7 semne care arată că Parcul Central Eminescu va rămâne Fundătura Harem Sexy. Azi Semnul 1

In BugeTun, Local

Lăsați orice speranță cei care v-ați făcut iluzii așteptând darul edilitar al  administrației  Pucheanu către poporul gălățean de Centenar. A fost rasolit scuarul de la Potcoava, nu se reabilitează funcțional scuarurile din fața hotelurilor Galați și Dunărea, pasajul subteran de la km zero rămâne o zonă obscură boschetară, pregătiți-vă psihic pentru un rasol și mai mare. Parcul Eminescu, regândit, redesenat, refăcut, reabilitat și redat comunității se profilează a nu fi decât o reșapare jalnică și scumpă a amenajării mediocre care a fost. Parcul Eminescu este o ratare programată, este o nenorocire calculată: o să fie mai mult decât nimic, dar mai puțin decât se cerea pentru un parc de secolul 21. Parcul trece printr-o modernizare cât o ratare – de fapt chiar dacă nu rimează, ritmează – după un Centenar ratat, vine firesc și un Parc Eminescu ratat. Și nici nu e prea scumpă ratarea – doar 135.100 de lei fără TVA pentru proiectul de modernizare și 161.200 de lei pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii – către Proiect și abia 5.742.741 lei cu TVA către Rovis Lider, care a minusat inițial cu  prețul cel mai scăzut, de 4.108.684 de lei cu TVA.

1.Teoretic, Parcul Eminescu este monument istoric, practic este/va fi un monument de improvizație, prost gust, cârpeală și falsă regenerare urbană

Ce o fi aia „modernizare” aplicată unui ansamblu arhitectural monument istoric? Este ceea ce se petrece acum în Parcul Eminescu. În caietul de sarcini, se promite abundent: alei pavate cu granit, spaţii verzi remodelate, un sistem de iluminat şi mobilier urban noi, o nouă fântână arteziană la intrarea din strada Domnească, două cabine cu aspect vintage – una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism – va fi reabilitat podul rustic, bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă, va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR şi vor fi amenajate trei socluri pentru statui. Parcul va avea sistem de irigaţii iar sistemul de apă şi canalizare va fi reabilitat.

Așa cum evoluează „modernizarea” și „reabilitarea”, se vede că Parcul Eminescu nu va fi restaurant și adus la starea lui de strălucire din anii 20-30, ce i-a adus clasarea sa  ca obiectiv din patrimonial istoric al municipiului Galați. Dacă a fost amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, inaugurat în prezența lui Nicolae Iorga cu ocazia „jubileului” domniei Regelui Carol I și face parte din patrimoniul istoric al oraşului, fiind etichetat ca parte din Ansamblul urban „Strada Domnească”, se cheamă că la baza restaurării va sta imaginea sa de atunci, conservată în imaginile de epocă.

Privind la imaginile de epocă și la planurile de modernizare, se vede că Noul Parc Eminescu este un mutant al regenerării urbane

Se regăsesc în fața nouă a Parcului elemente de atunci, se refac altele care lipsesc, dar nu dispar implanturile de vulgar și kitsch ce au fost văcsuite de-a lungul a 100 de ani, de fel de fel de primari.

În fotografia de epocă, se vede o statuie a lui Eminescu amplasată în cea mai bună poziție, pe un platou cu deschidere la stradă. Chiar dacă statuia a mai avut încă un amplasament, ceva mai în spate, poziționarea actuală coincide cu cea din proiect, deci în noul Parc statuia  monument Eminescu rămâne dosităă în fundul parcului și acoperită de copacii plantați de un imbecil de administrație, supervizat de șefii săi mediocri de la Primărie.

„Casa Albă”, adică veceul public peste care s-a construit o șandrama de comerț și distracții dubioase botezată „Harem Night Club”  rămâne să intoxice cu funcțiunile sale dubioase ambientul Ansamblului urban. Edilii și proiectanții rămân la o viziune provincială, meschină, tergiversând singura soluție rezonabilă-exproprierea și demolarea și reactivarea toaletelor publice amplasate neapărat în subteran.

Soluția incredibilă promovată de Primarul Ionuț Pucheanu – păstrarea bâzdâganiei sinistre Harem Sexy Club

și acoperirea cu „împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească, fixată pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat” arată că argumentele titularilor de stabilimente – Strămbeanu Tudor (pentru amenajare WC public şi construcţii P-1E) și SC Neacşu Sorin Mega Dance SRL (pentru reţea de branşament gaze naturale şi închidere terasă) – sunt mult mai puternice decât bunul simț, interesul public major și estetica urbabă.

E de tot râsu-plânsu că Casa Albă merge mai departe, chiar dacă „proprietarul” de la parter are contract de închiriere expirat în 2011 și societatea este în insolvență, iar proprietarul de la etaj are doar contract de închiriere pe teren. Pe Primarul Pucheanu și pe arhitectul șef Buhociu nu-i deranjează câtuși de puțin astfel de fonfleuri.

A spus prin 2014 primarul Marius Stan că Casa Albă Harem Sexy Night este demolabilă, fiind amplasată pe spațiul verde a Parcului. Astăzi Primarul Ionuț Pucheanu are vedere spre alte legi, cele cu ieșire la Partid, acolo unde legea sunt ei, cei care birjăresc cu biciul parandărătului droașca bugetară municipală.

foto montaj: GURU

Să le servim totuși niște rudimente de logică: dacă în proiect există toalete „vintage” noi, se recunoaște oficial că toaletele de la subsolul Haremului Sexy nu există, deci autorizația de construire nu mai este valabilă, este nulă de drept, iar șoproanele comerciale trebuie demolate pe banii „proprietarilor”.  Argumentele sunt valabile și pentru directorul general la Direcţia Generală Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din  Primăria Galaţi, Vergiliu Vals. Cum s-o demolăm pentru rațiuni de utilitate publică? Aflat în Parc la ora deschiderii șantierului, Vergiliu Vals a exclus această posibilitate.

Dovada că proprietarul Haremului are autorizație direct de la partid

este în fotografia de față: la ușa de intrare a fost pus lacăt cu cifru și mochetă nouă cafenie (căcănie). Se confirmă o lege de-a lui Murphy: numai ce e provizoriu durează foarte mult! Harem Night Club din Parcul Central Eminescu este o construcție durabilă, ce naiba! Dacă cineva din Primăria Pucheanu gândea, se putea activa o toaletă de subsol de la Harem măcar pe durata „modernizării” și ar fi dat o minimă satisfacție persoanelor disperate să găsească o toaletă publică în apropierea parcului. Dar dacă proprietarul a lovit cu pumnul în masa potrivită…

Oricum, de 15 ianuarie, cetățenii vor avea poezia în suflet, dar mâhnirea bine imprimată pe fețele lor posace pentru următoarea sută de ani. Fatalitate,  generațiile pro contra care vor veni, tot în spelunca de bâlci Night Sexy Harem Strâmbeanu Mega Dance, zisă și Parcul Central Eminescu, vor căuta amarnic o toaletă publică. Păi, nu are dreptate cetățeanul activ de pe forum? Cum să dărâmați bordelul? Trebuie inclus pe lista monumentelor istorice. Istorie recentă, postdecembristă”.

Ehe, nici viitorul nu mai este ce a fost!

imagini de epocă oferite de colecționarul Ilie Negrea


Dacă vrei ca în Galați să mai existe jurnaliști independenți, poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn 7 semne care arată că Parcul Central Eminescu va rămâne Fundătura Harem Sexy. Azi Semnul 1

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu