De astăzi se fac simțite și la Galați roadele scandalului de presă pe subiectul vaccinării preferențiale.
Au apărut centre noi de vaccinare și mii de locuri disponibile după ce am remis Prefecturii o solicitare vizavi de numărul de centre umflat în comunicatele de presă.
Nu am primit încă răspuns la solicitare. Dar aceasta – remisă de Alternativa – Jurnalism fără mogul încă din 8 martie – se referea la neconcordanța dintre numărul de centre de vaccinare comunicat presei încă de la începutul lui ianuarie 2021 că ar urma să fie deschise în Galați și cele disponibile în realitate pe RoVaccinare unde se pot înscrie cetățenii.
Vezi cum se anunțau 18 centre de vaccinare anti-COVID, amenajate în judeţul Galaţi. Cele mai multe vor funcţiona în cămine culturale şi săli de sport
Cum se lăudau autoritățile că vor combate noul Coronavirus: 18 centre pentru vaccinarea populației, în județul Galați
Iată ce solicitam la începutul săptămânii să ne comunice Prefectura Galați și anunțăm și pe această cale, public, că abia așteptăm să aflăm motivul pentru care timp de aproape două luni a existat această discrepanță uriașă între numărul de centre anunțate și cel real, acccesibil de către cetățenii obișnuiți.
Veți observa că discrepanța uriașă este în special în ce privește zona rurală a județului și jumătatea vestică a acestuia unde, practic, te poți vaccina doar la un centru deschis în Tecuci.
„Pe site-ul RoVaccinare, în momentul în care se încearcă accesarea unui loc de vaccinare pentru o persoană din etapa a II-a sau a III-a, apar disponibile doar 9 (nouă) centre de vaccinare:
1. Centrul Baza Sportivă Siderurgistul, Galați Str. Cloșca, nr. 2A
2. Centrul de vaccinare Tg. Bujor, Bujor Casa de Cultură
3. Centrul Patinoarul Galați 1, Bd. Coșbuc, nr. 253
4. Centrul Sala Sporturilor Galați, Str. Stadionului, nr. 1-7
5. Centru_S_Centrul de Vaccinare Patinoar Galați, str. G. Coșbuc nr. 253
6. Centru_S_Centrul de Vaccinare Sala Sporturilor Galați, str. Stadionului nr. 1-7
7. Oficiul Prefectural Tecuci, Str. 1 Dec. 1918, nr. 33
8. Sala de sport Berești, Str. Trandafirilor, nr. 209 B
9. Spital Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” – Centrul de recuperare Galați, str. Constructorilor nr. 29Pe de altă parte, la începutul lunii ianuarie, presa locală a fost anunțată că Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi a verificat şi evaluat 17 centre de vaccinare la nivelul județului Galați în afara unităților medicale, și alte cinci în unități medicale.
Din prima categorie (17 centre) actualmente 8 nu se regăsesc în lista accesibilă pentru programare de pe RoVaccinare, și anume:
1. Centrul de vaccinare Corod – str. Ştefan cel Mare
2. Centrul de vaccinare Cudalbi – Cămin Cultural
3. Centrul de vaccinare Matca – Școala nr. 2 (fără activitate şcolară)
4. Centrul de vaccinare Tecuci – Sala spectacole I. Petrovici 5. Centrul de vaccinare Cosmeşti – Cămin Cultural
6. Centrul de vaccinare Iveşti – Cămin Cultural
7. Centrul de vaccinare Lieşti – Cămin Cultural
8. Centrul de vaccinare Pechea – Cămin Cultural
Din a doua categorie, a centrelor de vaccinare înfiinţate în unităţi medicale, actualmente, din lista disponibilă pe RoVaccinare, lipsesc toate centrele în afara celui de la Spitalul de Copii – și acela înființat în Centrul de Recuperare de pe Constructorilor nr. 29 – adică:
1. Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti”
2. Med Life SA – str. Nicolae Bălcescu nr. 24A
3. Centrul Medical Judeţean Galaţi – str. Brăilei, nr. 200
4. Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci
Prin urmare, prin prezenta, vă solicităm să ne comunicați motivul pentru care aceste 12 centre nu figurează în lista accesibilă pe RoVaccinare și nu sunt deci accesibile cetățenilor obișnuiți, din taxele și impozitele cărora au fost organizate și dotate.”
Acum, situația de pe platforma RoVaccinare arată așa cum vedeți în ilustrația de deschidere a acestui articol.
Se observă peste 2.500 de locuri libere la vaccinare, dar pentru asta trebuie să vă deplasați la centre nou deschise în Corod, Ivești, Tecuci sau Târgu Bujor.
Dar, în continuare, municipiul Galați este unul dintre orașele mari cu cele mai puține centre de vaccinare accesibile în platforma RoVaccinare. Doar 6 centre în 4 locații – față de Iași – 10 centre, Brașov – 9 centre sau Cluj-Napoca – 8 centre.
Per județ, Galațiul are acum accesibile doar 12 centre, față de 28 în județul Iași, 20 în județul Cluj și Brașov, 21 în Timiș, 16 în Suceava și Maramureș, 15 în Bihor și Mureș, dar și 13 în Harghita.
Un alt oraș unde au apărut brusc mii de locuri la vaccinare este Focșaniul. Peste 1.100 de locuri la un centru de vaccinare recent deschis într-un dispensar din Zona Sud.
Alte peste 5.000 (cinci mii!) de locuri disponibile sunt acum la centre noi deshise în Panciu și Suraia.
Focșaniul apare pe harta „nomenclaturiștilor” vaccinării publicată de recorder.ro cu peste 100 de persoane din etapa a III-a vaccinate peste rând la Casa Armatei. Iar directorul Spitalului Militar a admis că e vorba de rude ale cadrelor militare.
O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, constând în 224.640 doze, a sosit luni în România, iar alte 103.200 doze de vaccin AstraZeneca urmează să ajungă astăzi la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, informează un comunicat de presă al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
La Galați, o mare parte din vaccinările raportate s-au desfășurat, conform tabelelor publicate de Ministerul Sănătății, în centrul denumit „C.M.J” care nu apare pe lista de pe RoVaccinare. Din informațiile noastre, este vorba de Centrul Medical Județean al Ministerului de Interne, localizat undeva, în Țiglina 2, fără a se preciza strada și numărul.