Anul 2022 a fost unul excelent pentru Apă Canal SA Galați, care a făcut un profit imens, de aproximativ 8,6 milioane de lei, pe spatele gălățenilor. Asta înseamnă 1,72 de milioane de euro profit, raportat la un număr mediu de 1013 angajați, pe parcursul anului 2022.
Concret, societatea de tip monopol Apă Canal SA Galați, cea care îi sugrumă de ani de zile pe gălățeni cu facturi tot mai mari și nejustificate, a raportat un profit de 8.599.549 de lei, în anul 2022, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe (vezi foto mai jos).
Este foarte mult dacă ținem cont de faptul că tipul de activitate prestat de Apă Canal Galați, conform clasificării CAEN, este „captarea, tratarea și distribuția apei”.
Altfel spus, ca să ne exprimăm plastic, Apă Canal ia apă de undeva, o curăță un pic, pune un adaos nesimțit și o dă mai departe gălățenilor la un preț de-ți vine să nu mai dai drumul la robinet timp de 6 luni.
Dar nu ai încotro, pentru că Apă Canal are monopol pe apa potabilă livrată gălățenilor.
Dacă ești nemulțumit de serviciile Apă Canal Galați nu poți să schimbi operatorul, ca la telefonie mobilă, pentru că nu există altcineva care să îți alimenteze locuința (bloc, vilă, bordei) cu apă potabilă.
Așa că, vrei-nu vrei, trebuie să plătești dacă vrei să mai ai apă la robinet.
Să ai cu ce se te spăla, cu ce găti, să poți trage apa la toaletă, că de băut apă de la robinet, livrată de Apă Canal, probabil că nu mai bea aproape nimeni în 2023, în Galați.
La București, unde salariile cetățenilor sunt mai mari decât în Galați, apa este de două ori mai ieftină
Vă dați seama? Profit de aproximativ 8,6 milioane de lei într-un singur an fiscal. Aproximativ, 1,72 de milioane de euro. Profit, nu cifră de afaceri.
De zici că Apă Canal vinde secretul tinereții fără bătrânețe, iar oamenii și-ar da și ultimii bani ca să cumpere acest produs.
Când colo, Apă Canal vinde un produs banal – apă potabilă -, care în lumea civilizată, în anul 2023, ar trebui să fie la dispoziția oricui, nu să fie perceput drept trufanda.
Dar câtă apă trebuie să vinzi ca să faci un asemenea profit imens?
Secretul nu este în cantitatea vândută, deși nici aspect nu ar trebui neglijat, ci în prețul cu care Apă Canal Galați își vinde marfa.
O marfă tot mai scumpă de la an la an, din motive nejustificate.
Un metru cub de apă chioară a ajuns, în iunie 2023, să coste la Galați 15,84 lei (9,05 lei apa potabilă + 6,79 lei canalizarea).
Aproape dublu față de București, acolo unde operatorul privat Apa Nova livrează 1 mc de apă la prețul de 8,4 lei (5,5 lei apa potabilă + 2,9 lei canalizarea)
Este diferență mare de la 8,4 lei (București) la 15,84 lei (Galați).
Da, dar Apă Canal Galați, o vacă de muls a PSD Galați, unde toți își angajează nevestele, soții, frații, cumnații, copiii etc. pe salarii bune, are nevoie de cât mai mulți bani pentru a hrăni acest aparat bugetofag supradimensionat.
Și de unde să ia banii pentru a-l hrăni, dacă nu din buzunarele gălățenilor captivi ai acestei societăți care ar fi în stare să ia și pielea de pe oameni pentru a-și asigura un profit și mai mare la anul.
One commentOn Apă Canal Galați a făcut un profit imens de 8.599.549 de lei pe spatele gălățenilor, în 2022. Un metru cub de apă chioară costă 15,84 lei la Galați, dublu față de București
Gresesti. Imparte profitul net la cifra de afaceri neta si vezi ce rata iti iese.
De altfel, ca exercitiu jurnalistic, era bine sa vezi si rata profitului la Apa Nova Bucuresti si sa fi pus cifrele in articol.
Cele de mai sus nu inseamna ca imi pace pretul apei la Galati, sau ca la Apa-Canal nu e un rai al sinecurilor.
Cind ai dreptate ai, dar si cind nu ai, nu ai.