Brăila a bătut crunt Galațiul la iluminat festiv – fix ca la rețeaua de tramvai. Dar, la banii dați pe beculețe, Galațiul întrece Brăila de câteva ori! FOTO, VIDEO, HĂRȚI ȘI FACSIMILE

In Actual, BugeTun, Local

N-o să vă vină să credeți, dar, la lungimea străzilor ornate cu luminițe festive, Brăila a întrecut Galațiul exact ca la lungimea rețelei de tramvai.

Când vine vorba de costuri însă, gălățenii îi bat pe brăileni de-i ascultă cu urechea la buzunar. De câteva ori, la costuri!…

Totul a pornit de la fix aceeași întrebare adresată de noi celor două primării, din Galați și Brăila. Văzând că de la Brăila am primit răspuns detaliat și rapid, iar de la primăria căreia îi plătim impozite n-am primit niciun semn – de mai bine de aproape o lună de când i-am interpelat – ne-am lămurit.

Pentru noi, tăcerea e uo certitudine. Aceea că se toacă banii cu nemiluita, în liniște și fără număr.

Se aud șobolanii ronțăind când e liniște și întuneric, nu?

Întrebarea noastră, remisă în 15 decembrie 2021 celor două primării, a fost următoarea:

„Vă rugăm să ne comunicați suma ce se va plăti în contul iluminatului public festiv de Sărbători de iarnă, dar și să ne furnizați o/un listă/document din care să reiasă străzile/bulevardele/locațiile pe/în care elementele decorative au fost amplasate, precum și cantitățile acestora.”

Iată ce răspuns am primit de la Primăria Brăila și vă lăsăm să apreciați singuri cât de complet este acesta și mai jos vă arătăm cum se umflă costurile la Galați de câteva ori.

Răspunsul primit de la Primăria Municipiului Brăila în trei zile lucrătoare de la interpelare. Semnăturile și ștampila sunt perfect citețe în original, dar le-am anonimizat noi că am zis că e mai bine așa.

Ca să vedem ce lungimi de străzi au acoperit cu beculețe edilii celor două orașe de la Dunăarea de Jos, am măsurat toate arterele rutiere indicate de Primăria Brăila. Dar și pe cele parcurse de noi prin Galați în lipsa vreunui răspuns oficial de la administrația Pucheanu.

Înainte de a vă da lungimea totală exactă, iată cum arată harta Brăilei cu străzile acoperite de iluminat festiv în sezonul de iarnă 2021-22.

Și iată și harta Galațiului cu segmentele de bulevarde și străzi pe care se află luminițe festive. Ca să vă faceți o idee din ochi, așa.

Dacă totuși nu v-ați făcut o idee, vă spunem noi exact cum stăm.

Dar înainte de asta, să vă amintim comparația dintre Galați și Brăila la capitolul rețea de tramvai utilizabilă.

Mai țineți minte din articolul publicat recent aici, pe ALTERNATIVA – Jurnalism fără mogul, că Brăila are astăzi 22.5 km de rețea de tramvai iar Galațiul a mai rămas cu doar 12,8 km?

Află cum Brăila a ajuns peste Galați. Cu primari dușmănoși, Galațiul a pierdut în ultimii 20 de ani aproape două treimi din șinele de tramvai | HARTĂ ȘI DISTANȚE

Ei bine, ce să vezi, și la capitolul străzi iluminate festiv pentru Sărbătorile de iarnă 2021-22, am ajuns la aceeași diferență față de vecinii noștri de la capătul digului!

În Brăila am măsurat 22,8 km de străzi și piațete ornate conform descrierii semnate de primarul PSD Marian Dragomir. Pe când, la Galați, orașul „cârmuit” de Ionuț Florin Pucheanu de la acelați Partid Social Democrat, n-am reușit să identificăm decât 12,9 km.

Mai exact – străzile Brăilei, Prelungirea Brăilei, Nicolae Bălcescu, Domnească între Grădina Publică și Elice (cu tot cu Aleea Cărților), Stadionului și bd. Oțelarilor, plus bucățele din bd. George Coșbuc și Galați.

Restul gălățenilor – de pe alte străzi și din alte cartiere decât zonele centrale, cea istorică și cartierul Dunărea –  se pare că nu merită și ei ceva festivism. Fiindcă banii lor din impozite și taxe erau probabil rupți, murdari sau rufoși pe la colțuri, cine știe…

De exemplu, nu văd zare de beculeț festiv gălățenii de pe strada Domnească care au nenorocul să locuiască dincolo de statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Statuia unde se acuși se vor aduna semidocții să danseze Hora Unirii în pas de sârbă, că așa au învățat ei la chiolhanurile de partid  organizate în ritmuri de manele…

Un alt amănunt interesant ni s-a părut faptul că, la Brăila, designul amplasării ghirlandelor a trecut în epoca 3D, dar Galațiul a rămas în vremurile bidimensionalului. Atât s-a putut…

Iată mai sus cum, la Galați, se trage ghirlanda perpendicular pe stradă, din doi în doi stâlpi, și asta e.

La Brăila, ochiul atent poate observa că, pentru a crea iluzii optice de aglomerare și jocuri asimetrice, multe ghirlande sunt agățate în diagonală. Ca, de exemplu, pe Calea Călărași, cel mai lung bulevard al vecinilor – un fel de strada Brăilei din Galați.

Pe de altă parte, la Brăila, se pare că cineva se mai și întrebuințează artistic pentru ca iluminatul festiv să aibă o legătură cu zona urbană respectivă așa cum este ea în restul anului.

De exemplu, pe pietonala istorică Mihai Eminescu, ornamentele respectă motivul umbrelelor agățate simbolic vara pe stradă, dar și al răcoritoarelor de la terasele din zonă.

În Centrul Civic, aceste jeturi albe „înghețate” sunt așezate fix în fântânile ce vara aruncă jeturi intermitente pentru distracția copiiilor care sar printre ele.

Pe strada brăileană cu multe magazine de haine, lenjerie, cadouri, gablonțuri etc. – 1 Decembrie 1918 – ornamentele luminoase amintesc de funcțiunea urbană principală din zonă.

În schimb, la Galați, opulență gratuită – ca de exemplu acest con (că brad nu-i putem spune) uriaș și urât printre alți brazi mai mici dar verzi.

Figurine uriașe, dar urâte, montate gata defecte, cu becurile stinse și fără nicio noimă cu zona respectivă, recte parcul Mihai Eminescu.

Zona Spicu’ împodobită opulent, dar la nimereală.

Pe partea cu sediul PSD sunt ghirlande pe stâlpi, peste drum sunt alte ghirlande, dar în copaci. Nu s-au mai obosit să tragă cabluri în toți pomii fiindcă probabil se grăbeau muncitorii să plece la un șpriț de vară în miez de iarnă…

Sau priviți mai jos bradul stingher și fără noimă dintr-un parc cu heleșteu, construit în stil mediteranean, plin de boscheți și arbuști relativ pitici – parcul Viva.

Apropo, în Brăila, brazii împodobiți de sărbători în fața Case Albe (Palatul Administrativ) sau în Parcul Monument sunt reali, nu niște conuri drepte din panouri de sârme…

Ca să mai vedeți o mostră de „bun gust” gălățean, v-am pregătit aceste lumini zgârcite, agățate din 2 în 3 stâlpi, pe strada Stadionului.

Nu vi se pare că seamănă cu niște maimuțe grase care se sprijină de stâlpi, cu mâinile în buzunare și burta în față, ca maneliștii, luând cetățenii la mișto?…

Și comparați cele de mai sus cu faptul că, în Brăila, luminile festive au ajuns până în cartierele mărginașe, adesea cunoscute și ca rău famate, Brăilița (Calea Galați spre Eroilor și strada Matei Basarab) și Chercea (Cazașului, Comuna din Paris etc.). Unde, bineînțeles, tot plătitori de taxe și impozite locuiesc, nu?…

Iar despre bun gust, ca design, nici nu mai are rost să mai discutăm. Iată alte câteva mostre din Centrul Civic, din fața Primăriei Brăilei și Consiliului Județului Brăila.

De câte ori plătesc gălățenii mai scump decât brăilenii de fapt?

Însă poate că gusturile și estetica sunt mai puțin imprtante în discuția asta, mai bine să vedem cum stăm cu banii.

Și, dacă totuși ați ajuns până aici, înseamnă că chiar vă interesează partea financiară. Interes de lăudat la orice cetățean contribuabil și responsabil în același timp.

Ei bine, iată diferența.

„Valoarea potenţial maximală a contractului este de 12.738.031,72 lei fără TVA pentru cei 4 ani (2019-2022, n.n.)”,

a anunţat Primăria Galaţi.

Firma contractoare – MK Illumination din Hunedoara, dacă vă amintiți, a încasat sume grandioase de la gălățeni pentru iluminatul festiv și în mandatul lui Marius Stan.

Acum câțiva ani, jurnalista Delia Gavriliu făcea un istoric ce ar trebui puțin rememorat.

Parada ornamentelor de Crăciun a pornit în 2008, pe vremea primarului Dumitru Nicolae. Pe 6 decembrie 2008, de Sf. Nicolae, acesta a organizat prima aprindere festivă a luminițelor de Crăciun, șocând gălățenii cu un brad care a costat 17.000 euro.

Din 2009, firma care s-a ocupat de iluminatul festiv al Galaţiului a fost Luxten Lighting Company SA, iar suma cheltuită a fost de 300.000 de lei.

În 2010 s-a făcut ceva economie, s-au mai stins ceva becuri pe ici pe colo şi a rezultat un cost de 205.995 de lei fără TVA.

În 2011, am fost o licitaţie blocată, de Sărbătorile Galaţiului nu au fost luminiţe în oraş. Atunci a apărut firma care prestează și actualmente, MK-Illumination din Hunedoara. În asociere cu SZD Electro SRL din Cluj (pentru montaj) a semnat contract pe de 223.597 de lei fără TVA.

Din 2012, a început parada luminiţelor festive pe bani mulţi.

Primarul Dumitru Nicolae prefera să cumpere, în fiecare an, instalaţii de iluminat festiv, actualul primar, Marius Stan, a optat pentru închirierea acestora, încă de la începutul mandatului său din 2012.

Din 2012, primarul Marius Stan a hotărât să nu mai achiziţioneze instalaţii de iluminat, ci să le închirieze. SC MK Illumination SRL din Hunedoara a închiriat în 2012 Primăriei Galaţi instalaţii pentru iluminatul festiv la preţul de 560.828 de lei. Gălățenii au plătit deci dublu în primul an de mandat al lui Stan față de ultimul de mandat al lui Nicolae.

În 2013 a început dezmățul financiar: 3 luni de închiriat festiv în sezonul 2013-14 – 2.235.000 de lei fără TVA (aproximativ 500 000 euro).

MK Lightning, asociat cu Luxten Româbia, a asigurat iluminatul festiv şi în 2014, pe baza unui contract în valoare de 1,67 milioane de lei fără TVA. Plus încă 225.000 lei fără TVA special pentru ornarea zonelor din Grădina Publică şi Parcul Eminescu (vă mai amintiţi poate Lacul Lebedelor sau renii din Parcul Eminescu).

După un total al cheltuielilor, calcului este următorul: beculeţele lui Nicolae din perioada 2007 – 2011 au costat 1,3 milioane de lei fără TVA, în vreme ce luminiţele lui Stan au costat, în perioada 2012-2014, aproximativ 4,6 milioane de lei fără TVA! De cel puţin trei ori mai mult!

Fiindcă, în 2015, speriat de amploarea vocilor care îi criticau cheltuielile, Marius Stan „a aranjat anularea” licitației, dând vina pe un funcționar care ar fi uitat cică să tipărească o foaie din procedură…

Venit după Stan pe cai mari pesediști, actualul primar, Ionuț Pucheanu, a păstrat firma – MK Illumination – dar a mai diminuat sumele cât de cât, măcar de formă.

În 2016, s-au plătit 1,4 milioane plus TVA, în 2017 s-a crescut la 1,7 milioane plus TVA.

Am făcut atunci un articol, tot aici, pe site-ul ALTERNATIVA – Jurnalism fără mogul, în care am denunțat jaful pe bani publici, mai țineți minte? Tot așa, cu filmare, cu documente, cu numărătoare etc.

Să ne amintim că, și în 2017, Le-am numărat! Doar jumătate din iluminatul festiv contractat se afla pe stâlpi | FOTO ȘI VIDEO

În 2018, MK Illumination a ieșit din prim-plan, probabil din pricina rumorilor, și a intrat Illnic Electric. Dar tot pe sume nesimțite: 1,65 mnilioane fără TVA, ba și cu o suplimentare până la 2,6 milioane de lei fără TVA chipurile pentru ornamentele de Paști…

Între timp, în 2018, MK Illumination s-a antamat la bani publici de la Primăria Capitalei, condusă de pesedista Firea. 6 milioane de lei în 2018, 12 milioane în anul următor, 2019.

An în care, avântați de susținerea de partid probabil, MK Illumination au revenit și la Galați, cu contractul pe 4 ani aflat actualmente în derulare, 12,7 milioane în total.

Astfel, dacă împărțim suma în mod egal la 4 ani, vin 3,79 milioane de lei anual cu TVA. Suma maximală.

Și chiar dacă dăm suma asta doar la jumătate – deși cine ar fi prost să semneze pentru o sumă și să se mulțumească cu mai puțin de 80-85% din aceasta? – și tot discutăm despre 1,9 milioane de lei anual. Adică de 5 (CINCI!) ori mai mare decât cei 450 de mii, TVA inclus, plătiți de brăileni.

Vă dați seama în ce hal am ajuns? Avem ornate doar jumătate din lungimile de străzi ale brăilenilor, dar plătim de cinci ori mai mult?! Dacă nu cumva, mergându-se pe suma maximală din contract, poate chiar de zece ori mai mult? Adică realizați că, strict per beculeț, s-ar putea să plătim, de fapt, de 10 până la 20 de ori mai mult ca brăileanul? Dar beculețul festiv al brăileanului mai este și economic, cu LED, dar și „monitorizat prin telemanagement”, cum susține primarul Dragomir mai sus…

Și să nu care cumva să invoce cineva figurinele de prin parcuri sau de la Inelul de Rocadă ori giratoriul de pe Oțelarilor fiindcă le-am numărat pe toate. Și pe cele suspendate de sediul Primărie! În tot orașul nu sunt mai mult de 150-200 figurine.

Or, la Brăila, au aproape de trei ori mai multe – peste 450!

*

*                    *

Sincer, eu cred că noi, gălățenii, am ajuns să fim luați tare de proști. Și nici că vrem să ne dăm seama, ba chiar ne și place să fim mințiți.

Oricum, pentru actual dar poate și pentru posteritate, pentru oricine vrea să facă o comparație, aveți mai jos și un film. Unde puteți vedea în detaliu și în ansamblu cum arată iluminatul festiv în Galați și Brăila.

Și decideți voi ce și cum, cine e mai tare și mai frumos în beculețe colorate. Iar părerile puteți să ni le lăsați în comentarii. Poate citește și cine trebuie și aprinde lumina, să nu mai orbecăim în naivitate…


Dacă totuși te-ai hotărât să dai o mână de ajutor jurnaliștilor de la Alternativa – Jurnalism fără mogul, poți face o donație AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon. Mulțumim oricum, fie doar și pentru lectură!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

4 commentsOn Brăila a bătut crunt Galațiul la iluminat festiv – fix ca la rețeaua de tramvai. Dar, la banii dați pe beculețe, Galațiul întrece Brăila de câteva ori! FOTO, VIDEO, HĂRȚI ȘI FACSIMILE

  • A batut pe dracu’! Daca va place dvs nu inseamna ca asa este! Mie de exemplu nu mi se pare!

    • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

      Mihaela, noi vorbim pe niște cifre concrete: număr de figurine prin parcuri, km de stradă sai bulevard acoperiți etc. La aceste argumente aveți ceva de spus? Fiindcă, dacă factualizăm pe măsurători și însumări, se pare că tocmai dvs. sunteți cea subiectivă.

  • Nimic nou sub soare, in ultimii (multi) ani Braila a fost mult-mult-mult mai fain gatita de sarbatori decit Galatiul. La noi e de remarcat opulenta (a se citi si „frumusetea”) cu care Primaria a avut grija sa isi impodobeasca sediul. Deh, ciocoiul, tot ciocoi …
    Daca nu gresesc, si primaria galateana a semnat un contract multianual privind ornarea orasului de sarbatori, contract care la vremea lui a stirnit proteste din partea unor cetateni. Si la vremea aia primaria ne arata cit de prosti suntem noi si cum nu intelegem ca aia era/este solutia perfecta ca orasul sa arate minunat de sarbatori.
    Cit despre cit de perfecta este … nu vi se pare si voua ca anul asta Galatiul a fost mai saracacios impodobit decit anul trecut? Ca de la an la an e mai … dupa chipul si asemanarea celor care il conduc? Cih, adicatelea.

    • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

      Problema nu este atât aparența de legalitate, cât rezultatul, cifrele. Sumele plătite de gălățeni sunt exorbitante!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu