Gălățenii, umiliți de primarul care s-a văzut cu un nou mandat în buzunar. Bradul de Crăciun arată de parcă ar fi bolnav și împodobit cu becuri de pe vremea lui Marius Stan

In Actual, AltaTara?, Local, National

Recunoștința unui ales pentru votanții săi se vede și în modul în care le cheltuie banii din taxe și impozite.

Ionuț Pucheanu de la PSD, reales primar al municipiului Galați pe final de an, a început festiva lună a lui decembrie cu un brad în ton cu pandemia.

Iar asta fiindcă locuitorii orașului bavarez Hausen, întrebați de un reporter ce părere au despre brazi asemănători celui din Parcul Mihai Eminescu (foto de deschidere, dreapta), singurul împodobit cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă 2020 până la acest moment în Galați, au opinat că aceștia par să fi fost loviți de coronavirus.

Și în Hausen, Bavaria, Germania vorbim totuși despre niște brazi înalți, drepți, pe care vremea secetoasă i-a cam rărit pe la poale.

Un reportaj edificator despre brazii care i-au nemulțumit pe nemți și motivul pentru care copacii de sărbători suferă de mari deficiențe calitative găsiți pe Știrile ProTV, preluat de la televiziunea germană RTL.

În parcul Eminescu vorbim despre o piticanie subnutrită, strâmbă, și care pare că se chinuie din răsputeri să nu sucombe prea curând, măcar nu până la Crăciun… Mai ales la cât de competentă este administrația gălățeană în a îngriji copacii de vreme ce nici teii tradiționali, care au rezistat de peste un secol în Galați, nu mai au șanse de supraviețuire și sunt defrișați mai sistematic decât buruienile.

Tot în bătaie de joc parcă, edilii au aruncat pe bradul din parcul Eminescu niște ghirlande luminoase dintre cele mai ieftine. Dacă nu mă înșel, rămase probabil de la împodobirea parcului Viva în iarna lui 2015, când Marius Stan a „ratat” contractul cu MK Illumination și am pus mână de la mână, prin Asociația Mișcarea pentru Implicare Civică, cu avocatul Costel Văduva, să aibă gălățenii parte măcar de un parc împodobit.

Chiar actualul primar, Ionuț Pucheanu, era atunci director la Ecosal, a donat și el o parte din sumă și, fiindcă firma de salubritate are parcul în grijă, a pus un electrician să ne ajute cu montajul și conectarea la rețea.

Iată un argument în plus pentru care Pucheanu n-ar trebui să uite cât de mică este distanța de la bani aruncați pe fereastră cu nemiluita la meschinărie penibilă…

Nu poate fi comparat bradul gălățenilor cu ce au împodobit brăilenii

Fiindcă primăria orașului de la nici 15 km depărtare nu are un brad natural în locul tradițional de amplasare a decorațiunilor de Crăciun, se folosește un ansamblu artificial (foto de deschidere, stânga).

Doar că acesta este „blindat” cu crengi de brad și decorat ca la carte, astfel încât să le ia ochii cetățenilor. Să fie și ei mulțumiți de modul în care edilii, tot de la PSD ca și la Galați, le cheltuie banii.

Și an de an a devenit o tradiție printre brăileni să-și facă poze pe esplanada Palatului Administrativ, în special seara când sunt aprinse toate luminițele, inclusiv cele din bradul festiv.

Mai trebuie spus că, la Brăila, nu se decorează doar un brad. Ci vreo trei minim, amplasați în diverse puncte din oraș.

Pe de altă parte, iluminatul de sărbători, unul dintre cele mai spectaculoase din România după București, costă doar vreo 80 de mii de euro an de an.

Într-adevăr, este vorba despre un contract mult mai amplu, de iluminare a întregului municipiu pe tot parcursul anului. Suma a fost negociată pe 10 ani și, incluzând iluminatul de sărbători, brăilenii plătesc undeva aproape de un milion de euro anual. Dar au cel mai bine și mai frumos iluminat oraș din România. În 2017, au primit Premiul pentru Excelență în Iluminat Public, la o gală patronată de Președintele Klaus Iohannis, el însuși un fost primar care chiar știe cu ce se mănâncă aspectul unui oraș european…

La Galați, și în acest an se pun luminițe cu asocierea SC Flash Lighting SRL – SC MK Illumination SRL, care au semnat un contract cu Primăria pe patru ani, 2019-2023.

Deși este un contract gen abonament – pentru tot anul și tot iluminatul public, ca în orașul vecin – sumele nu sunt clare, fiind vorba de o valoare care se tot schimbă anual după cum au declarat cei din Primărie cotidianului Viața liberă.

Ce este cert însă, este că, în acest an (2020), contractul este cu doar 10% mai mic ca valoare decât anul trecut deși cel puțin un sfert dintre instalațiile festive lipsesc de pe stâlpii orașului.

Vom reveni curând cu amănunte și imagini.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu