1 mai incitant și flamboaiant cu Pânzarul Moldovenesc putregăit! Hai la marea relaxare sanitară cu un heirup muncitoresc!

In BugeTun, Local, Politruci&Traseiste

 Pentru acei dintre dv. care au stat atât de mult atenți la mersul contravirusului, încât le vine să-și ia câmpii și să bată pas de defilare după atâtea ordonanțe militare, ce poate fi mai nimerit decât ceva relaxare socială și sanitară.

Social și sanitar? Merge perfect ceva despre putreziri, prăduiri, sifonări și parandărături, comise  la drumul mare al jafului bugetar, acolo,  în boschetele guvernării, unde pândesc oamenii PSD aflați la datoria muncii de partid. Și ce exemplu mai strălucit de jefuire- prăduire- putrezire poate fi dat, decât cel al Pânzarului Moldovenesc din Galațiul Covurluiului de Jos. Este prăduirea supremă, ajunsă la termenul de maturare.

Acum, când târziu a devenit prea târziu, când obiectul de patrimoniu national Pânzarul Moldovenesc a devenit o grămadă de putregai

abandonată în Șantierul Naval Damen, când s-a pronunțat definitiv și Tribunalul Galați în chestiunea recuperării prejudiciului (coborât de vreo 300 000 euro la 58.100 euro, hopa! Șantierul Naval Damen Galați dă ultimatum Consiliului Județean Costel Fotea PSD să-și ia grămada de surcele de 300 000 de euro  de pe cheul unde putrezește de 9 ani.

Reacții rapide? Ei, aș! Urmărim subiectul Pânzarul de 17 ani, adică chiar de nașterea ideii, în anul 2003, mai întâi în imaginația inflamată a cineclubiștilor Ermei și Maximilian Popescu și apoi a grupului de navaliști care se iluzionau că Liga Navală Română putea fi organizația civică de mare viitor, care să pună corabia lui Ștefan cel Mare și Sfânt pe frontonul Muzeului Navigației Fluviale la Galați.

A ieșit un film: „Pânzarul Moldovenesc – blazon domnesc al Galaților”, aflat în curs de realizare. Am structurat materialul filmat pe episoade, urmărind epica imbecilă a conceperii, realizării, butaforirii (e cuvânt inventat, din categoria „carantinării” pe timp de Covid), fandosirii și apoi a prăduirii acestui posibil obiect de unicitate zonală/națională, cu potențial turistic cert.

Au rezultat deocamdată 7 episoade, cărora le-am dat și titlu provizoriu: Heirup-ul, Fanfaronada și călărirea corăbiei de IPS Casian, Descotorosirea, Prăduirea, Putrezirea, Praful IDDD de pe toba CCDJ, și, evident – epilogal, colosal, ordinar- Marele Mucles PSD.

Fincă am scris fără număr despre primele șase episoade, vă reținem atenția la relaxarea de 1 mai doar cu Marele Mucles final.

Cu Pânzarul Moldovenesc treaba este foarte putredă!

Pentru cei care au trebuiri mai importante decât urmărirea lansării la apă a Pânzarului și în final punerea lui pe uscat, la putrezit, se cuvine să înșirăm pe repede înainte ițele sifonărilor bugetare aferente procesului de  casare a Pânzarului Moldovenesc și scoaterii din inventarul CCDJ Galați.

Păi, dacă tot lucrăm la film, n-ar fi de râsu-plânsu să aflați în avanpremieră cât de greu e să faci un film despre un tun de vreo 300 000 de euro dat de găștile de cârdășie avansată care bântuie finanța publică și reforma civică prin bietul municipiu Galați?

Așezați-vă pe ce vreți dv. și urmăriți secvența finală „Pânzarul Moldovenesc, simbol al Moldovei și al Galaților, se duse pe apa sâmbetei și valuri de omertă totală”. Operațiunea „faceți dispărut Pânzarul Moldovenesc”a intrat în faza „secret de serviciu”. Serviciu public secret? Da!

Sărim peste primele șase episoade și cădem direct în Marele Mucles PSD

A debutat după cererea de chemare în judecată a infractorului IDDD, pentru „pretenții”. Intrigați fiind de trama acțiunii-cum naiba să obții despăgubiri de la o Asociație fantomă, care a fost lăsată să distrugă complet Pânzarul și abia apoi a fost acționată în justiție? – am percutat cam târziu. Ca să fie acțiune de pretenții, trebuie să fie expertiză, deci, uraaa! ce oportunitate!, la orizontul ciordelii publice s-a ivit încă o ocazie de a mai scoate de la buget, printr-un viraj sifonator, o tranșă de câteva zeci de mii de euro, nu?

Fu făcută expertiza, expertul dr. ing. Dan Drăgan a constatat cam ce scrisese cu șase ani înainte presa: a avut loc „un grad alarmant de deteriorare a navei, inclusiv lipsuri în echipamente și dotări”. Concluziile expertului coincid cu cele ale presei: Pânzarului i-a scăzut prețul de gunoi bugetar de la 300 000 de euro la 26 600 euro.

Căutăm păreri despre distrugerea premeditată a unui bun de patrimoniu județean, și de ce nu, național. Degeaba, nu răspunde nimeni

În prima fază, nu mai erau pe linia telefonică președinții CJ Galați care au gestionat alba-neagra cu transferurile Pânzarului de la CJ la CCDJ și de la CCDJ la Asociația IDDD,  nu mai aveau semnal la telefoanele mobile fondatorii și executorii-terminatori din IDDD(Asociația 3D-Dezvoltare Durabilă Dunăre, a eminenței cenușii Ciprian Dediu, reprezentată de avocat Ana Călin -vicepreședinte, Haralambie Beizadea-președinte și Viorel Ariton-președinte executiv), a ridicat din umeri cu delicatețe directorul CCDJ Florina Zaharina (ori de câte ori îi solicitam detalii despre cursul procesului, nu și atunci când evoluțiile de ultimă oră ale procesului nimereau la cotidianul Galațiului), ridică profesional din umeri secretarea noului director CCDJ, Vali Viorel Sandu (din septembrie 2019), director care este de regulă oriunde altundeva decât în biroul de director de la sediul CCDJ.

Când aude de Pânzar, președintele Costel Fotea te trimite la CCDJ sau tocmai are o treabă foarte importantă, incomparabilă cu astfel de fonfleuri ca Pânzarul sau trăsurile din garaje sau sera de la Grădina Botanică.

Oripilați de secretomania abjectă afișată de toți aleșii și funcționarii public aflați cu treburi la serviciu

ori de câte ori cerem amănunte despre povestea țicnită a putrezirii pe uscat a unei corăbii istorice, de patrimoniu, de brand local, de interes turistic, emblemă și blazon regional specific,  am solicitat informații la firma privată Damen, cu reacții occidentale, dar cu penibilele reflexe balcanice ale oamenilor de la PR.

 I-am sunat, le-am scris oamenilor care cunoșteau în detaliu stagiul de de putrezire de nouă ani la care a fost supus ă corabia Pânzarul Moldovenesc: Corina Tuchilă PR Damen Galați, Florin Spătaru, fost director resurse Umane Damen Galați.

Am obținut răspunsurile de manual, pe care numai Dorian Dumitrescu PR de Combinatul Siderurgic le-a mai aplicat la excelență.

Am rugat deci Șantierul Damen să ne faciliteze o bună documentare. Cum?  

„Oferindu-ne detalii despre statutul custodiei Pânzarului Moldovenesc, aflat de câțiva ani în incinta Șantierului Naval Damen Galați”. Nimic prea mult, nimic mai simplu. După o lună, nici un răspuns, destinatarul nu a primit mail-ul, deși a fost sintaxă corectă, adresă validă, etc. Am aflat ulterior că mesajul s-a dus -fatalitate- direct în folderul Spam.

27 aprilie 2020, telefon la Șantierul Damen, Corina Tichilă răspunde, dar nu știe nimic de solicitare, n-a primit cerere, etc. Promite că revine cu un telefon după ce află ceși cum. L-am sunat și pe Florin Spătaru, director Resurse Umane la SNDamen  Mangalia, fost director de Resurse Umane şi Afaceri Corporatiste al Şantierului Naval Damen Galaţi, care confirmă doar că s-a trimis, încă din ianuarie 2020, o scrisoare către Consiliul Județului Galați/Centrul Cultural Dunărea de Jos pentru ridicarea/relocarea Pânzarului. Atât. Nu poate spune mai mult, oricum va spune pe larg Corina Tuchilă.

Tuchilă a răspuns în stilul tiptil, cu un SMS trântit ca o ușă în nas: „Bună ziua. Referitor la subiectul Pânzarul, deocamdată nu dorim să comentăm acest subiect. Numai bine!”

Și nici măcar nu am întrebat-o de procesul verbal de predare-primire a Pânzarului în Șantier și cum au dispărut componente de la motor, instalațiile de GPS, instrumentele de navigație, prelata de intemperii, etc.

O fi bine, dar e de rău, căci nici ÎPS Casian nu mai vrea să audă de Pânzar la Bobotează

Paradoxal, singurul proiect viabil, pentru care se mai pune problema să fie reevaluat „potențialul turistic” al epavei Pânzarul, este cel susținut chiar de groparul Pânzarului – Sergiu Dumitrescu. Fostul manager de trăsuri și director al nuielelor împletite a fixat corect datele problemei încă din 2014.

„Singura opțiune a celor care mai visează la Pânzar este aducerea corăbiei sub o cupolă de sticlă pe Faleză sau transformarea în primul exponat al viitorului Muzeu al Navigației Fluviale de la Galați”.

Exact același obiectiv l-am prezentat în prima (și ultima) ședință a Comitetului Consultativ, un fel de sfat al înțelepților municipiului, prezidată de primarul Ionuț Pucheanu, în septembrie 2016. Erau de față și au salutat ideea rectori de universități, viceprimari, Prefectul, managerul public al municipiului, lideri de federații sindicale, lideri de opinie de la organizații diverse, ba chiar și  directorul Florin Spătaru, din șantierul Damen. A aruncat către asistență un „good point” și președintele CJ Galați, Costel Fotea. Evident, nu a urmat nimic. N-a mai urmat nici măcar Comitetul Consultativ. S-or fi speriat inițiatorii de soluția propusă de Florin Spătaru (colectarea unui fond de întreținere anuală a Pânzarului de 50 000 de euro, de la firme private partenere ale CJ sau CL)  sau a izbit prea tare cu toiagul ÎPS?

Ce e sigur că urmează este scris în Raportul Drăgan: „în trei ani, se va produce dezmembrarea fizică a acestei epave, fără intervenția omului, numai datorită cauzelor naturale”. Doi au trecut deja.

Ce omisiune de țicneală! Avem Pânzarul gunoi bugetar, dar nu știm cine sunt gunoierii!?

Am sunat de 11 ori către Vali Viorel Sandu, pentru a ne face cunoscută HJ cu prejudiciul. Insistăm, covidul ne permite, chestia e că „prejudiciul”rămâne neexecutat, iar managerul Vali Viorel nu mai răspunde la telefon, e de negăsit cu toată covidăreala zilei, când cultura nu mai contează și nimeni nu e în activitate (apropo, salariul managerului rămâne neinfectat cu reduceri?).

Acea HJ prin care lua praful IDDD (Institutul Dezvoltării Durabile a Dunării, încă o culme a bășcăliei de administrație) de pe toba CCDJ, în chestiunea prăduirii obiectului de butaforie funcțională numit Pânzarul Moldovenesc.

Nu are nici un sens să ne mai mirăm că recursul IDDD la această hotărâre a durat un an, rămâne esența nonsensului adus de decizie: Hotarârea  223/2019  29.03.2019, obligă pârâta IDDD la plata, către reclamantul Centrul Cultural Dunărea de Jos a sumei de 58.100 euro în echivalent în lei la data plății cu titlu de prejudiciu și plata cheltuielilor de judecată în sumă de 2.300 lei. Carevasăzică, CCDJ Galați e și cu Pâzarul prăduit și cu executarea fantomei IDDD asigurată. Nimic deosebit, totul e pe linia trasată de Partid, prin uneltele momentului chitit: Chebac și Bacalbașa.

Sunt de neuitat panseurile marelui tribun Baca (președinte CJ în funcție) despre Pânzarul morman de surcele? „O să căutăm să vedem ce se poate face cu pânzarul, dar eu ştiu din reanimare, că sunt reanimator, că de la un punct încolo un cadavru nu mai este reanimabil”. Hă, hă, hă, ce ne plac glumele președinților de județ!

Ce e intrigant sunt două mici amănunte care sunt foarte mari

directorul CCDJ nu se grăbește de loc să execute creanța iar Costel Fotea se face că are treabă mare cu Covidul când șefii de la Șantierul Damen îl sucălesc/somează să-și ridice grămada de putregai numit „Pânzarul Moldovenesc”, ce le blochează cheul de la Dunăre  de cel puțin 5 ani.

Ultima oră: Se vorbește de Pâzarul redivivus, adică de strângerea de fonduri private, pentru a construi Pânzarul 2. Ce mișto! Ce nasol! Da data asta, nu va fi posibil de aplicat pustiul de sifonaj cu parandărăt, de juma de milion de euro.

Privit la scara istoriei apropiate a luării în stăpânire a Galaților de către valul doi și trei și patru de PCR-iști revopsiți și redistribuiți, distrugerea navei reconstituire de blazon domnesc Pânzarul Moldovenesc este un moft, un fonfleu, o ciordeală măruntă. O fi, dar o ciordeală-manglire de 500 000 de euro e totuși un subiect de DNA și de dosar de cercetare și incriminare (asta dacă procurorii nu ar bea atâtea cafele și nu ar râde atât de mult la parangheliile din timpul programului).

DNA lucrează însă cu metodă pură si simplă: se așteptă să dispară obiectul infracțiunii, deci – fatalitate – nu există infracțiunea, deci nu poate fi dibuit nici un infractor. Gata, am rezolvat-o și pe asta!

 


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, poți s-o faci aici. Sau dă un click mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru a ne ajuta cu o donație. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu