14 oameni cu inima curată și cu un simț al dreptei enunțat de mult timp în stilul inconfundabil, de Petre Țuțea („Orice om cu inimă curată, la vârsta de treizeci de ani, nu poate fi decât de stânga. Dacă rămâne de stânga şi după alţi treizeci de ani, înseamnă că e cretin”) s-au adunat în fața Palatului Administrativ din Galați, dar mai ales pe locul unde în 89 se începea și la Galați o oarecare Revoluție, continuată după 28 de ani – timp de un an – de rezistenții din #rezist.
Au enunțat în fața câtorva ziariști (care par să spună că presa românească n-a decedat încă) niște idei și idealisme de excelență, pentru o democrație aflată în comă, cum e cea românească.
Era și timpul, suntem în al 29-lea an de la Revoluția ratată din 1989, în anul de Centenar ratat 2018 și în planificarea unor noi reprize de alegeri, din care electorul ar putea ieși din nou și scârbit, și pe cap cu aceeași dinozauri politici garantat eligibili, de actualul sistem electoral anti-românesc.
E o adevărată revoluție în gândirea inițiativei cetățenești
Se propune o reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică.
Sunt doar 7 modificări, dar cu scopuri ample, ce țintesc simplificarea accesului cetățenilor competenți la politică și îmbunătățirea ofertei politice.
- Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
- Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise).
- Eliminarea plafonării artificiale a reprezentativității diasporei.
- Recâștigarea dreptului constituțional de vot în cazul cetățenilor români care trăiesc și muncesc în afara țării, dar care au domiciliul în România.
- Reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare.
- Eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale și europarlamentare pentru o mai bună reprezentare politică a comunităților.
- Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise).
- Implementarea unor măsuri de siguranță a votului.
România se schimbă cu legi și oameni noi în politică
31 de organizații au convenit să activeze împreună pentru a afirma și în România un scop legitim: votului cetățeanului trebuie să aibă Putere!
Câteva nume de lideri se cer introduse în acest context. Elena Ghioc – Președinte Inițiativa România, Dacian Cioloș – Președinte fondator, Mișcarea România Împreună (RO+), Dan Barna – Președinte USR, Mihai Polițeanu – Președinte Comitet de inițiativă #oameninoi, Raluca Paraschiv – #Rezistența, Cătălin Teniță – Geeks for Democracy, Radu Vancu – Vă vedem din Sibiu.
Etapele prin care se ajunge la scop sunt de maximă simplitate
- 27 de organizații civice și 4 partide politice propun o inițiativă legislativă cetățenească pentru a duce în Parlament un proiect de reformă a legislației electorale
- Propunerea legislativă este trimisă pentru aviz la Consiliul Legislativ
- Consiliul Legislativ a avizat pozitiv propunerea pe 2 iulie 2018
- Proiectul și avizul consultativ sunt publicate în Monitorul Oficial
- Începe strângerea a cel puțin 100.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 11 județe și Municipiul București
- Odată strânse semnăturile, proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament
- Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate
- Începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și al Senatului
- Propunerea legislativă este adoptată și trimisă Președintelui spre promulgare
Civismul la Galați (încă e Orașul Roșu, pesedist de la facerea lumii de democrație originală, stropită cu sânge în mineriade și jandarmiade!) este bine cotat la nivel national, deci și numărul de semnături de colectat este mai mare. Azi a început deja strângerea celor 100.000 de semnături cerute de lege pentru ca proiectul să ajungă în Parlament.
Oameni noi în politică prin schimbarea legilor electorale
Gregor Teodorescu, Asociația PACT, Viviana Gavrilă, Comunitatea RO 100 Galați, Flavia Șușnoschi, coordonator Campania „Oameni noi” – Galați, Lucian Căpraru, partidul Brăila Nouă și Violeta Rusu, de la Acțiunea Civică Galați (creatorii ștafetei „Steagul Uniunii Europene”) au cerut implicarea gălățenilor și brăilenilor care doresc să sprijine proiectul de reformă electorală, pentru a permite unei noi generații să intre în politică și să schimbe în bine comunitatea noastră.
Cei care doresc să contribuie cu semnătura lor sau care doresc să devină voluntari ai campaniei Oameni Noi, sunt rugați să intre pe paginile de Facebook ale celor 26 de organizații civice și 4 partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și Pact pentru România, Partidul Oamenilor Liberi, Mișcarea România Împreună, Uniunea Salvați România.
Dacă vrei ca în Galați să mai existe jurnaliști independenți, poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum