Postul de televiziune Antena 1 a răspândit marți dimineață, la ora 9.07, un mesaj prin care îi anunța pe telespectatori că lingurița sfințită folosită la împărtășanie nu poate transmite boala. Mesajul a fost atribuit generic unor preoți, fără însă a fi pomenit vreun nume de părinte.
Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că în timp ce noi, muritorii de rând, suntem obligați să umblăm cu mănuși, cu măști în spațiile închise și să nu strănutăm în fața altor oameni, aflăm că în biserici este ok ca sute de persoane să bea din aceeași linguriță pentru că nu se vor îmbolnăvi. Și că nimeni nu îi va sancționa pe preoții care susțin și pun în practică astfel de tradiții.
Tocmai de asta, marți, 12 mai 2020, la ora 9.07, când am văzut pe Antena 1 mesajul conform căruia „preoții spun că lingurița sfințită folosită pentru împărtășanie nu poate transmite boala și nici nu poate fi înlocuită cu una de unică folosință”, am căscat ochii și am ciulit urechile ca să aflăm ce preoți susțin chestia asta.
O echipă a Antena 1 tocmai transmitea în direct de la Mănăstirea Cașin, avându-l ca interlocutor pe preotul Gabriel Cazacu, despre cum se vor desfășura activitățile în biserici după data de 15 mai, odată cu măsurile de relaxare anunțate de autorități.
La un moment dat, jurnalista Antena 1 îl întreabă pe preotul Cazacu, cităm:
„Foarte important, aș vrea să vă întreb cum se va desfășura împărtășania pentru că știu că este o polemică vizavi de acea linguriță pe care o folosește părintele. Ce ne puteți spune?”.
La care preotul Gabriel Cazacu a răspuns așa, cităm:
„Pentru împărtășanie păstrăm aceste recomandări. Împărtășania grabnică, cea de urgență, iar pentru împărtășania de obște așteptăm recomandările Sfântului Sinod al Patriarhiei Române care ne va trimite cu siguranță cele mai proaspete recomadări în acest sens”.
Așadar, preotul Grecu nu a afirmat că lingurița sfințită folosită la împărtășanie nu poate transmite boala, ci doar că așteaptă „ordinul” Sf. Sinod.
Reprezentanții Bisericii susțin faptul că lingurița sfințită nu îi îmbolnăvește pe credincioși
Dar, într-adevăr, în data de 22 martie 2020, după o slujbă ținută în Cluj-Napoca, unde sute de oameni au fost împărtășiți cu aceeași linguriță din argint, care chipurile ar neutraliza orice virus, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a ținut să precizeze public că „împărtășania nu poate constitui o sursă de infestare”.
„Sfânta Euharistie nu este o sursă de infestare. Oamenii necredincioși nu se împărtășesc. Doar comentează în marginea unei probleme pe care în absența credinței, nu o pot înțelege”, a declarat Vasile Bănescu pentru Europa Liberă.
A doua zi, un deputat USR și alte două persoane au depus un denunț penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca față de preoții și călugării BOR care au folosit aceeași linguriță la împărtășanie, în fața Catedralei Mitropolitane, în plină pandemie de coronavirus.
Prin urmare, este limpede că Biserica, chiar dacă nu s-a pronunțat încă pe marginea acestui subiect, nu ar vrea să renunțe la tradiție și să îi împărtășească pe credincioși cu lingurițe de unică folosință.
Să vedem ce vor spune Iohannis, Arafat și Vela în momentul în care oficialii BOR vor susține că lingurița din argint este 100% sigură și nu va răspândi coronavirusul, chit că va trece prin gurile a sute de credincioși.
Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.