Pandemia de iresponsabilitate: o dezinformare cât tot Galațiul pentru a justifica lipsa de control asupra surselor de infectare cu COVID-19

In Actual, Local, Sanatate, Sistemul

În ciuda schimbării de Guvern, dar și a măsurilor stringente în contextul pandemiei, Galațiul se dovedește o nucă tare.

Complicitățile de pe plan local nu le poate sparge, se vede, nici măcar situația extremă, de risc major pentru sănătatea cetățenilor. Iar autoritățile își acoperă impotența sau poate chiar neglijența sau incompetența funcționarilor lansând dezinformări cât Galațiul de mari, ba chiar mai groase decât brăilele sau brașoavele.

Când a venit la Galați în fuga mare, alertat de numărul alarmant de infectări cu coronavirus în rândul medicilor, ministrul Sănătății a găsit foarte clar cauza lipsei de control a răspândirii virusului în mediul spitalicesc. Cel puțin în fața jurnaliștilor a fost foarte clar:

„Au fost anchete epidemiologice, dar nu văd la ele nici un final. Am solicitat Inspecţia Sanitară de Stat şi epidemiologi din Constanţa. Va veni şi inspecţia sanitară de la minister, precum şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a evalua ce s-a întâmplat în acest spital. (…) Au venit epidemiologi de la Constanţa deoarece în Galaţi există doar un medic epidemiolog care mai are trei contracte de colaborare”,

a declarat Nelu Tătaru la ieșirea pe porțile Spitalului Județean de Urgență din Galaţi.

Bineînțeles, prin concursul unor corespondenți locali de televiziuni și publicații naționale, accentul s-a mutat de pe iresponsabilitatea unor anchete epidemiologice – făcute în dorul lelii spre deloc – către jelirea unui biet oraș care are doar un singur epidemiolog, săracul.

Săracul oraș, că tocmai de sărăcie nu pare a suferi acel epidemiolog. Ba încă tocmai „singurătatea” pare că-i aduce venituri de invidiat, de trei ori mai mari decât ale președintelui României și toate de la stat.

Așa arată România normală? Epidemiologul câștigă 110 mii de euro anual de la stat, dar anchetele epidemiologice nu există nici în spital | VIDEO

Jale în orașul în care epidemiologii stau ascunși

Titlurile de presă s-au apucat să jelească Galațiul:

„Scenariu incredibil la Galați! Anchete epidemiologice pentru peste o sută de infectări, lăsate pe umerii unui singur om!”

„Realitatea cruntă din Spitalul Judeţean Galaţi: Un singur epidemiolog la o unitate sanitară cu peste 1200 de paturi”

„Scenariu incredibil la Galaţi: Un singur epidemiolog la o unitate sanitară cu peste 1200 de paturi”

Ei, și acum marea surpriză. În Galați sunt nu unul, ci cel puțin șase dacă nu chiar opt epidemiologi.

Iar aceștia pe lângă Mariana Ioan, epidemioloaga-minune angajată și la DSP, dar contractată și de niște spitale care sigur n-au nicio problemă când vin controalele de la DSP…

  • La Spitalul de Urgență pentru Copii: dr. Mirela Cornelia Alexandrache, la Spitalul Militar: dr. Iulia Florea Draghiev – medici specialiști; prima, din surse, lucrează chiar detașată la Direcția de Sănătate Publică Galați încă de la începutul pandemiei; iar pe a doua, tot din surse știm, nu a căutat-o nimeni – prin conducerea Spitalului Militar „Aristide Serfioti”, desigur – să dea vreo mână de ajutor la vremuri de pandemie…
  • La Spitalul de Boli Infecțioase: dr. Mihaela Debita, medic primar epidemiolog, care este și managerul spitalului.
  • La Spitalul Anton Cincu, din Tecuci: dr. Daniela Cristina Mircea.
  • Nu știm dacă mai lucrează în cadrul unor unități medicale ori s-au retras la pensie, dar medici primari epidemiologi sunt și dr. Călina Lazarovici Mihalcu, fost manager al Spitalului Județean, dar și dr. Emil Popa, epidemiolog al Spitalului de Pneumoftiziologie în ultima poziție cunoscută.
  • Tot din surse, știm că dr. Mariana Ioan, șefa compartimentului epidemiologic de la DSP, are în subordine, pe lângă dr. Alexandrache, două doctorițe rezidente, una se pare că se numește Mădălina Micu. Și, după cum ne spunea sursa noastră, cele două chiar sunt puse aprig la treabă de către dr. Ioan de la DSP, mai ales că una dintre ele este chiar într-o situație specială.

Detașată de la spitalul din Moinești, în așteptarea examenului de rezidențiat care s-a amânat în acest an, tânăra doctoriță este extrem de determinată să facă oricâtă muncă i se cere numai să-și asigure viitoarea carieră în Galați, nu la capătul dinspre câmp al Moineștiului…

Doar că, după cum știți, dr. Mădălina Ioan este factotum pentru medicina spitalicească gălățeană, rar s-a mai văzut capacitate de muncă ca a dumneaei, câte 36-48 de ore pe zi la ce bani publici i se scurg în conturi din contractele cu instituțiile medicale de stat.

Vom reveni cu modul în care nimic nu se pierde din birurile plătite de contribuabili pentru Sănătate – totul intră în niște buzunare mărite de câteva ori de la Colectiv încoace…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu