În a doua zi de Crăciun, românii au putut primi în casele lor darul unei speranțe împlinite, o dovadă că perseverența și solidaritatea pot învinge delăsarea, corupția și abuzul cronicizate în România ultimilor 30 de ani.
Fondatoarele „Dăruiește Viață” au detaliat la un post TV de știri stadiul în care se află primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, primul spital de orice fel construit în România în ultimii 30 de ani și, din păcate, din donații, nu din taxele și impozitele pe care statul le administrează.
Am aflat că spitalul este ridicat în totalitate, are 9 niveluri – subsol, parter, mezanin și 6 etaje, 12.000 mp, 137 de paturi, de oncologie pediatrică, hematologie cu 5 camere sterile, radioterapie pediatrică, chirurgie, neurochirurgie, bloc operator cu 5 săli și ATI – finalizat cu tot cu dotări la jumătatea lui 2021.
Împreună cu Spitalul „Marie Curie”, în curtea căruia se află practic noul spital ridicat de fondatoarele asociației „Dăruiește Viață”, noua clădire va pune bazele unui campus medical ce se va ocupa nu doar de tratare, ci și de cercetare.
Oana Gheorghiu a precizat că inclusiv finisajele și durabilitatea acestora vor reprezenta standarde în domeniu, cel puțin pentru Sănătatea românească.
Dar și costurile spitalului în sine vor reprezenta noi standarde.
Dincolo de realizarea primului spital construit de la zero în România postdecembristă, cu primul compartiment de radioterapie special proiectat pentru pacienți-copii, Uscatu și Gheorghiu demonstrează bune practici care ar trebui să fie literă de lege pentru astfel de investiții.
Colaborează cu Asociația Fizicienilor din Statele Unite pentru alegerea echipamentelor, cu o specialistă româncă din Irlanda pentru a defini protocoalele de tratament, pentru a găsi cei mai buni medici și chiar a aduce în special medici români stabiliți în străinătate.
Incredibil aproape este că o clădire de spital cu nouă niveluri, dar și o parte din echipamente au ajuns să coste până acum la (doar!) 18 milioane de euro.
Spitalul în care se vor depista costurile umflate
Probabil că, în final, cu toate echipamentele, finisajele și restul de dotări, investiția va ajunge spre 25-30 de milioane de euro. Dar cât de puțin este chiar această sumă vizavi de vagoanele de bani aruncate de stat pe mult mai puțin!
De exemplu, la Galați, doar reabilitarea termică a Spitalului Județean costă 16 milioane de euro – o sumă enormă, mai ales că nu doar aportul la calitatea actului medical este minim, dar vorbim și despre bani europeni. Și este foarte curios cum de Uniunea Europeană pare să se lase păcălită nonșalant și sistematic, la bani, în România, vizavi de costurile efective, pe repere, în diverse proiecte derulate de autoritățile locale în special.
Dar despre acest aspect, al cheltuirii dubioase a fondurilor europene, revenim în alt articol, curând, cu exemple.
Deocamdată, să reținem că, doar pentru construirea unei noi „aripi” a Spitaluli Județean din Galați, comparabilă ca mărime, capacitate și funcțiuni cu spitalul inimoaselor de la „Dăruiește Viață”, autoritățile locale vehiculează fără rușine 100 de milioane de euro, de peste trei ori mai mult deci.
Minciuna roșie. PSD Galați și „aripa spitalului” de 100 de milioane de euro care nu există | FOTO
Așadar, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, pe lângă ridicarea unui spital, primul din România în ultimii 30 de ani, coboară și standardele de cost în domeniu.
Chiar și acum, în pandemie, tot din donații, „Dăruiește Viață” a ridicat Spitalul Modular 1 Elias pentru a asigura condiții de tratament pacienților cu COVID-19. Ulterior, va fi reconfigurat pentru boli infecțioase sau mari arși. Cost: 2,2 milioane de euro.
Aceeași sumă a plătit-o Firea pentru spitalul modular din Pipera, de fapt, o mizerie din containere, căruia s-a chinuit DSP-ul trei luni să-i dea aviz de funcționare că veneau alegerile locale și la care se căra hârtia igienică cu ambulanța…
Dar bomboana pe colivă o reprezintă spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, care a costat 13,2 milioane de euro!
Spital în care pacienții, dar și cadrele medicale sunt efectiv chinuite fiindcă instalația de încălzire nu face față la temperaturile scăzute.
De asemenea, apele pluviale nu sunt colectate, cu risc la inundație și îngheț, burdufurile de trecere dintre module nu sunt etanșe, țevile de apă și canalizare nu sunt izolate, riscând de asemenea înghețul, iar documentația tehnică pentru utilizarea dotărilor spitalului lipsește.
De altfel, a și început urmărirea penală vizavi de această investiție ai cărei autori sunt foștii președinți de consilii județene Iași și Neamț, ambii pesediști.
Și, din asemenea comparații, apar șicanele sistemului, deranjat de un asemenea exemplu civic.
Fiindcă ceea ce vrem să accentuăm în acest articol sunt, culmea!, contrele ticăloase pe care sistemul, umilit de realizarea societății civile și a unui ONG ambițios, le pune în continuare, în ciuda României normale promise.
Un sistem găunos, cu standarde ceaușiste, pune piedici de 30 de ani
Astfel, după mai bine de 14 luni de guvernare liberală și mai mult de un an de când ni s-a promis România normală, aflu că România aberantă este tot pe poziții și pune piedici unei inițiative născute din frustrarea cetățenilor față de statul impotent. Impotent, dar perfid.
Aflăm că, de exemplu, spitalul Marie Curie este șicanat de controale fiindcă a ales să conlucreze cu un ONG care s-a răsculat împotriva indolenței etatizate.
Aflăm că vin controale de la DSP, măsoară salonul cu pasul și opinează că suprafața nu este conformă, ba, după ce au avizat toată clădirea, s-au trezit că de ce nu au saloanele chiuvete. Când, de fapt, acestea au fost prevăzute cu băi proprii, cu tot cu duș, după normele internaționale, nu cu improvizațiile rămase literă de lege în standardele românești, perimate, elaborate acum 50 de ani!
Mai aflăm că spitalul construit din donațiile cetățenilor a trebuit să „îngroape” 200.000 de euro într-un buncăr antiatomic, obligatoriu pentru orice clădire publică după niște normative din vremea războiului rece.
Or, în toată lumea civilizată astfel de obligații nu există, dar pretinsa „Românie normală” funcționează încă după STAS-urile epocii în care Ceaușescu se credea vreun star al dezarmării!
Tot de la fondatoarele „Dăruiește Viață” aflu că, în continuare, în România aberant de anormală, normativele de siguranță la incendiu pretind ca pacientul să fie cărat cu targa pe scara de incendiu (!!!) în loc evacuare pe orizontală prin compartimente rezistente la foc și apoi cu liftul, cum se face în lumea civilizată, normală, întreagă la cap.
Ca să nu mai vorbim despre „optimizările” de costuri prin care pacienții cu diagnostice ușoare sunt „încărcați” în fișe cu diverse boli suplimentare sau operații costisitoare numai pentru a se extorca cât mai mulți bani din asigurările de sănătate. Un exemplu facil, operații clasice acolo unde totul se poate rezolva simplu, fără internare, cu laparoscopul…
Mai aflăm că până și la structura de personal a spitalului, croită după standardele din Vest, au birocrații patronați de politruci multe de obiectat – „Dar de ce este nevoie de nutriționist, de kinetoterapeut, de ce este nevoie de atâta personal în jurul copilului?!”…
Mai mult, după ce, girate de stat și funcționarii hoți ai acestuia, tot felul de firme dubioase au furat la propriu fonduri europene prefăcându-se că fac formare și reconversie profesională, în România normală, ONG-ului „Dăruiește Viață” nu i se recunosc capacitățile de a construi spitale și a organiza training pentru personalul aferent.
„Hei, politrucilor, lăsați spitalul copiilor în pace!”
Adică, cu spitalul ridicat în doar trei ani, sub ochi noștri, cu palma groasă dată peste obrazul nesimțit, statul tot mai zvâcnește din toată neputința sa arogantă, urmărind probabil să pună mâna pe clădire și aparatură.
Și, mai mult ca sigur, urmărește ca apoi s-o „dea în exploatare” acelorași „dumnezei medicali” meschini gen Streinu-Cercel, Musta sau Rafila, Arafat sau Sîrbu, Lucan sau Secureanu, niște profitori ai sistemului medical, scamatori pe banul public și cioclii speranței de viață a unui popor și-așa vlăguit de sechelele unei sănătăți precare, moștenite din vremea comunismului.
Practic, după părerea noastră, lupta pentru construcția primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă va fi abia la jumătate la inaugurarea din 2021.
Ea va trebui să continue contra sistemului administrativ patronat de interesele mafiei albe a plicului, licitației trucate și încredințării directe pe sub masă. Astfel încât infrastructura construită din banii donați de firme și cetățeni să nu fie capturată de interesele politrucilor și vasalilor lor din Sănătate.
Practic, va fi un război de durată. La capătul lui, fie se va pierde ce s-a construit, rostogolit în vâltoarea intereselor meschine dintr-un sistem impotent, dar corupt, fie se va clădi inexpugnabil.
Pornind de la precedentul de bune practici și standarde de tratament impus de exemplul acestui spital – victorie a societății civile, se va putea construi o altă paradigmă a relației stat-cetățean și, mai ales, sistem medical-pacient. Soarta războiului depinde doar de noi, de cetățeni – spitalul „Dăruiește Viață” dovedește că foarte greu te poți opune celor care cu adevărat își iau soarta în propriile mâini.