Concursul de idei și soluții pentru Ultimul Leu și-a dat duhul, vineee concursăreala de 20.000 euro pentru soluții și idei de transformare a  Falezei și Văii Țiglinei!

In ClientiCaptivi, Local
DCIM101GOPRO

Dar ce credeați, că doar la Cluj se găsesc soluții de reformare/regenerare urbanistică? Nooo, și la Galați se nasc idei, care de care mai năstrușnice și elucubrante. Primarul Ionuț Pucheanu și arhitectul șef Dragoș Buhociu tocmai au ieșit la cea de-a doua repriză de concursăreală de idei trăsnite privind „punerea pe hartă a Galaților”, aplicată de data asta la alte două axe de interes forte: Faleza și Valea Țiglinei. Prima tentativă a fulminantului Primar Ionuț Pucheanu de a-și lipi la egoul supradimensionat și eticheta de democrat creativ și inovativ  în ale arhitecturii/urbanismului de for public fu comisă prin 2017, cu concursul de idei-soluții de la Ultimul Leu (ce rezistente sunt aceste denumiri rudimentare ale locurilor publice!) și care n-a adus nici măcar rezolvarea naturală a sensului giratoriu de la Marele Rondou-Ultimul Leu: circulația se face în continuare aberant, stupid și confuz, în stil Stupid City, contrazicând regula elementară a circulației prin girație.

Concursul de idei și soluții pentru Ultimul Leu n-a dus la nici o soluție? Prea bine, să fie noi „eșece”, rețeta trebuie reșapată și aplicată la dublu: și la Faleză și la Valea Țiglinei!

Gata, s-a dat drumul la încă un concurs, de data asta cu premii de 20.000 euro, pentru revitalizarea Falezei şi Văii Ţiglinei. Anunțul a fost făcut în fața unei mase de ziariști din ce în ce mai anemică și mai deghizată sub pseudonime de muncă de partid, de către cei doi forțoși ai urbanismului reformat de la Galați- Primarul Ionuţ Florin Pucheanu și arhitectul şef Dragoş Buhociu. De fapt, s-au lansat două concursuri odată. Se caută idei şi soluţii urbanistice pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Văii Ţiglinei şi a Falezei Dunării de la Galaţi. Ca să fie treaba bine fundamentată, se începe cu publicarea pe SEAP a regulamentului, câștigătorii primilor trei locuri primind 6, 3 și o mie de euro.

Ionuţ Pucheanu își dorește ambientul cel mai potrivit oraşului de la Dunăre, vede Valea Țiglinei „a doua grădină publică” a municipiului Galați. Va fi un concurs de anvergură, cum numai în occident se fac astfel de concursuri, pe bani mulți. E un început ce se va simți în elaborarea viitoarelor PUZ-uri, PUD-uri și SF-uri.

Temerea și bănuiala că din această concursăreală nu va rămâne decât niște SF-uri (studii de fezabilitate, nu science fiction)

este contrată de o seriozitate paranormală- va fi un juriu ultracompetent (universitari, oameni de afaceri, activiști din societatea civilă, arhitecți, urbaniști, functionari publici), desemnați de instituții fatalmente serioase: Universitatea Dunărea de Jos, Uniunea Arhitecților, Institutul de Arhitectură Ion Mincu, Primăria Galați, ONG-uri.  

Ambițiile sunt mari, atât de mari încât par imposibil de atins într-un municipium atât de părăginit și abandonat în mâna unor crâșmari/comercianți cu viză de Partid, ce n-au nevoie de sfaturi și planuri de urbanism avansat ca să-și facă programul de încasări fără număr.

Zice Pucheanu de viziune, de zonă prietenoasă, de petrecere a timpului liber pentru toată familia, cu deschideri largi, cu punerea în valoare a sculpturilor metalice, cu lucrări de protecție la inundații, cu mai multe foișoare și amfiteatre dar și alveole de comerț public, eventual în varianta buticurilor volante. Ce mai, va fi ca la Buda sau Viena, cu suc și înghețată pentru tot votantul! Și la Faleză, și la Valea Țiglinei va fi un „hub”(nu e vorba de buștenii aduși de Dunăre la Faleză, a vrut să zică că va fi un centru de mare interes în timpul liber), pe toate planurile: sportive, recreative, educative, de divertisment.

Vor fi chiar și cinematografe în aer liber. Hopa! Cam ca Grădina Cinema Central? Va curge cu fonduri europene, în programe multianuale, cu bani de la Guvernul PSD, cu parteneriate multiple, cu dezvoltări în cel puțin patru puncte de interes, cu zone liniștite dar și mai dinamice, totul unitar, secvențial, fazat.

Care secvențiere fazată va fi limitată doar de conflictul ce va ieși inevitabil între interesul public și cel al clienților de partid (PSD și alții), care și-au amplasat în zonă stabilimentele, terasele, șoproanele, epavele, pontoanele, navele, schelele, saloanele de nunți, casele rustice, gheretele și chiar bacurile.

Va fi un proiect cu fantezie fără limite, limitat doar de limita de proprietate și de concesionare

Aici competența arhitecților și putința Primăriei se cam oprește, căci se poate regenerare cu reformare, dar mai ales cu obediență. Poate Primăria Galați să impună dispunerea elementelor de comerț astfel încât să fie eliminate bâlciul perpetuu și mizeria urbanistică și arhitecturală de pe riviera/promenada/belvederele Dunării? Nu! Primarul Pucheanu este categoric- nu se poate tuibura proprietatea/posesia/concesiunea de la Cormoran-Libertatea, Malnaș, Navrom Bac, Captain Jack și celelalte saloane de nunți-botezuri de pe Faleza superioară/inferioară, că au avize de la alte instituții ale statului (AFDJ, APDM, Ceronav). De atâta avizare și amplasare propice, nici nu se mai vede Dunărea, dar să înceapă reformarea!

Iată și niște calendar de concurs

Concursul se va desfăşura pe parcursul a 14 săptămâni după cum urmează: săptămâna 01 – 07 iulie va fi lansat concursul de soluţii urbanistice/regulamentul de desfăşurare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP); săptămânile 08 – 21 iulie – constituirea juriului din reprezentanţi ai unor instituţii de prestigiu (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Ordinul Arhitecţilor din România, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Primăria municipiului Galaţi, etc.); săptămânile 15 – 28 iulie – va avea loc sesiunea de întrebări şi răspunsuri; săptămâna 22 – 28 iulie – se vor organiza vizite la cele două amplasamente; săptămânile 29 iulie – 01 septembrie – perioadă pentru predarea proiectelor; săptămâna 02 – 08 septembrie – jurizarea tehnică a proiectelor; săptămânile 09 – 22 septembrie – jurizarea pe fond; săptămânile 23 – 29 septembrie – se face anunţarea câştigătorilor; săptămâna 30 septembrie – 06 octombrie – organizarea unei expoziţii/vernisaj cu proiectele înscrise în concurs.

Apropo de juriu-la concursul pentru regândirea „Ultimului Leu”, juriul l-a avut preşedinte pe primarul Ionuţ Pucheanu, care a făcut ironii la adresa ofertei slabe a concurenților din 2017. Membri ai juriului au fost: arhitecţii Teodora Voicilă (demisă de Pucheanu pentru motive dubioase), Sergiu Porumboiu, Liviu Cezar Durbacă, Roxana Gheorghiu şi Liliana Buhociu (mama actualului architect șef), directorii generali din cadrul Primăriei Laurenţiu Jalbă şi Cristian Capeţis (fantasticul deținător al patentului „Vopsea peste rugină”, Aurel Condurache – director tehnic de producţie al Apă Canal (nepotul interminabilului director Gelu Stan).


Află în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu