Autoritățile locale vorbesc despre skijet-uri, căsuțe rustice și discotecă la Lacul Vânători. Cum arată investițiile care nu se vor face niciodată

In Actual, Divertismind

Pe hârtie, Galațiul se dezvoltă mai ceva decât Barcelona. Se scriu proiecte, se promite mult și se vorbesc discuții. Problema este că nimeni din administrația publică locală nu spune și când anume vor fi finalizate aceste proiecte. Asta dacă, evident, vor fi finalizate vreodată.

Lacul Vânători sau Lacul Partidului, cum i se spunea înainte de 1989, zace abandonat într-un dezinteres total, de mai bine de 15 ani.

Ultimii trei primari ai Galațiului (Dumitru Nicolae, Marius Stan și Ionuț Pucheanu) nu au avut în plan modernizarea Lacului Vânători și transformarea lui într-un loc de agrement frecventabil, unde gălățenii să vină să se distreze și să își cheltuie banii.

În ultimii ani, la Lacul Vânători doar s-au pompat degeaba bani publici. Ca într-un lac fără fund. De exemplu, în anul 2017, Lacul Vânători a înghițit de la bugetul local suma de 463.657 de lei (100.000 de euro) și a produs venituri de numai 164.934 de lei. Așadar, o pierdere importantă, de aproape 300.000 de lei.

Gălățenii care se încumetă să mai meargă vara la Lacul Vânători o fac pe propria răspundere și pe riscul lor, căci plaja nu este amenajată, lacul e plin de gunoaie și sticle sparte iar locurile de grătar sunt puține și mizerabile.

Cu toate astea, pentru că nu există locuri de agrement în Galați (la prețuri rezonabile), sunt gălățeni care merg să plătească 7 lei intrarea la Lacul Vânători pentru… nimic.

Și asta pentru că autoritățile locale nu le oferă nimic, în afara luciului de apă (10,5 hectare) și a pădurii (10 hectare cu salcâmi, nuci și plopi). Acum doi ani, când am făcut acest reportaj la Lacul Vânători, priveliștea era dezolantă.

Pe ultimii trei primari ai Galațiului i-a durut în cot de Lacul Vânători

Nici pentru vara lui 2019 (de fapt, pentru următoarele 3-4 veri) nu se întrevăd investiții decente la Lacul Vânători. Oficial, Lacul Vânători își va deschide porțile în data de 15 aprilie 2019, însă Primăria Galați nu a anunțat nimic în legătură cu vreo investiție în această zonă. Nici măcar să racordeze zona de agrement la rețeaua electrică nu se va obosi să o facă.

Însă, autorităților locale le place să vorbească despre planuri mărețe, despre modernizări de senzație la Lacul Vânători.

De exemplu, potrivit unui raport întocmit de cei 7 membri ai Consiliul de Administrație (CA) al SC Gospodărire Urbană SRL Galați (societatea de interes public care are în administrare Lacul Vânători), în acest loc de agrement ar trebui făcute următoarele lucrări de modernizare (vezi facsimil mai jos):

1. Racordarea zonei de agrement la rețeaua de energie electrică disponibilă

2. Amenajarea căilor de acces pe dig și în pădure

3. Realizare rețea de canalizare

4. Spații de joacă pentru copii

5. Realizarea împrejmuirii zonei de agrement

6. Achiziționarea de bărci, hidrobiciclete și skijet-uri

7. Amenajarea unei piste de canotaj

8. Amenajarea unei plaje cu nisip și bazin de apă

9. Amenajarea de locuri de parcare în pădure

10. Compartimentare lac pentru: pescuit sportiv, agrement nautic și scăldat (inclusiv pentru copii)

11. Realizarea unei instalații de tratare a apei

12. Amenajare spații de cazare pentru turiști cu căsuțe rustice racordate la rețeaua de apă, iluminat și canalizare

13. Amenajare zonă pentru evenimente și reuniuni

14. Terasă restaurant cu specific pescăresc, cu ieșire la malul lacului

15. Discotecă

16. Zonă de promenadă în pădure

17. Amenajare zonă picnic în pădure cu foișoare și grătare

18. Zonă pentru campare cort

19. Sistem de supraveghere permanent

20. Sistem de iluminat cu reflectoare/proiectoare pe timp de noapte

21. Sistem de taxare automat

22. Clădire administrativă cu dotări anexă

23. Reabilitare și consolidare dig și sistem de evacuare a apei

24. Reabilitare canal de preaplin

25. Terenuri pentru activități sportive: fotbal, tenis, volei, baschet, etc.

26. Pontoane plutitoare pentru ancorare ambarcațiuni (hidrobiciclete, bărci, etc.)

27. Grupuri sanitare, dușuri și anexe specifice activității desfășurate.

Așadar, o listă cu 27 de puncte care mai de care mai interesante. Sună foarte bine “sistem de iluminat cu reflectoare pe timp de noapte” sau “pontoane plutitoare pentru ancorare ambarcațiuni”.

Dar, cum ziceam și mai sus, niciunul dintre ultimii trei primari pe care i-a avut Galațiul nu a arătat interes pentru Lacul Vânători. Se puteau accesa fonduri europene pentru modernizarea lacului, dar cine să facă acest lucru când prima grijă în Primăria Galați a fost să se majoreze salariile la nivelul maxim prevăzut de lege, nu să se gândească strategii pentru dezvoltarea acestui oraș aflat în colaps economic.

Puteți să îl urmăriți pe autorul articolului, Iulian Grosu, pe contul său de Facebook.


Dacă vrei ca în Galați să mai existe jurnaliști independenți, poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu