Chiria de la sediul Camerei de Comerț este în buzunarul Universității ”Dunărea de Jos”

In Fără categorie

Din ciclul „Chiriașul revendică, teleportează și vinde tot”

Camera de Comerț și Industrie Galați a pregătit în cele mai mici detalii un dosar de revendicare/retrocedare a proprietății asupra clădirii din str. Gării nr. 61-63 a Facultății de Chimie și Industrie Alimentară. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Galați, Ion Mocanu spune că are documente irefutabile privind  drepturile de proprietate asupra edificiului construit în anii 20 ai secolului 20, pe o suprafață de circa 17 000 de mp. Documentele de proprietate au fost descoperite și prin contribuția cercetătorului muzeograf Valentin Bodea, care a documentat riguros istoricul clădirii pentru lucrarea sa de cercetare „Monumente de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea”.

Deși suspectează că documentele de arhivă au fost ascunse cu intenție multă vreme, Ion Mocanu nu este descurajat în demersul său de revendicare de împroprietărirea din anul 2008-2009, pe care a făcut-o Ministerul Educației și Învățământului, condus la acea vreme de Ecaterina Andronescu.

Atunci, Ministerul Învățământului a validat prin Ordin al Ministrului actele de proprietate ale Universității „Dunărea de Jos” pe clădirile numite Corp A, de pe str. Gării și Carnabel, ce făcuseră obiectul unor alte analize de proprietate și de cadastru și în anii 1963 și 1973.

”Revendicăm clădirea, Universitatea nu are argumente serioase. Ei au primit documente de proprietate prin Ordin de Ministru, dar eu am documente din 1949, care atestă că este proprietatea Camerei de Comerț. Are prioritate documentul care provine din momentul naționalizării, unde scrie foarte clar – este clădire preluată de la Camera de Comerț Galați. Este menționat în documente și câte scaune și mobilier au cedat” – spune Ion Mocanu.

Camera de Comerț intenționează să înceapă procedurile de revendicare imediat după terminarea vacanței judecătorești

Revendicarea nu are ca obiect evacuarea clădirii de către Universitate, și instalarea în spațiul fostei facultăți de Chimie Alimentară a Camerei de Comerț și Agricultură din Galați, ci doar încasarea chiriei pentru acele spații. Acest amănunt are o relevanță specială, cunoscută fiind practica anterioară a conducerii Camerei de Comerț privind gestionarea imobilelor pe care le-a avut în proprietate. Camera a vândut terenul de pe str. Brăilei, pe care planificase să-și construiască un sediu modern, a vândut Primăriei  sediul Registrului Comerțului de pe str. Basarabiei și din 1990 stă cu chirie în sediul fostei Case Memoriale Costache Negri, clădire aflată și în prezent în patrimoniul Consiliului Județului, prin intermediul Muzeului de Istorie.

Dantelăria administrativă și juridică brodată de președinții CCI – Dan Gogoncea și Ion Mocanu – cu spații și terenuri, se extinde eclatant

chiar în aceste momente, deoarece  se află la faza executării o hotărâre de instanță, prin care Seminarul Teologic „Sf Andrei” urmează să fie pus în posesie pe …clădirea Casa Memorială Costache Negri, din str. Mihai Bravu nr.46. În calitate de chiriaș, Camera n-a fost parte în proces, dar culmea este că n-a fost parte în proces nici proprietarul, Consiliul Județului, revendicarea fiind pusă în operă de Mitică Budescu, pe când era „expert juridic” la Serviciul Revendicări al Primăriei Galați.

Ulterior, devenit Șef Serviciu Juridic la CJ, a înregistrat clădirea la OCPI și a compus plângerea penală împotriva făptuitorilor Vasiliu Vicenţiu lonuț,  executor judecătoresc, reprezentantul Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociați Tudorie $tefan & VicenţiuVasiliu; Seminarul Teologic Ortodox ,,Sfântul  Apostol Andrei”  – str. Mihai Bravu, nr 48,  Oficiul de Cadastru şi Publicitate lmobiliară  Galaţi – str Al. l. Cuza nr.47 bis, Bl Cristal, intrarea A, semnată de președintele Bacalbașa. Președintele CJ era înfricoșat de o chestiune care părea bulversantă chiar și pentru el – cum poate un judecător să dea de la Consiliul Local o clădire care este a Consiliului Județului?

Dar aceasta este altă poveste dunăreană șarmantă, pe care o vom detalia în edițiile viitoare.

Universitatea Galați privește senină la procedura preliminară

Directorul de Resurse Umane și Investiții, Cezar Bichescu nu are cunoștință în mod oficial de aceste planuri ale CCIA Galați și nu e încercat de angoase privind actele de proprietate. Actul de certificare a proprietății din 2008 este înregistrat și la Oficiul de Cadastru Galați, dar se miră de astfel de retrocedări fără limită de timp. Crede că situația juridică a clădirii disputate se poate rezolva prin procedura preliminară. Clădirile de pe str. Gării și str. Carnabel, ale fostei Facultăți de Chimie și ale actualei Facultăți de Educație Fizică și Sport, ca și amfiteatrul dintre ele, au fost consolidate și fac obiectul unor studii privind reparații capitale și proiectul de consolidare. Universitatea se consideră proprietar al imobilului, nu posesor, deci nu crede în valabilitatea revendicării/retrocedării/recuperării clădirii de către CCIA, mai ales că OCPI a recunoscut valabilitatea titlului Universității asupra clădiriilor și terenului, fără de care nu se pot face investiții.

Istoria scurtă a Palatului trebuie să includă construcția, în anul 1922, făcută de Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi,

mai întâi aripa de pe str. Gării – Şcoala de băieţi, iar în cea de-a doua etapă (1927-1932), aripa de pe str. Carnabel, pentru Şcoala de fete. Conform documentării făcută de Valentin Bodea, terenul pentru ridicarea sediului şcolii a fost cedat, cu titlu gratuit, de către Primăria oraşului Galaţi. Terenul costa 600.000 de lei, dar banii au fost mai mulți: 8.187.500 de lei, din partea Primăriei oraşului Galaţi, 2.500.000 de lei, din partea Ministerului Instrucţiunii Publice, 25.595.566 de lei, din partea Camerei de Comerţ şi Industrie din Galaţi, şi 262.709 lei, din diverse donaţii. Localul avea 90 de încăperi, din care 60 erau ocupate de către Liceul Comercial de Băieţi, iar restul, de 30, de către Liceul Comercial de Fete. Camera de Comerţ şi Industrie din Galaţi a mai cheltuit 4.488.917 lei, din fonduri proprii, pentru construcţie, şi 2.234.648 de lei, pentru mobilier (bănci din stejar şi fag, pupitre pentru Biroul Comercial, catedre, table, cuiere etc.). Cele două clădiri ale edificiului erau legate între ele printr-un amfiteatru grandios (300 de locuri), cu parter şi balcon.

Fostul sediu al Şcolilor Comerciale, fostul sediu al Facultății de Chimie și posibilul sediu al Camerei de Comerț și Industrie Galați este un palat în paragină, jerpelit și crăpat, neglijat și vandalizat, neinclus  de Direcția de Cultură condusă de Cătălin Negoiță în categoria „Monument de Arhitectură”.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Mobile Sliding Menu