Un fost procuror abonat la sinecuri, plimbat de PSD și pe la Galați, a fost plantat în Consiliul Superior al Magistraturii „din partea societății civile”

In Justitie, National, NePriveste

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, 71 de ani (foto), care a deținut și la Galați funcții oferite de PSD (în conducerea APDM și AFDJ), tocmai a fost numit membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), culmea, din partea societății civile. Bătaie de joc mai mare ca asta nu s-a pomenit de multă vreme: un fost magistrat abonat la sinecuri, pensionar și posesor de pensie specială din anul 2017, a ajuns să fie reprezentant al societății civile în cel mai important for care are rolul de garant al independenței justiției din România.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este instituția competentă în ceea ce privește recrutarea, promovarea, transferarea, detașarea, cercetarea disciplinară și eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor.

Astfel, CSM este forul care decide soarta magistraților.

Membrii CSM sunt numiți pe o perioadă de 6 ani.

În data de 5 ianuarie 2023, tocmai a fost validată componența viitorul CSM, care va funcționa în această formulă până în 2029.

CSM are 19 membri: 14 magistraţi (adică 9 judecători + 5 procurori), doi reprezentanţi ai societăţii civile şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al PICCJ.

Cei doi membri ai societății civile nu sunt aleși (cum este cazul celor 14 magistrați din CSM) ci sunt numiți de Senatul României, în cazul de față de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Fănel Mihalcea și Ioan Sas vor reprezenta societatea civilă în cadrul CSM, timp de 6 ani, până în ianuarie 2029.

Ioan Sas a fost membru PSD Maramureș și consilier județean din partea acestui partid până în octombrie 2020, când a demisionat din ambele poziții.

Sas este un obișnuit al emisiunilor de muzică populară, având postate mai multe melodii și pe YouTube (vezi video mai jos).

Ioan Sas cântă atât vocal, cât și la taragot, iar timp de 6 ani va decide carierele magistraților prin votul pe care el îl are în CSM.

Fănel Mihalcea, acum în vârstă de 71 de ani, a fost timp de 21 de ani prim-procuror și prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, funcții pe care le-a ocupat (cu mici întreruperi) în perioada 1996-2017, când a ieșit la pensie.

În februarie 2022, la puțin timp după ce a fost numit în Consiliul de Administrație (CA) al APDM Galați, fostul procuror șef Fănel Mihalcea spunea în declarația sa de avere că încasează o pensie specială de 22.077 de lei net lunar (4.415 euro lunar), adică 264.924 de lei anual, după cum am scris la vremea respectivă în Alternativa – Jurnalism fără mogul (vezi articolul mai jos).

Sinecură grețoasă la APDM Galați pentru fostul prim-procuror Fănel Mihalcea care are o pensie specială de 22.077 de lei lunar

Aceasta nu a fost singura sinecură primită, la Galați, de fostul prim-procuror Fănel Mihalcea, pe filiera PSD.

Deși nimic nu îl recomanda pentru a ocupa o funcție de conducere în cadrul Administrației Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) Galați, Mihalcea a prins un post în consiliul de administrație al acestei regii autonome aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.

Numirea fostului prim-procuror Fănel Mihalcea în CA al AFDJ Galați s-a făcut în data de 14.02.2022, de Valentine’s Day, pentru o perioadă de 4 luni, până pe 14.06.2022.

În această perioadă de 4 luni, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a încasat, pe lângă pensia specială de magistrat (22.077 de lei net lunar) suma de 5.000 de lei net lunar pentru că a participat la 1-2 ședințe lunare ale AFDJ Galați.

Fiica fostului prim procuror Fănel Mihalcea, Silvia Mihalcea, este secretar general al Camerei Deputaților, propusă de PSD pentru acest post. Tot PSD a numit-o, în 2012, pe Silvia Mihalcea, la șefia Oficiului Național pentru Registrul Comerțului.

Pensionarul special Fănel Mihalcea a primit și alte sinecuri după pensionarea din magistratură, cum ar fi cea de membru în Consiliul de Supraveghere al Companiei Naționale Transelectrica SA, fiind numit în noiembrie 2017 de ministrul agramat al Economiei la acel moment, Dănuț Andrușca.

Veniturile oficiale din anul 2021 ale familiei Mihalcea nu erau deloc de neglijat (vezi foto mai jos).

Astfel, la pensia specială anuală în cuantum de 264.924 de lei (adică 22.077 de lei lunar) obținută de Fănel Mihalcea se adaugă și câștigurile soției sale, Aurora Mihalcea care figurează în declarația de avere a fostului prim-procuror cu venituri din două părți: pensia de 41.000 de lei anual (adică 3.416 lei lunar) și impresionanta sumă de 3.060.000 de lei net anual (612.000 de euro) încasată din activități comerciale farmaceutice.

De-acum înainte, timp de 6 ani, pe lângă pensia specială care probabil a ajuns acum la 25.000 de lei net lunar, Fănel Mihalcea va încasa și indemnizația de membru al CSM, care este de aproximativ 18.000 de lei net lunar (plus diurnă și alte deconturi).

În total, pensionarul special Fănel Mihalcea va ajunge la un venit 43.000 de lei net lunar, pentru că, chipurile, el ar reprezenta societatea civilă.

Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu