Mai nou, se vede că opinia publică e mai eficientă decât instituțiile de forță ale statului. Cel puțin, pentru PSD, care s-a speriat de cum au fost dați în gât pe Facebook. Și asta înainte să apuce să se „obosească” și Garda de Mediu până la locul faptei.
La nici o zi după ce o localnică din Tulucești a pus pe Facebook o groapă de gunoi ilegală – unde susține că inclusiv primăria depozitează deșeurile colectate din comună – buldoexcavatoarele au fost trimise să astupe golănia înainte s-o vadă autoritățile de Mediu.
În treacăt fie spus, Garda de Mediu ne-a declarat că abia luni, 21 octombrie 2019, se vor duce inspectorii să constate cele sesizate prin adresă scrisă și înregistrată încă din 15 octombrie 2019. Că așa e într-o țară ca România, unde Mediul are două „moașe”: rămâne cu pășunile infestate, copacii tăiați, apele poluate și văzduhul sufocat de controale întârziate și amenzi de tot râsul sau chiar nedate.
Pentru următorii la guvernare: oare care dintre Agenția de Mediu și Garda de Mediu o fi instituția parazitară?
Revenind, depozitarea gunoiului se face la Tulucești pe un teren unde, acum zece ani, Consiliul Local decidea că se poate depozita doar gunoiul de grajd, din câte știm noi. Mai nou, date fiind reglementările europene, multe gropi de gunoi din mediul rural au trebuit închise și comunele trebuie să aducă gunoiul la Galați, la singura rampă încă în legalitate, iar, pe lângă costurile transportului, să achite și o taxă de depozitare.
„Iar primarul, Petrică Bratu (PSD, n.n.), ca să facă economie, duce lunea o nașină de gunoi la Galați, să aibă chitanță la mână că a dus ceva gunoi acolo unde e legal, iar în restul săptămânii aruncă unde știe el, la marginea satului”
ne-a declarat cu obidă un localnic pe când ne arăta împrejurimile pestilențiale ale comunei.
Păi, normal, altminteri cum să aibă bani să întrețină ditamai camioneta de lux?
Ia uitați ce „mașinuță” – de 40.000 de euro minim, la dotare de bază – și-a tras unitatea administrativ-teritorială (UAT) Tulucești! Pe bani europeni, veți spune. Probabil, zicem și noi, văzând stegulețul albastru cu steluțe de pe portieră. Dar, dincolo de prețul achiziției, gândiți-vă totuși: oare cum o fi să plătești combustibilul la un 10 litri la 100 km minim, pneurile la minim 500 de lei bucata, plus asigurări la motor de 2.000 cmc (dacă n-o fi vreun V6 de 3,0 litri, care costă peste 55.000 de euro…), ulei superior, filtre etc.?
Și asta din impozitele a nici 5.000 de locuitori câți o mai avea Tuluceștiul… Că un Duster sau chiar un Logan nu era bun, băi nene, ăla nu avea „prestanță” de nasul partidului social și democrat…
Apropo, poate ne spune cineva și cine este domnul pe care l-am surprins plimbându-și statura cu ditamai camioneta, un consilier local am înțeles noi sau poate secretarul primăriei… Sincer, n-aveam aparatul pregătit și am făcut repede poza cu telefonul, cum am putut și noi. Dar, cu siguranță, tuluceștenii îl pot recunoaște pe domnul din imaginea alăturată după statură, alură etc. și să ne spună și nouă că suntem curioși…
Mai exact, depozitul ilegal se află în râpa Bălaia. Unde susține Mirela Dorina Bogatu, pe filmare, că gunoaiele au fost incendiate și ard mocnit încă din august.
Drumul de la asfalt printre coline către râpa amintită începe cu vechea pancartă. Probabil intenționat lăsată de izbeliște, să nu se mai vadă că trimite la un depozit de gunoi, dar nici să nu rateze mașinile intrarea…
În filmul postat de cetățeanca din Tulucești, se vede clar ce dezastru ecologic patronează edilii Tuluceștiului, la nici 15 kilonetri de Galați.
Publicată de Mirela Dorina Bogatu pe Marţi, 15 octombrie 2019
La momentul când am ajuns noi, joi, 17 octombrie 2019, buldoexcacatoarele băgau sub „preșul” pământului proaspăt răscolit urmele gunoaielor în luni de zile și săpau de zor la șanțul menit să împiedice răspândirea focului mocnit.
Bineînțeles că, pe marginile râpii, se pot vedea straturile succesive de gunoi, în cădere rostogolită către fundul văioagei, unde băltesc irespirabil zemurile scurse de-alungul întregului sezon cald.
Să vedem dacă urmele – ușor depistabile prin prelevare de mostre din solul acoperit în grabă și inspectarea lichidelor din fundul râpii – vor fi suficient de concludente și pentru inspectorii Gărzii de Mediu. Aceștia, după cum ne-a spus comisarul șef Marian Daniel Mocanu, se vor deplasa la fața locului abia luni, la o săptămână după semnalarea în scris a grozăviei. Fiindcă nu au suficiente resurse, fiindcă nu este considerată poluare accidentală, nu e în planul tematic de control, nu așa spune procedura de constatare care am înțeles că este secretizată și nu ne poate fi devoalată fără acceptul comisarului-șef general de la București, bla-bla…
Dacă doriți să sprijiniți financiar activitatea Asociației ALO și, implicit, a publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul, o puteți face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim de pe acum!