7 motive și o toleranță pentru care Pucheanu a ajuns cel mai huiduit primar din România

In Actual, ImpoziTaxe, Local

Câți primari mai știți să fie huiduiți în demonstrații publice organizate în acest scop? Și, culmea, la scurt timp după ce au câștigat încă un mandat cu majoritate din primul – astăzi și singurul – tur?

Ionuț Florin Pucheanu, primarul PDSD al Galațiului, a ajuns la acestă „performanță” fiindcă trăsăturile care îi definesc conduita administrativă de baron roșu în plină ascensiune au scăpat ochiului neatent – ca să fim îngăduitori – al „stăpânilor” săi, contribuabilii gălățeni.

Iar tolerarea acestui personaj imund nu durează de azi, de ieri. Ci, dacă ar fi fost mai scrupuloși, cetățenii Galațiului ar fi trebuit să observe că non-kombatul vizavi de PSD al opoziției locale – dar la putere astăzi pe plan național – dăinuie încă de la primul mandat al catastrofei edilitare Eugen Durbacă încoace.

Dar iată mai jos cele șapte motive pentru care Pucheanu este, ca edil-șef, doar un măr găunos cu… explozie întârziată. Și e abia la început.

Incompetența

Dincolo de risipa banului public, incompetența edililor pornește încă de la colectare.

Gălățenii ar trebui să trăiască ca rentierii, cu bugetul ghiftuit de taxe pe teren la ce mărime are suprafața intravilană a Galațiului, a treia după Bucureștiul municipal și Brașov.

Doar că incopetenții aleși sau numiți în fruntea lor nu sunt în stare să atragă investitori, terenurile stau pârloagă sau ocupate de Zonă Liberă ori Parc Industrial falimentare, se construiește la îngrămădeală, ca în Hong Kong. Iar brațul lung al colectării se duce tot în buzunarele amărâților pentru care mașina este o necesitate stringentă, mai ales în vremuri de pandemie, nu un lux.

Impostura

Mărirea impozitelor s-a făcut după ce primarul Pucheanu și majoritatea implacabilă de consilieri PSD și-au văzut sacii – cu voturi, evident – în portbagaj.

Și nu este aici vorba doar despre mărirea cu 50% a unuia dintre impozite – căci vor urma, gradual, și celelalte, putem fi siguri. Dar și numai actualizarea cu rata inflației dacă s-ar fi petrecut înainte de alegeri – atâta timp cât o astfel de actualizare nu s-a mai petrecut la Galați de vreo doi ani fiscali încoace – oare ar mai fi câștigat PSD alegerile locale cu un asemenea procentaj?

Tocmai de aceea Codul Fiscal are/avea* acea prevedere – încălcată cu nonșalanță și de alte administrații locale, nu doar PSD – ca mărirea sau actualizarea taxelor locale să nu se poată petrece decât în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie a anului curent, cu rata inflației din precedentul și aplicare din următorul. Pentru că există și ani electorali și astfel să se evite impostura populistă.

La mitingul de duminică, 17 ianuarie 2021, au fost desfășurate forțe de ordine cum nici la majoritatea mitingurilor anti-Ordonanța 13 nu s-au văzut… O altă mașină cu jandarmi era parcată după colț și alte trei mașini de poliție nu apar în imagini, nici echipajele poliției locale…

Ignoranța

Motivarea penibilă că ridicarea impozitului ar conduce la ecologizare este rezultatul unei inculturi crase. România cu greu poate face față unui consum serios de electrictate fără să apeleze la surse poluante precum cărbunii și hidrocarburile, dar energia nucleară cu emisii radioactive și deșeuri lichide care trebuie depozitate în locuri securizate!

Iată mai jos un grafic care relevă cam câtă energie produceam azi-noapte și din ce, la o oră când consumul începe să scadă puternic. Deci, dacă aceasta crește, în niciun caz nu poți face eolienele să se învârtă mai repede sau apa să cadă din cer mai des…

Iar dacă intenția Codului Fiscal ar fi fost de a taxa poluarea și nu luxul, atunci impozitul nu ar fi fost pe cilindreea motorului, ci pe gramele de CO2/km, cum este, de exemplu, road tax la englezi.

Lăcomie

În Codul Fiscal, supervizat de un primar penal – Darius Vâlcov, când a ajuns Ministru de Finanțe – există și câteva „bombițe”. Ca, de exemplu, posibilitatea ca într-o localitate condusă feudal, cum pesediștii știu prea bine, un primar și majoritatea sa de nezdruncinat să poată mări taxele și până la 50% din valorile statuate la nivel național. Pentru că vor și pot.

Dar nimeni nu a îndrăznit asta până la Ionuț Pucheanu, singurul primar din România – pesedist sau de orice altă culoare – care a utilizat această prevedere a lăcomiei. Încă o dovadă că anumite dejecții legislative moștenite din epocile Ponta sau Dragnea le convin și noilor guvernanți de vreme ce nu par că ar vrea să le schimbe…

Lașitate

Fredonând probabil în gând, spre îmbărbătare, cunoscutul marș adaptat „Am cârpa mea roșie de gunoier!”, autorul genialei idei de a mai scobi o dată, cu mâna până la umăr prin buzunarele gălățenilor, și-a dres timid vocea politică și a emis un timbru rușinos de subțire pentru a introduce majorarea la blană, cum se spune, a impozitului pe autovehicule.

În loc să iasă în frunte bărbați politici din rândul primarului sau al viceprimarilor, inițierea amendamentului care a scos sute de contribuabili în ger s-a făcut prin vocea unei unelte politice de flexibilitatea unei parâme cu care se leagă epavele la cheu, ca să fim îngăduitori.

Demonstranții au pornit în marș, ca pe vremea când se demonstra contra dictatorului Dragnea…

Dispreț

Numai cine nu vrea nu observă disprețul tot mai evident al primarului Pucheanu pentru cetățeni, dar și pentru reprezentanții acestora în Consiliul Local care nu fac parte din tabăra sa.

„Dacă n-au avut timp să se informeze, n-au decât să se abțină” ar fi spus Pucheanu – conform relatării celor doi protestatari chemați pe 11 ianuarie la negocieri – referindu-se la consilierii care au reclamat lipsa consultării publice prevăzute de lege.

„Niciodată societatea civilă nu va accepta să plătească mai mult la buget” ar mai fi spus primarul despre înghețații din stradă ca să-și motiveze parodia de consultare publică. Uitând că din acceptul de plată al acestora își trag grosul de plată atât vizibilele creșteri de salarii sfidătoare la adresa celor din privat, cât și sumele nevăzute care se scurg cu nemiluita, pe ochi frumoși în diferite achiziții și investiții cu prețuri scandaloase…

Gălățeni protestând duminică, 17 ianuarie, chiar în fața blocului unde locuiește primarul Pucheanu într-un apartament care nu se știe exact, oficial, cui aparține

E drept, la peste 55% din voturile exprimate, cu cât a câștigat al doilea mandat, Pucheanu își permite tupeul de a majora cel puțin un impozit cu peste 55%…

Pericol

Fiindcă de succesul menținerii acestei creșteri cel puțin imorale a impozitului auto depinde perpetuarea comportamentului administrativ discreționar nu doar în Galați, ci în toate localitățile căzute sau lăsate captive – în special de PNL – pesediștilor.

Că astăzi Pucheanu și PSD au crescut un impozit la maxim este doar un preambul. O ușă întredeschisă. Iar toleranța manifestată de majoritatea liderilor opoziției locale – care de fapt sunt la putere pe plan național – este doar o încurajare a unor astfel de practici.

Drept dovadă, vom discuta pe larg cum, de exemplu, prin Legea 296/2020, votată la doar o zi după ședința de Consiliu Local în care PSD-ul și-a dat în petec la Galați, s-au „legalizat” chiar încălcări ale legii petrecute sub ochii nedumeriți ai opoziției locale.

* Iar legea respectivă a fost promulgată senin, în tăcere, de liderul de facto al PNL, președintele Iohannis, primar cu experiență, vorba aia… Ce-i folosește dușmanului tău, într-o zi îți poate folosi și ție…

Revenim curând, pe larg, inclusiv despre motivele pentru care contestația, jenant de târzie, depusă de prefectul Galațiului, este de fapt praf în ochi, sortită eșecului. Dar și despre argumentele că tolerarea abuzurilor pesediștilor continuă, din nepricepere sau, poate mai grav, cointeresare, inclusiv la nivelul noii coaliții guvernamentale.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu