Cristache rupe tot! Cum pot fi eliminate pensiile speciale în 2 timpi și 3 mișcări

In Justitie, Sistemul

Cătălin Cristache, deputat PMP Galați care candidează pentru un nou mandat, vorbește franc despre cum ar putea fi eliminate pensiile speciale fără ca decizia să poată fi întoarsă de Curtea Constituțională, care a dovedit de prea multe ori că face jocurile politicienilor. Cristache a adus în discuție și subiectul privind reducerea numărului de parlamentari.

Domnule Cătălin Cristache, deschideţi lista PMP Galaţi pentru Camera Deputaţilor în perspectiva alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020. Ce îşi propune PMP să facă în următorul ciclu legislativ?

Cătălin Cristache: Avem înainte patru ani fără alegeri. Deci, în teorie cel puţin, lupta politică ar trebui să treacă în plan secund şi parlamentarii să prioritizeze nevoia de schimbare profundă a statului român. Nemaiavând campanii electorale, toată lumea se poate concentra pe repararea lucrurilor care nu funcţionează în acest moment. PMP este singurul partid care vorbeşte despre nevoia unei reforme profunde a statului în acord cu aşteptările cetăţenilor: reducerea numărului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale, alegeri locale în două tururi, depolitizarea instituţiilor fundamentale (inclusiv Curtea Constituţională), reforma administrativ – teritorială, primenirea aparatului bugetar.

Pare că toate partidele politice doresc eliminarea pensiilor speciale. De ce nu s-a reuşit punerea în aplicare a acestei decizii? Este exclusiv vina Curţii Constituţionale?

Cătălin Cristache: Culpa este împărţită între CCR şi cele două partide majore, PSD şi PNL.

Pe de o parte, judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale şi, ca atare, obligă Parlamentul să construiască nişte legi extrem de specifice. Pe de altă parte, în mod realist, PSD şi PNL nu au vrut să taie pensiile speciale. Din două motive:

1) Ei le-au reintrodus pentru clientela lor pe vremea guvernării USL. Guvernul Boc, susţinut de Preşedintele Băsescu, reuşise să taie aceste privilegii nejustificate pe parcursul crizei economice din urmă cu 10 ani. Guvernul Ponta – Antonescu le-a reintrodus;

2) În plus, sunt relativ mulți beneficiari de pensii speciale care votează. Or, niciun partid nu şi-a permis să piardă acele voturi sau să se trezească, în cazul liberalilor, cu proteste în stradă. Aşa s-a ajuns în situaţia de a da legi vădit neconstituţionale pe care CCR să le trântească.

PMP are soluţia pentru eliminarea pensiilor speciale. Ea cuprinde doi paşi: impozitarea pensiilor speciale deja în plată până se ajunge la nivelul contributivităţiişi eliminarea pensiilor speciale viitoare prin modificarea legislaţiei. Există proiecte de lege ale PMP în Parlament care doar aşteaptă votul unei viitoare majorităţi.

Vorbiţi despre reducerea numărului de parlamentari la 300 după 11 ani de la referendumul convocat de Traian Băsescu. Nu cumva tema este una fumată?

Cătălin Cristache: Dimpotrivă, subiectul este de maximă actualitate. Am făcut un sondaj şi 90% dintre români vor mai puţini parlamentari, ceea ce ne arată şi un nivel de frustrare al oamenilor că nu s-a pus în aplicarea voinţa exprimată la referendumul din 2009.

Un Parlament cu 300 de deputaţi şi senatori n-ar însemna doar o economie la bugetul de stat într-o perioadă de criză, cât mai ales o eficientizare a acţiunilor Legislativului. Nu există niciun motiv, spre exemplu, ca Galaţiul să aibă 9 deputaţişi 4 senatori în condiţiile în care, cu siguranţă, oamenii n-ar şti să spună care le sunt parlamentarii. Sunt o grămadă de muţi anonimi trimişi în Parlament în 2016.

De ce mai este importantă tema alegerilor locale în două tururi dacă tot am văzut că nu s-a schimbat mare lucru în 27 septembrie?

Cătălin Cristache: Tocmai pentru că lucrurile nu s-au schimbat: este o lege anti-baroni şi anti-impostură. Avem nevoie de aleşi locali (primari şipreşedinţi de CJ) legitimi. La fel cum avem nevoie de coerenţă administrativă: consiliile locale să aibă aceeaşi coloratură cu primarii pentru a lucra la unison pentru rezolvarea problemelor comunităţilor.

Punctual pentru Galaţi, am văzut că este aproape imposibil de generat o alternativă comună la PSD câtă vreme liderii PNL şi USR s-au gândit doar la conservarea mandatelor de parlamentari. Există un principiu foarte corect exprimat de francezi: în primul tur, alegi, în al doilea tur, elimini. Dacă am avea alegeri locale în două tururi, în 2024, am scăpa de „ciuma roşie” la Galaţi.

PMP consideră că legea trebuie dată imediat după alegerile parlamentare tocmai pentru a nu se intra din nou în zona calculelor politice cu un an sau doi înainte de alegeri.

Ce înseamnă reforma administrativ – teritorială propusă de PMP?

Cătălin Cristache: Reducerea numărului de unităţi administrativ – teritoriale de la aproximativ 3.000 la aproximativ 800. Nicio localitate să nu mai aibă sub 10.000 de locuitori, pentru că în astfel de comune găsesc greu resursele de autofinanţare şi pentru dezvoltarea proiectelor importante pentru comunitate. Reforma administrativ – teritorială ar garanta un spor de competenţă, mai puţină birocraţie şi o eficienţă crescută. Am constatat că uneori localităţi învecinate nu pot comunica între ele pentru a face un simplu drum comun.

În cazul nostru, punctual, s-ar putea realiza şi Zona Metropolitană Galaţi – Brăila. În calitate de deputat PMP de Galaţi, mă voi lupta ca oraşul nostru să fie capitala administrativă a noii regiuni.

(Articol publicitar)


Realizat de CISIBO STUDIO GRAPHIC SRL la comanda Partidului Miscarea Populara Galati cod MF 11200012.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu