Oare câți pacienți au fost infectați de amatorii de la Ambulanță? „Eroii” traficului blocat în vuiet de sirene tăceau făcându-i pârtie unui politruc

In ImpoziTaxe, Local, Sanatate, Sistemul

Când vine vorba despre condițiile de la propriul loc de muncă, „eroii” care se afișează în vuiet de sirene au glasul mult mai slab, aproape stins.

Orice critică ridicată la adresa serviciilor de urgență, fie ele medicale sau contra incendiilor, se lasă cu reproșuri pline de ură, vădind în dosul cuvintelor persoane mânioase că li s-au spart chipurile cioplite…

Și poate că cei care dezaprobă criticile la adresa „salvatorilor” ar putea avea circumstanțe atenuante. Cei care fac alergie la remarcile coborâtoare de pe socluri, în fond, nu știu decât ce văd, ce le arată ecranele clipitoare de breaking news și pline de aplauze, urale și ovații la adresa „eroilor salvatori”, cum i-a consacrat mai nou propaganda din timpul pandemiei.

La fel am pățit și noi, cei de la Alternativa – Jurnalism fără mogul, când am scris (colegul Iulian Grosu), pe baza unui material filmat (de subsemnatul) despre modul ostentativ, dar și scandalos în care angajații de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați au înțeles să folosească mașinile statului și banii contribuabililor.

Vezi un Gest scandalos făcut de șoferii de la Ambulanța Galați. Au claxonat zeci de minute și au băgat spaima în gălățeni pentru că le-a murit un coleg de muncă | VIDEO

Doar că unele dintre cele mai aprige reacții au venit chiar din rândul celor criticați, mai exact din rândul personalului de la SAJ Galați.

De exemplu, din partea Roxanei Mona Orbeanu, de la departamentul Resurse Umane al SAJ, o doamnă despre care însăși presa centrală a scris că acum vreo trei ani era nașă la nunta din Galați a surorii sau cumnatului (că nu se înțelege clar) lui Liviu Guță, o vedetă din branșa manelelor.

Probabil că, vedetă simțindu-se și doamna Orbeanu la rândul său, să arunce cu niște insulte înspre un jurnalist i s-o fi părut chiar ceva care-i confirmă valoarea. Valoarea sa…

Și dacă am văzut că persoane de la SAJ au o părere atât de bună despre sine – ca profesioniști, desigur – am zis că n-ar fi rău să ne mai uităm o dată peste un raport pe care, nemeritat la vremea sa, l-am trecut cu vederea în noianul de subiecte pe care trebuie zilnic să le acoperim.

De 18 ani, un satrap birjărea Ambulanța și nicio Orbeanu nu vedea vreun neajuns

Dacă vă amintiți, Mihai Polinschi, cel care a condus SAJ încă de prin anii 2000, de când s-a reinstalat PSD-ul la putere, a fost destituit anul trecut, la începutul verii.

S-a spus atunci că a fost dat jos unul dintre „profesioniștii” Galațiului, o mare somitate a medicinei de urgență bla-bla…

Evident, nimeni nu a pomenit despre modul dezastruos în care Polinschi a condus Ambulanța gălățeană timp de decenii. Vorba-aia, la concurență cu ale poliției, cele mai multe comunicate din care să-ți faci de-o știre – când n-ai ce scrie la gazetă sau pe prompter fiindcă nu cad frunzele și nu strănută niciun politician – vin de la Ambulanță…

Dar un raport de inspecție de la începutul lui aprilie 2020 – la o lună de la izbucnirea pandemiei și instituirea măsurilor puternic restrictive – atestă nepăsarea cu care doctorul Polinschi trata nu doar pandemia, ci și medicina în general.

De exemplu, conform raportului, se făcuse o evaluare a riscurilor la SAJ, dar numai din vorbe. Doar se menționa expunerea la agenți biologici (bacterie, virus, protozoar, parazit, ciupercă, substanță chimică sau toxină), dar „fără ca angajatorul să fi determinat natura, nivelul și durata de expunere astfel încât să poată fi evaluat orice risc pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor”.

Cu atât mai puțin a fost „revizuit planul de prevenire și protecție ca urmare a apariției riscului de contaminare cu SARS-COV-2.

Deci, când noi credeam că cel puțin cadrele medicale de pe Ambulanță, în combinezoanele impresionante și pe care s-a cheltuit cât nu face în starea de urgență, respectau strict normele ca să nu se și să nu ne infecteze, proceduri specifice nici măcar nu erau puse în aplicare dacă nici măcar un plan de prevenire și protecție nu fusese întocmit…

Cine știe câți pacienți transportați cu ambulanța de la accidente sau pentru orice alte afecțiuni, tocmai de la salvatori or fi fost infectați cu COVID-19! Dacă mai țineți minte, anul trecut, la Ambulanța gălățeană, nu mai puțin de patru focare a provocat coronavirusul: două în primăvară – unul chiar în aprilie – apoi altul în iulie și unul chiar și în noiembrie…

Practic, pe nenea Polinschi nu-l ducea rigoarea profesională nici măcar până-ntr-acolo încât, ca un doctor ce este, să inventarieze microbii cu care subordonații săi ar putea intra în contacta. Îi evalua așa, la general, din ochi, cam cum ar putea-o face și un filolog ca mine, un inginer sau un birocrat…

Exact cum la volanul unei ambulanțe, la care te-ai aștepta să fie un profesionist într-ale conducerii auto, găsești un birjar care pleacă de pe loc cu scârțâit de roți, ia curbele în derapaj și frânează de sar prin geamuri și pacientul, și asistenta, și echipamentele – cam ca în filmele cu proști. Proști dar pe bani publici.

Mihai Polinschi, fostul șef al Ambulanței gălățene, medic de urgență și șef de lucrări la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, destituit din cauza neregulilor profesionale, dar recuperat politic de PSD. Foto: Viața liberă

Și, pentru că veni vorba de strungărie, să știți că în același raport al controlului făcut de Inspectoratul Teritorial de Muncă se spune foarte clar că angajații de la Ambulanță lucrau, din cauza proastei organizări, în condiții asemănătoare muncitorilor de prin barăcile șantierelor.

„Unitatea nu asigură spălarea și denocivizarea echipamentului individual de protecție, angajații luându-și echipamentul individual de protecție acasă pentru a fi spălat (tricouri, pantaloni, geci etc.) (…) vestiarul personalului, de tip fișet, nu are compartimente separate pentru îmbrăcămintea personală și pentru echipamentul individual de protecție, ambele fiind ținute în același spațiu, inclusiv cu alimentele (…) combinezoanele în care s-a mers la intervenții sunt depozitate în cutii descoperite, pe jos, în garajul unde se face denocivizarea ambulanțelor (…) lenjeriile murdare și/sau contaminate nu sunt depozitate într-un spațiu special amenajat, ci pe jos, în spălătorul unității, sterilizarea echipamentului medical se face într-un spațiu impropriu nefiind asigurate circuitele curat și murdar (…) la nivelul Serviciului de Ambulanță Județean Galați nu funcționează Comitetul de Securitate și Sănătate în Muncă (…) angajatorul nu a asigurat întrunirea acestuia cel puțin o dată pe trimestru…”

De fapt, din ce am înțeles noi, nici nu există un loc unde angajații SAJ Galați să poată lua masa în condiții civilizate, se mănâncă vara pe la niște mese pe afară, sub un șopron, iar când plouă sau e rece, chiar în vestiar. Printre bacteriile din gama completă favorizată de un management de baracă, precum al lui Polinschi…

Și, fiindcă aceste deficiențe grave puteau duce la dosare penale din partea celor care ar fi descoperit că ei sau rude de-ale lor, unele decedate, de la această incredibilă inconștiență profesională au avut de suferit, nici nu s-a mai făcut tam-tam prea mare la schimbarea „nemuritorului” Polinschi, cel care conducea SAJ-ul de aproape 18 ani.

Și cum îl conducea ar putea să vă spună inclusiv cei care nu au ajuns să lucreze acolo, dar măcar au încercat…

Află cum Șeful Ambulanței Galați lua în râs acuzațiile de aranjare a recentelor angajări de personal | INTERCEPTARE AUDIO

Nici măcar Polinschi însuși n-a îndrăznit să se dea prea „rănit” de mazilire, preferând să „coboare” discret în postul de director medical.

Fiindcă oricum înlocuitoarea sa, fosta juristă a instituției – despre care presa spune că ar fi fost pusă cu mâna de însuși fostul senator, actualmente deputatul George Stângă de la PNL – dă semne clare că tot Mihai Polinschi este șeful, nimic nu se comunică în afara instituției fără știrea sa. Vă va spune foarte curând colegul Iulian Grosu ce și cum, într-un articol separat.

De menționat că n-am mai găsit nicio altă stație de ambulanță județeană, în județele din jur sau aiurea, care să fie condusă de o persoană de altă calificare decât aceea de medic. Dar la Galați, unde PSD=PNL parcă mai mult decât prin alte zone, se poate. Doar ca să nu i se afecteze poziția de primadonă a pesedistului Polinschi…

PSD, Plasa de Siguranță a Diletanților

Până atunci trebuie să remarcăm apetența de nestăvilit a PSD-ului pentru asemenea catastrofe manageriale (și sunt șanse mari ca și profesional lucrurile să stea la fel) precum doctorul Mihai Polinschi.

Două catas…somități ale medicinei gălățene: Costel Fotea, care bagă banii pentru trei spitale într-unul singur, și Mihai Polinschi, care adună toate bacteriile posibile într-un singur vestiar. Foto: Marian Calestru/Viața liberă

Pentru incapacitatea sa consfințită în urma unui raport de control care i-a adus destituirea, PSD Galați, în frunte cu ilustrul președinte de județ Costel Fotea, l-a recuperat politic pe acest inconștient care a pus în pericol sănătatea a mii de gălățeni. L-a făcut candidat la Consiliul Județean pe locul 2 din listă, imediat după prima poziție pe care se afla chiar el, Costel Fotea.

Bineînțeles, Mihai Polinschi a ieșit en fanfare consilier județean la ultimele alegeri și acum continuă să gestioneze ambulanța gălățeană de la care mulți încă mai cred că le-ar putea veni „salvarea”…

Iar angajații, care recent vuiau aroganți sirenele prin oraș, tăceau chitic prin garaj când îi vedea Mihai Polinschi, preferând să rabde ca proștii de frig. În loc să facă, de exemplu, un protest cu sirene ca să le asigure Consiliul Județean, unde este astăzi pe cai mari șeful lor, măcar o centrală dacă tot i-a deconectat, inconștient, de la căldura centralizată alt pesedist de frunte al Galațiului, primarul Ionuț Pucheanu.

Și-or mai fi tremurând și-n ziua de astăzi de frica șefilor și, în curând, și de frig, fiindcă n-am auzit ca montarea unei centrale la sediul din strada Focșani nr. 1 să se fi finalizat cu succes. Sau poate doar n-am auzit noi, că n-au cotcodăcit sirenele și această măreață ctitorie…


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

2 commentsOn Oare câți pacienți au fost infectați de amatorii de la Ambulanță? „Eroii” traficului blocat în vuiet de sirene tăceau făcându-i pârtie unui politruc

  • iar v-ati scremut sa va faceti norma… noi ambulantieri v-am mai zis ca Ambulantele sunt in subordinea ministerului sanatatii. Iar cat despre centrala a fost montata, dar voi ati uitat ca jurnalistii suna, se informeaza din minimo 3 surse,,,, apoi scriu! alde cap de băt ce sunteti!!!

    • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

      Întâi de toate, sfatul nostru este să apăsați pe tasta 1. Pentru limba română. Poate se deschide un manual de-a II-a…
      Pe de altă parte, subiectul articolului era cu totul altul, cel enunțat și în titlu dealtfel. La acela aveți ceva de comentat?
      Fiindcă frig este doar o parte din an, să lăsăm centrala – că se poate face și focul în curte, ca la muncitorii necalificați de pe șantiere – și vă rugăm să ne confirmați dacă:
      1. s-a rezolvat problema circuitelor curat și murdar
      2. dar cea a combaterii expunerii la agenți biologici?
      3. dar cu mâncatul în vestiar, direct din fișet, ca muncitorii pe șantier, cum mai stați?
      4. apropo, dacă tot vreți să țineți cursuri de jurnalism (poate ne anunțați și pe noi când se fac înscrierile), treceți în planul de lecție și diferența dintre verificare „pe surse” și documentare, de exemplu cu un act oficial de control în față.
      Dar poate vă pricepeți mai bine la salvat oameni dacă la logica elementară stați așa de prost…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu