Postul de city manager nu este obligatoriu într-o administrație publică. Primarul este cel care decide dacă scoate sau nu la concurs postul de city manager. Sunt orașe care funcționează bine mersi fără postul de city manager, care, o știe toată lumea, este un post atribuit pe linie de partid unor indivizi care au nevoie de un serviciu.
Brașovul nu mai are city manager, de la 1 decembrie 2018. Fostul administrator public al Brașovului, Miklos Gantz, a încheiat de comun acord relațiile contractuale cu Primăria Brașov, iar de atunci (aproape 5 luni) municipalitatea brașoveană nu a mai scos postul la concurs.
Și nici nu îl va mai scoate, pentru că primarul George Scripcaru a hotărât ca viceprimarul Laszlo Barabas să preia atribuțiile fostului city manager Gantz. Și nu a căzut cerul peste Brașov pentru că nu mai are city manager.
De fapt, city managerul face cam ce face un viceprimar. Problema este că municipiile mari au deja în schemă două posturi de viceprimar. Iar city managerul ar fi un fel de al treilea viceprimar.
Orașul vecin și prieten Brăila, condus tot de pesediști ca și Galațiul, nu a avut niciodată city manager. Și nici county manager, care este tot un fel de city manager dar la Consiliul Județean, nu la primărie.
Și deși nu a avut vreodată city manager, pentru că oficialitățile de acolo au zis că e o cheltuială inutilă, constatăm că Brăila e bine mersi, că atrage fonduri europene și că nu plânge nimeni că ar fi nevoie de un administrator public care să dea muștele afară din Parcul Monument.
Humelnicu are salariu 16.440 de lei, dar nu asta este problema
Galațiul, păi Galațiul e de pe altă planetă, ce Dumnezeu! Aici e fieful lui Dan Nica și e musai ca slugile de partid să primească funcții peste funcții.
Acum, city manager al Galațiului este Marius Humelnicu (foto), cel care a făcut primii pași în politică în rolul de aghiotant la cabinetul deputatei PSD Galați Lucreția Roșca. De când a intrat în politică, Marius Humelnicu a avut numai joburi de bugetar (la stat), obținute cu largul sprijin al PSD Galați.
Astăzi, Humelnicu plimbă o țeavă prin Primăria Galați și uneori merge la meciurile de fotbal ale echipei Oțelul Galați, sport pe care l-a practicat fără succes în tinerețe.
Problema nu este salariul lui Humelnicu – 16.440 de lei brut (9800 de lei net, adică 2100 de euro bani în mână), fix cât au și cei doi viceprimari ai Galațiului (Picu Roman și Sorin Enache). Nu cei 10.000 de lei încasați de Humelnicu trag în jos Galațiul și nu din cauza salariului city managerului nu evoluează acest oraș.
Vorbim însă de un principiu. Este aiurea să ții în funcție un om doar pentru că legea îți dă voie să îl angajezi și să îi dai un salariu doar pentru că vine la serviciu.
Primarul Ionuț Pucheanu îl ține în funcție pe city managerul Humelnicu, deși e vizibil și din avion că acesta este necoplanar cu administrația publică locală.
Nu știm exact ce face city managerul Humelnicu, pentru că el nu a făcut publice (pe site-ul primăriei) sarcinile care i-au fost delegate prin contractul de management încheiat cu primarul Pucheanu, să știe gălățenii cu ce se ocupă el (în acte).
Primarul Pucheanu ar putea să propună renunțarea la postul de city manager, dar nu are niciun motiv să facă așa ceva pentru că nu îl plătește din banii lui pe Humelnicu.
Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.