Se sifonează bani publici într-o veselie, în Galați, dar parcă într-o vreme se sifona mai cu perdea. Acum se împrăștie zecile de mii de euro la drumul mare, pe tot soiul de contracte de asistență, studii și servicii de consultanță, în urma cărora nu se va întâmpla absolut nimic.
Primăria Galați vrea să afle cum și-ar putea majora capitalul social la Calorgal SA Galați, ca investitor privat, și pentru asta este dispusă să cheltuie suma de 45.729 de lei. Aproximativ 10.000 de euro.
Banii sunt alocați pentru realizarea unor servicii de efectuare a “Testului investitorului privat prudent”, iar firmele de consultanță interesate să își adjudece acest contract pot depune oferte până în data de 17 octombrie 2017, ora 12.00, la sediul Primăriei Galați. “Obiectul general al contractului se va concretiza în asistarea Municipiului Galați în procesul de a realiza o majorare a capitalului social al Sopcietății Calorgal SA Galați prin infuzie de capital din partea acționarului principal (Municipiul Galați)”, explică Primăria Galați.
“Testul investitorului privat prudent” era ceea ce lipsea Galațiului
Enervant pentru contribuabili este faptul că Primăria Galați admite că dă aproape 10.000 de euro pe un studiu care nu îi va folosi la nimic. Și asta pentru că, după cum recunoaște Primăria Galați, majorarea de capital la Calorgal s-ar putea să nu se producă niciodată. Primăria Galați vrea să afle prin acest studiu (care costă 10.000 de euro) cum ar trebui să procedeze dacă ar vrea să facă o eventuală majorare de capital. Dar nu se spune nicăieri că Primăria și intenționează să facă acest pas, cităm: “Obiectul principal al contractului de achiziție îl reprezintă prestarea de servicii de consultanță de specialitate în legătură cu efectuarea unei analize economico-financiare cu privire la comportamentul de investitor privat al statului în relația cu Societatea Calorgal SA Galați în cazul în care s-ar realiza o majorare a capitalului social al Societății Calorgal SA Galați prin infuzie de capital”.
În condițiile în care zilele Calorgal sunt numărate, din moment ce primarul Ionuț Pucheanu a spus că din 2018 sistemul centralizat de încălzire va fi doar o amintire, această alocare de 10.000 de euro “pe un studiu” pare utilă doar pentru ca o firmă de partid să mai câștige niște bani.