Un proiect de tip „Școala altfel”, în variantă transfrontalieră este gata să înceapă la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați. Eliberați de sarcina educației zilnice la școlile lor din comunitățile compacte de români din Regiunea Odesa-Ucraina, 40 de învățători, profesori, educatori, bibliotecari dar și directori de școli și-au exprimat dorința de a participa la ediția a II-a a „Școlii de vară dunărene”.
Se confirmă astfel succesul notabil al unui proiect de mare importanță pentru susținerea identității etnice și limbii române în sudul Ucrainei.
Proiectul „Școala de vară dunăreană” ediția a II-a a primit o finanțare de 25 000 de lei în sesiunea 2017 a programului de finanțări acordate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din România. În esență, proiectul desfășurat la Colegiul Național Costache Negri din Galați și în instituții etalon pentru cultura și spiritualitatea din zona gălățeană a Dunării Maritime își va propune, ca și la ediția I-a, din 2015, să faciliteze schimbul de experiență dintre profesorii din Ucraina și cei din România.
Este o tentativă temerară a voluntarilor grupați în Asociația „Danubiana” din Galați, de a oferi suport și specializare cadrelor didactice din școlile din sudul Ucrainei, cu predare în limba română. Proiectul este totodată încă o contribuție la eforturile de a stopa fenomenul de închidere a școlilor cu predare în limba română din Bugeacul istoric, actuala Regiune Odesa.
Vicepreședintele Asociației Danubiana, Marius Crudu, crede că extinderea de la 25 la 40 a numărului cadrelor didactice din Bugeac-regiunea Odesa, participante la proiect, și facilitarea schimbului de experienţă între cadrele didactice care predau în școlile din comunitățile românești din Bugeac ajută la creşterea nivelului de specializare şi perfecționare a cadrelor didactice dintr-o zonă de excelență multietnică și multiculturală.
„Proiectul a reuşit să aducă în faţa noastră (a profesorilor din România) nevoile şcolilor româneşti din Ucraina, problemele cu care se confruntă, de la lipsa materialelor didactice, la lipsa manualelor în limba română, a literaturii de specialitate, a cărţilor pentru copii. S-au descoperit nevoi care, prin bunăvoinţa colegilor din România, parteneri în proiect, s-au acoperit: s-au făcut donaţii însemnate de cărţi, auxiliare didactice, materiale pentru învăţarea limbii române”, spune Marius Crudu.
„Avem suportul și consilierea permanentă a reprezentanților românilor din Ucraina și anume : Nicolae Moșu președintele Asociaţiei Național-Culturale a Românilor din regiunea Odessa”, spun Petru Șchiopu președintele Asociației Ecologice Ialpug și Vadim Bacinschi – redactor șef la revista Sud-Vest – almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei.
„Școala de vară dunăreană” ediția I–a s-a bucurat de un real succes pentru că a reuşit să promoveze la superlativ învăţământul românesc, cu metodele şi instrumentele de predare şi învăţare, precum şi bunele practici specifice.
Proiectul este perfect racordat și la linia oficială a Guvernului Ucrainei, de a moderniza după principii europene un sistem de învățământ rămas încă captiv politicilor de deznaționalizare și uniformizare ale epocii sovietice.
Și la ediția 2017 a Școlii, se vor stabili contacte între vorbitorii de limbă română din Regiunea Odesa și aceștia vor fi informați despre cum trebuie conduse optim demersurile profesionale, într-o zonă multiculturală și multietnică cum este cea din Bugeac. Vor câștiga comunitățile românești implicate în proiect, dar va beneficia de Școala de la Galați societatea ucraineană în ansamblu.
Și-au anunțat participarea la „Școala dunăreană” profesori de limbă română, ucraineană, engleză, rusă, de istorie, fizică, chimie, matematică, biologie, informatică, educație fizică, bibliotecari și învățători pentru clasele primare din Babele/Ozernoe, Plavni, Orlovca, Hagicurda/Camâșovca, Dimitrovca, Dolinscoe, Staroselie, Borisovca și Ismail.