatea locuitorilor… și multe promisiuni.


Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Un cetățean din Pechea a povestit, ieri, pentru ziarul Adevărul situația dramatică în care a ajuns după aceste inundații din septembrie 2024.

„Nu mai pot salva nimic de aici. Mobila s-a distrus, hainele s-au distrus, cerealele s-au dus cu apa, animalele sunt moarte, tot-tot e terminat.

Am rămas cu hainele de pe noi.

Pereții la casă s-au spart de la puterea apei, ușile au zburat din balamale, în vreo trei zile se dărâmă, n-am ce-i face…”,

a spus, în lacrimi, un localnic din Pechea, potrivit ziarului Adevărul.

Situația este cu adevărat dramatică în Cudalbi, Pechea, Slobozia Conachi și Cuza Vodă.

Un bilanț întocmit duminică după-amiază indica faptul că aproape 6.000 de case au fost avariate grav, mai bine de jumătate dintre acestea fiind, practic, distruse.

O mare parte dintre locuințele din zonă sunt din chirpici, așa că acolo unde viitura a depășit 1,5 metri (adică în jur de 50% dintre gospodăriile din cele patru comune) acestea se vor prăbuși în următoarele zile.

Sunt mii de oameni care au rămas fără case și care nu știu cum vor trece toamna și apoi iarna.

Ei nu mai au nimic, au ajuns la mila statului român.

Un stat eșuat care de ani de zile promite că o să facă diguri, baraje în aceste zone cu risc, dar nu face nimic în afară de a-i păcăli pe bieții oameni cu promisiuni deșarte.

Sursa foto (cu caracter ilustrativ): Antena 1/Observator


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu