Încă o dovadă că reforma salarizării în Sănătate s-a făcut nu atât pentru medicii obișnuiți cât pentru somități.
Ministrul Sănătății a venit la Galați de urgență fiindcă la Spitalul Județean de Urgență, cel mai mare din sud-estul României, s-au infectat dintr-un foc 24 de pacienți, dar, mai ales, 83 de cadre medicale.
În Galați, din spusele ministrului și situația așa cum arată ea, se pare că nu avem decât un singur epidemiolog. Iar acela este și șeful supravegherii și controlului bolilor transmisibile în cadrul Direcției de Sănătate Publică Galați Deci, și centrează, dă și cu capul, dar mai și validează golul.
Iată cele mai importante declarații ale lui Nelu Tătaru vizavi de situația din Spitalul Județean de Urgență Galați:
„Au fost anchete epidemiologice în desfășurare, dar care nu văd un final la ele (sic!), am solicitat și detașat Inspecția Sanitară de Stat precum și epidemiologi din Constanța, care au venit de două zile și evaluează situația în acest spital (…) Avem trei focare mari în Cardiologie, Medicală 2 și Chirurgie 2 (…)
Au venit să evalueze epidemiologi de la Constanța, de ce?, fiindcă la dvs., la spital aici, există doar un singur epidemiolog, care este și al DSP-ului, și care mai are trei contracte de muncă în altă parte. Iar evaluarea pe care a putut s-o facă d-na doctor nu corespunde cu ce există în acest moment în spital. (…)
Urmează ca anchetele care se fac astăzi, epidemiologice, să scoată la iveală… să scoată în evidență măcar un prim fapt: că anchetele epidemiologice nu există pentru cele 83 de cazuri.
Acum, doamna doctor care ține epidemiologia în acest spital a rămas să aducă documentația. Doamna în domeniu (epidemiologic, n.n.) spune că există aceste anchete [pe] care noi nu le-am văzut, dar echipa de la Constanța va evalua, iar corpul de control (al ministrului, n.n.) va evalua de asemenea acest lucru. (…) Nu am văzut anchete pentru vreuna din cele 83 de persoane (medici, n.n.) (…) Urmăream și aici, personal medical testat negativ, la patru zile [după], retestat, era negativ. Deci nu ne putem axa doar pe un singur test, [ci] pe evoluție și pe o anchetă epidemiologică foarte bine dusă la capăt. Aici nu este cazul”
Cum poate un epidemiolog să câștige de la stat de trei ori cât președintele României
Medicul epidemiolog care conduce compartimentul de supraveghere și control din cadrul DSP Galați primește pentru asta un salariu mare decât al președintelui României. K. W. Iohannis are doar 179.735 de lei net salariu pe anul trecut.
Mai mult, dr. Mariana Ioan șef CSCBT la DSP Galați mai face de 2,5 ori salariul lui Iohannis din activități remunerate tot de stat.
Ca persoană fizică autorizată, medic epidemiolog contractat de majoritatea spitalelor din județ, Mariana Ioan combate răspândirea bolilor transmisibile, inclusiv a infecțiilor cu nosocomiale – și mai nou a COVID-19 – supervizată de Mariana Ioan, șefă la departamentul de resort al DSP Galați.
După cum lesne se poate observa, sumele încasate sunt halucinante și, adunate atât de la instituția de control a statului – Direcția de Sănătate Publică Galați – dar și de la diverse spitale de stat, îi aduc Marianei Ioan un venit anual net pe 2019 de 530.762 de lei. Adică aproximativ 110 mii de euro net, peste 9 mii de euro lunar. Bani suficienți să fie plătiți șase doctori destoinici în România, la un 1,500 de euro net lunar fiecare.
Iar acest lucru a fost posibil prin prisma creșterilor salariale aparent bine intenționate, pentru a stopa migrația medicilor. De fapt, creșteri aparent fără noimă – prin prisma calității serviciilor din sistemul de sănătate – dar precis direcționate pentru a consolida cât mai mult puterea financiară a „dumnezeilor” sistemului de Sănătate.
În schimb, la Galați, aceste sume colosale sunt plătite unui epidemiolog sub a cărui monitorizare și prestație directă în același timp s-a ajuns, în ultima lună, la dublarea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 raportate în județ de la începutul pandemiei până acum – 672 total până pe 13 iunie, 1269 raportate la 13 iulie.
Mai mult, sâmbătă, 11 iulie, Galațiul raporta al treilea loc, după Argeș și București, la numărul de noi pacienți cu coronavirus infectați în ultimele 24 de ore: 51 față de 102 Capitala.
Am încercat din răsputeri s-o contactăm pe d-na doctor Ioan, inițial ni s-a spus că nu este la sediu, ci în Spitalul Județean. Când i-am cerut numărul de mobil de serviciu, ni s-a spus că nu are deși DSP Galați decontează o grămadă de bani publici pe mobile și abonamente. Apoi, cu scandal și chiu și vai, ni s-a dat numărul, dar ni s-a spus că este în concediu, are cerere pentru o zi și o vom găsi abia de mâine.
Probabil că și-a luat concediu să facă rapoartele despre care spunea ministrul că lipsesc, iar mâine vom afla că și-a dat demisia sau a fost demisă. Neimportant, întrucât o vom regăsi aproape imediat trecută pe altă funcție de conducere în sistem…
În filmul de mai jos sunt declarațiile ministrului Tătaru exact așa cum au fost rostite ele ieri, 13 iulie, la ieșirea din Spitalul Județean Galați.