Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este prima universitate din România care a prezentat un proiect în Parlamentul European. Proiectul are în centru nava REXDAN, care va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Nava se află în construcție la Șantierul Naval Giurgiu și urmează să fie gata la finalul anului 2023.
Proiectul REXDAN, un proiect de cercetare cu finanțare europeană în valoare de 91.972.096,30 de lei (aproximativ 19 milioane de euro), a fost prezentat, zilele trecute, în Parlamentul European.
Întâlnirea a fost prezidată de rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, europarlamentarul Dan Nica și Jean-Eric Paquet – Director General de la DG Research and Inovation.
Infrastructura proiectului REXDAN are două componente: o navă de cercetare (cea mai modernă navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei) și un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe nava de cercetare. În total, pe cele două componente vor fi dispuse 18 laboratoare.
Nava va avea 44 de metri lungime
Nava va acoperi o arie geografică largă: 2000 de km pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă peste 30% din suprafața Uniunii Europene) și domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie etc. și acoperind specializări multiple: chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc.
Nava REXDAN, care se află deja în construcție la Șantierul Naval Giurgiu, va avea 44 de metri lungime și va putea găzdui 10 cercetători, cinci membri ai echipajului și 30 de pasageri în voiaje de scurtă durată.
Proiectul REXDAN, în valoare totală de 91.972.096,30 de lei, a fost câștigat (prin competiție) de Universitatea Dunărea de Jos din Galați, în luna iulie 2020, prin Programul Operațional Competitivitate în cadrul categoriei de Proiecte de infrastructuri de cercetare pentru instituții publice de Cercetare Dezvoltare.
Articol publicitar – (P)