Prefectul spunea că suntem în război! Dar Galațiul, zonă strategică în caz de conflict, a fost uitat de militari?

In Actual, Local, Sanatate, Sistemul

Maratonul vaccinării cuprinde tot mai multe orașe ale țării, dar la Galați, în continuare, pare că se „aleargă” în ritm de melc.

Galațiul pare lăsat la urma, ba chiar uitat între celelalte orașe mari ale țării, de data aceasta de către militari.

Iată de ce vom insista să le mai dăm un motiv de avânt autorităților, fiindcă am văzut că ce scriem noi aici, pe Alternativa – Jurnaism fără mogul, nu rămâne fără răspuns.

Acum mai bine de o săptămână, colegul Iulian Grosu a scris despre dezinteresul autoritățile locale gălățene pentru un centru drive-through (thru, amer. colocvial) de vaccinare anti-SARS-CoV2.

Citește Autoritățile din Galați, zero interes pentru deschiderea unui centru de vaccinare drive-thru. Galațiul este din nou la coada vacii, în loc să fie la coadă la vaccinare

Ieri, 6 mai, am publicat un articol despre cum se așteaptă prefectul și președintele Consiliului Județean din Galați ca vaccinarea contra coronavirusului să ia viteză prin… munca patriotică a medicilor de familie, cu încurajările de pe margine, gratis, ale autorităților locale.

Adică, „suntem în război”, spunea prefectul, dar cadrele sanitare să iasă cu seringa în stradă așa, prin propriul lor efort individual, cam cum ieșeau pionierii din școli pe vremuri să măture străzile și uteciștii din licee să culeagă recoltele.

Află cum Oameni vechi – Prefectul de Galați și președintele Consiliului Județean vor vaccinare cu muncă patriotică

În sfârșit, la câteva ore după publicarea articolului, Primăria Galați a ieșit cu o reacție.

A anunțat, prin biroul de presă, că, începând de duminică, 9 mai 2021, în parcarea Galati Shopping City, va funcționa primul centru de vaccinare de tip drive-through din oraș, între orele 8 și 22.

Primăria nu este la prima „reacție rapidă” în forță ca urmare a unui articol critic.

Zilele trecute (4 mai), când am scris despre cum se transplantează copacii la Timișoara în timp ce la noi se defrișează sistematic, Primăria a distribuit o postare optimistă a primarului Pucheanu, pentru a mai tempera sentimentul de tratare cu sălbăticie la adresa spațiului verde din Galați.

Aflați care este Valoarea unui copac și a unui cetățean. Nu vom vedea așa ceva în Galați prea curând! GALERIE FOTO & VIDEO

Și aceste reacții au loc datorită inclusiv reacției dumneavoastră, celor care ne citiți, ne distribuiți textele pe rețelele sociale și vă manifestați aderența la cele constatate de noi. Datorită solidarității ce poate ajuta ca și Galațiul să fie pus într-o zi în rândul orașelor dezvoltate ale României.

În continuare însă, în ce privește campania de vaccinare, Galațiul pare lăsat la urma, ba chiar uitat între celelalte orașe mari ale țării. De data aceasta de către militari.

Așadar, iată niște motive pentru care autoritățile ar trebui să facă și mai mult decât până acum.

Galațiul, zonă militară strategică. Dar sanitară?

Acum trei zile, Ministerul Apărării Național e anunța că maratonul de vaccinare se va desfășura și în centrele de vaccinare organizate de către spitalul universitar de urgență militar central din București, dar și în cele ale spitalelor militare din Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.

De marți, 4 mai, ora 8:00, toți cei care doresc să se vaccineze s-au putut prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă, 24 de ore din 24, până inclusiv pe 11 mai.

Galațiul face parte dintr-o zonă strategică în caz de conflict militar, un paralelogram de vulnerabilitate numit „poarta Focșanilor”, iar multe aplicații terestre în cadrul cooperării NATO se desfășoară inclusiv în poligonul de trageri de la Smârdan, la cinci kilometri vest de Galați.

Marți, 11 mai, președintele Klaus Iohannis, împreună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, vor participa la ziua distinșilor vizitatori ai exercițiului militar „Justice Sword 21” care se va desfășura în poligonul Smârdan.

La începutul pandemiei, în martie 2020, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti”, din Galați, intra în carantină din cauza unei interacțiuni neglijente a unei părți a personalului de conducere cu omologii de la spitalul militar din Focșani.

Ar fi cazul, dată fiind importanța strategico-militară a Galațiului, dar și experiența nefastă despre care am vorbit mai sus – și care a dovedit pericol real de infectare – ca MApN să pună și Galațiul pe harta municipiilor importante ajutate, prin organizarea structurilor sanitare militare, să combată pandemia.

Așadar, abia așteptăm un anunț din partea conducerii Spitalului Militar de Urgență „Aristide Serfioti” din Galați că și municipiul nostru, în ciuda bâlbelor de la începutul pandemiei și rezervei de până acum, va beneficia pentru combaterea COVID-19, în rând cu alte mari orașe, de sprijinul bravelor cadre medicale sanitare militare.

Sursa foto deschidere, institutiimedicale.ro. Foto interior: presidency.ro

Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu