Una din caracteristicile primului an de Primărie al lui Pucheanu a fost (re)inaugurarea unor obiective târâite de Marius Stan până i-a expirat și mandatul. Doar că aceasta s-a făcut cu tot cu neajunsurile lăsate în urmă de predecesor.
Porțiunea de stradă Traian dintre Tecuci și Brăilei a fost una dintre inaugurările pentru care tânărul ex-director Ecosal a făcut vâlvă maximă. Cine se uită acum, în urma panglicilor, nu poate să nu observe că, din exces de zel, artera arată puțin a bătaie de joc la adresa cetățenilor. Și sunt premize chiar de-o batjocură seriosă, cu ceva sume suplimentare sifonate…
Indiciile constau în marcajele rutiere trasate abuziv, concomitent cu semnalizarea haotică, parcă în disprețul legii. Ai zice că autoritățile vor să facă mișto de șoferii gălățeni și le-au făcut un traseu precum cele marcate excesiv ca să învețe școlarii mai ușor, într-un spațiu redus, noțiuni elementare de circulație rutieră.
Mai îndeaproape, se poate observa însă că vopseaua aplicată nu este chiar de bună calitate de vreme ce, la puțin timp de la inaugurare, albul începe să bată înspre… negru. Și asta în condiții de trafic de zonă centrală, nu pe centură… Deși am mai pus noi niște albastru și cyan în procesarea foto, albul tot murdar iese…
Chiar și indicatoarele par a fi puse de niște persoane care încă n-au luat sala, în schimb se daumari specialiste în traseu. Iată, de exemplu, indicatorul „drum cu prioritate” pus aiurea, în spatele unui alt indicator, numai ca să iasă numărul de stâlpi probabil. Ca să nu mai spunem că specificarea regimului de viteză („30 km/h maxim”, în cazul de față) se face la începutul sectorului de drum. Deci după, nu înainte de intersecție.
Dar cine să sancționeze asemenea inconsistențe? Poliția Rutieră care n-are și ea zare de boschet să se ascundă de-a lungul renovatei străzi Traian?…
Ar fi interesant să aflăm ce au de spus despre aceste marcaje haotico-isterice polițiștii rutieri cei „scrofuloși la datorie”. Cei care până nu demult verificau roșeața de pe cruce la trusele de prim-ajutor. Truse pe care oricum, și dac-ar ști cum, nu prea are voie să le folosească nimeni în caz de accident atâta timp cât nu deține o califcare medicală… Asta dacă nu vrea să se asigure de un proces pentru intervenție neautorizată asupra unui accidentat.
Culmea poziționării indicatoarelor o atinge însă Dorelul de pe Traian la ieșirea din gangul din imagine. Unde, dacă tot nu i-a ieșit din prima cu vizibilitate, a mai pus un indicator și pe stânga, să fie!…
Firmă de abțibilduri moștenită de la Stan
Însă nimic nu este întâmplător în această poveste care transcede mandate de primari în luptă cu o biată stradă.
Dacă veți privi în fotografia de mai jos, cei care vopseau marcajele de pe strada Traian nu erau pe jos, cum se spune, ci veniți cu o dubă inscripționată cu numel firmei – Farbe.
Dacă vă mai amintiți, aceeași firmă a montat și 75 de jocuri educative în Grădina Publică, în Parcul Viva și în Orășelul Copiiilor. În total, aceste abțibilduri de maxim 2-3 m pătrați fiecare au costat 27.000 de euro, deci 360 de euro bucata.
Scump, credem noi, oriunde altundeva era mai ieftin. Cred că nici măcar o familie cu dare de mână, cum e cea a fostului primar Marius Stan de exemplu, nu și-ar fi mâzgălit curtea copiilor cu șotroane la aproape 400 de euro bucata… Dar, pe bani publici, de ce nu?!…
Oare marcajele de pe Traian cât or fi costat? Să fi fost oare prețul motivul pentru care, dacă tot n-a avut nimeni ceva de obiectat, s-au aplicat cât mai multe, „cât încape” cum se spune?…