Se trăiește bine la Industrial Parc SRL Galați (foto sus), societate aflată în subordinea Consiliului Local Galați. Un control al Direcției de Finanțe Publice Galați a constatat că la Parcul Industrial s-au încasat salarii majorate cu 1.700 de lei de persoană, fără temei legal. Asta în condițiile în care gradul de realizare a veniturilor totale a fost de numai 1,35%, în anul 2017.
Parcul Industrial este investiția fantomă care a înghițit, din 2003 încoace, nu mai puțin de 6 milioane de euro de la bugetul local al Galațiului și nu a atras nici măcar un client de la inaugurare.
În plus, Parcul Industrial nu are activitate de mai bine de 2 ani de zile, după ce acest SRL care aparține municipalității (adică contribuabililor gălățeni) a fost și încă este implicat într-un litigiu cu firma VVK Eurotehnologic SRL din Ucraina.
Cu toate astea, la Parcul Industrial există un director general, alți salariați și un Consiliu de Administrație (CA), în majoritate membri PSD Galați, indivizi ca Claudiu Brînzan, care se fac că lucrează. Oamenii vin la serviciu ca să aibă de unde pleca.
În luna august 2019, o echipă de inspecție economico-financiară din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, formată din Anca Tudorache și Cecilia Oprea, a efectuat un control la SC Industrial Parc SRL Galați.
În urma controlului au fost depistate mai multe nereguli pentru care conducerea Parcului Industrial a fost sancționată doar cu avertisment, fiind somată să îndrepte deficiențele constatate, în termen de 30 de zile.
Directorul Parcului Industrial, Cristian Udriș, a înaintat o adresă Consiliului Local Galați prin care s-a angajat că va remedia neregulile constatate, „mai puțin cele care depind de cheltuieli administrative”.
Nereguli depistate de Direcția de Finanțe la Parcul Industrial Galați
Din raportul de inspecție, care este destul de amplu și stufos, ne-au astras atenția următoarele două aspecte.
1. Timp de doi ani, în 2016 și 2017, Parcul Industrial a depășit nivelul plăților restante prevăzut în buget, a efectuat cheltuieli totale peste limita bugetară stabilită, în condițiile în care gradul de realizare a veniturilor totale în anii 2016 și 2017 a fost de 5,841%, respectiv 1,35%. În anul 2016, prevederea bugetară pentru indicatorul „câștig mediu lunar pe salariat” a fost depășită cu 1700 de lei/persoană.
2. De asemenea, ca urmare a verificării s-a constatat că bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2017 (…) a fost întocmit fără a se lua în considerare faptul că gradul de realizare a veniturilor totale aprobate prin BVC în fiecare dintre ultimii 2 ani a fost mai mic de 90% (vezi foto mai jos).
Conducerea Parcului Industrial Galați a primit termen de 30 de zile de la data comunicării dispoziției obligatorii pentru a lua măsurile necesare intrării în legalitate și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile „dacă este cazul”, după cum se menționează în raportul economico-financiar.
Însă, evident, nu va fi cazul, pentru că niciodată, în ultimii 30 de ani de când Galațiul se află sub jugul PSD, nimeni nu a plătit pentru găurile produse bugetului local.
Cititorii care vor să sprijine financiar activitatea publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul o pot face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim de pe acum!