Eveniment de râsu-plânsu la Consiliul Local Galați. Denumirea str. Mercur a fost revocată înainte de a fi pusă în aplicare precedenta HCL , de ridicare a unui maidan de fundătură la rangul de Aleea Mercur. O petiție a cetățenilor riverani Aleii și niște articole de presă au întors Consiliul Local din drumul către victoria totală a autorității asupra voinței cetățeanului încremenit în proiect. Gata, Aleea Mercur nu mai strică somnolența blocatarilor de la blocurile de pe alee, catastrofa a fost evitată, nimeni nu-și mai schimbă buletinele de identitate. Victorie! Asupra cui, nu mai contează…
Nepăsarea, prostia, incultura, amatorismul și heirupismul din Primăria Galați nasc monștri de administrație
O hotărâre de atribuire de denumiri de străzi și alei din zona str. Navelor – str. Portului a stârnit o furtună într-un pahar de molan tulburel. Un HCL din luna octombrie propunea ca maidanul din fața blocurilor construite pe terenul unde a fost biserica Sf. Gheorghe (care n-a fost dărâmată cu remorcherele – o spune directorul Muzeului de istorie, Cristian Căldăraru), ce includea și fosta Alee Mercur să se numească…str. Joe Boyle. A fost o prostie patent Administrația Pucheanu PSD. Chiar fără să se consulte cu istoricii și cu Direcția de Cultură, culturnicii din Comisia de Cultură (ce are în componență doi monștri culturnici – Gheorghe Bugeag și Zanfir Ilie) puteau să se uite pe o hartă a Galațiului vechi și puteau să vadă că Aleea Mercur nu există, dar că ar aceasta putea fi o zdreanță de stradă, ieșită după demolarea bisericii și dispariția str. Sf. Gheorghe.
Și că strada Colonel Joseph Boyle s-a aflat în perioada interbelică pe porţiunea de azi a str. Portului, ascunsă în labirintul apărut după „sistematizările” comuniste ce au rășluit str. Portului și au creat str. Navelor. Înainte de a a fi numită Boyle, strada s-a numit Speranţei, iar şi mai înainte a fost cunoscută sub denumirea de Uliţa Covacilor.
Ca să nu sară votanții cu bâtele și cratițele la bătaie, Primăria taie în carnea vie a HCL
Locuitorii zonei au făcut o răscoală, au pus mâna pe hârtie și au scris o petiție la Primărie, cum că e un abuz, o rușine, că vor da în judecată Primăria, să se revizuiască modernizarea municipiului, dar pe altundeva. Pe aici nu se trece cu strada, nu se schimbă nimic, etc.
Parțial, au dreptate, Aleea Mercur, la care sunt riverane blocurile V3, V4, V5, C, B1 şi B2, a apărut după război, la marile demolări și reconstruiri ale orașului bombardat. Denumirea Aleea Mercur s-a dat în anii 50-60, după construirea blocurilor, cam pe locul cuprins între Vadul Dinogeției, str. Sf. Gheorghe și str. Colonel Boyle. În vechiul nomenclator al străzilor, Str. Navelor se numea str. Brasoveni.
Sunt însă ireale temerele lor, aproape de un ridicol desăvârșit, că nu vor ca aleea lor să se numească Mercur, nu pentru că nu se respectă adevărul istoric, ci pentru că, vai, vai, vor fi obligaţi să-şi schimbe toate documentele de identitate şi de proprietate.
Inutil să spunem că acest argument imbecil și futil a fost aplicat la Galați ori de câte ori a fost vorba de o schimbare de denumire
De aceea, încă nu avem str. Paul Păltânea (numire blocată de beizadeaua consilier local și apoi șef de cabinet parlamentar liberal, Teo Gheorghe), de aceea ne jenăm să avem bine merci în Galați străzile dedicate personajelor odioase Dr. Petru Groza și Grigore Ventura, și iată, nu putem avea str. Joe Boyle pe fosta stradă… Joe Boyle (azi un apendice al str. Portului, cuprins între clădirea fostei Banci de Investiții și până la cea a fostului Institut de Cercetări Piscicole).
Pare irațional să reluăm ce a spus directorul general al Direcţiei Generale Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor din cadrul Primăriei Galaţi, Silviu Bacalum: „Cetăţenii nu au obligaţia să facă schimbarea pe parcursul valabilităţii actului de identitate, ci la momentul expirării. Prin urmare, schimbarea actelor de identitate şi a actelor de posesie, a contractelor de utilităţi se poate face progresiv, natural, la expirare, iar cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate pot fi suportate de Consiliul Local”
Credeți că trebuie să existe o logică a argumentelor în Primărie? Nu!
Acest NU hotărât îl apune chiar Primarul Ionuț Pucheanu, traumatizat de pierderea unor voturi. Iată ce a declarat astăzi, sub presiunea evenimentelor, despre retragerea Aleii Mercur:
„A fost o greșeală în identificarea exactă a fostei alei Boyle (nu Mercur?), care se pare că n-a fost Aleea Mercur, ci o bucată din str Navelor….ăăă, Portului. Pe de altă parte, pe lângă demersurile firești de a repune o stradă din Galațiul de altădată, consilierii s-au grăbit, creând neplăceri oamenilor care locuiesc pe acea bucățică de stradă, pentru că absolut toți ar trebui să-și refacă buletine, certificate de înmatriculare mașini, toate actele pe care le dețin.
Deocamdată, s-a abrogat acea hotărâre de Consiliu, vom vedea dacă se va reveni cu încă una , în care, din punct de vedere istoric, să îndreptăm greșeala, sau dacă, pur și simplu, această titulatură de Boyle n-ar putea fi acordată unei alte artere. Nu am un răspuns clar în problema asta”.
Nu mai redenumim străzi, că nu vor cetățenii?
Primarul Ionuț Pucheanu: „Dacă se impune, dacă e imperios necesar, vom face și lucrul acesta. Dar la momentul oportun (după alegerile din 2020?), nu așa cum ne tună nouă”.
Până la momentul oportun al unor noi tunete și trăzneli de Primăria Galați, să pomenim de o placă memorială, fixată în anul 1998 tot greșit (pe clădirea Resalv, pe str. Portului, nu str. Joe Boyle) și care a dispărut prin 2005, nu se știe unde. Chiar dacă dr. Bugeag era destul de ocupat cu privatizarea cabinetului personal iar Zanfir Ilie făcea managementul clubului sexy de familie, precis cei doi inepuizabili culturnici știu cine a capturat/păstrat/colecționat acest dar al Ambasadei Canadei făcut gălățenilor, și cum s-a trecut golănește peste propunerea de denumire a bucății din str. Portului cu str. Colonel Boyle.